Loading...

#سؤال_760_ اجرت یا پورسانت دادن برای فروش، چه حکمی دارد؟


✅پاسخ :
به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَبِيعُ لِلْقَوْمِ بِالْأَجْرِ عَلَيْهِ ضَمَانُ مَالِهِمْ قَالَ إِذَا طَابَتْ نَفْسُهُ بِذَلِكَ إِنَّمَا أَخَافُ أَنْ يُغَرِّمُوهُ أَكْثَرَ مِمَّا يُصِيبُ عَلَيْهِمْ فَإِذَا طَابَتْ نَفْسُهُ فَلَا بَأْسَ.

📚 التهذيب ج۷ص۱۵۷

یعقوب بن شعیب گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که برای قومی با #اجرت فروش انجام می دهد، سؤال کردم که آیا #ضمان مال آنها بر اوست؟ امام فرمودند : (بله) در صورتی که خودش طيب خاطر داشته باشد.
همانا من خوف دارم که بیش از آنچه در قبال آنها به دست می آورد، او را غارم نمایند، اما اگر خودش طيب خاطر داشته باشد (و ضمانت مال آنها را بپذیرد) اشکالی ندارد!



2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ فِي رَجُلٍ قَالَ لِرَجُلٍ بِعْ ثَوْبِي هَذَا بِعَشَرَةِ دَرَاهِمَ فَمَا فَضَلَ فَهُوَ لَكَ فَقَالَ لَيْسَ بِهِ بَأْسٌ.

📚 التهذيب ج۷ص۵۳

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که به دیگری می گوید : این لباس مرا به ده درهم بفروش و آنچه بیشتر به فروش رفت برای تو باشد سؤال کردم؛ امام فرمودند : اشکالی ندارد!


3⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْفُضَيْلِ عَنْ أَبِي الصَّبَّاحِ الْكِنَانِيِّ وَ عُثْمَانَ بْنِ عِيسَى عَنْ سَمَاعَةَ جَمِيعاً عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ الرَّجُلِ يَحْمِلُ الْمَتَاعَ لِأَهْلِ السُّوقِ وَ قَدْ قَوَّمُوا عَلَيْهِ قِيمَةً وَ يَقُولُونَ بِعْ فَمَا ازْدَدْتَ فَلَكَ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِذَلِكَ وَ لَكِنْ لَا يَبِيعُهُمْ مُرَابَحَةً.

📚 التهذيب ج۷ص۵۴

از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که براي اهل بازار کالایی را حمل می کند و برای او قیمتی معین نموده اند و می گویند : بفروش و آنچه زیادتر به فروش رفت برای تو باشد سؤال شد؛ امام فرمودند : مشکلی ندارد، ولی به صورت #مرابحة آن را نفروشد!

✅ یعنی موقع فروش جنس آنها نگوید : این جنس به فلان قیمت، یعنی همان قیمتی که صاحبان آن کالا برایش تعیین کرده اند، برایم تمام شده است و فلان مقدار ربح بر روی آن به من بدهید!



✅ شواهد روایی شیعه، مثل روایت 1⃣ نشان می دهد که شخص می تواند بر حسب اجرت مشخص برای کسی اجناس او را بفروشد و اجرت معین شده را بگیرد.

نحوه تعیین اجرت چنین شخصی محدودیت خاصی برایش قرار داده نشده است و هم می توان حقوق ثابت برای چنین اجیری قرار داد و هم درصد معینی از اجناس فروخته شده توسط او برایش قرار داده شود که امروزه از آن به عنوان #پورسانت تعبیر می شود.


✅ طبق روایت 2⃣ و 3⃣ و غیره، صاحب کالا می تواند به شخص بگوید : این جنس را به این مبلغ بفروش و هر چه بیشتر فروش رفت برای تو باشد و البته در حدیث 3⃣ آمده است که نباید چنین کسی آن جنس را به صورت #مرابحة بفروشد.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹