Loading...

#سؤال_166 چه نوع خوابی باعث #بطلان_وضو می شود؟


✅پاسخ:

1⃣زرارة بن أعين قال قلت لأبي جعفر و أبي عبدالله ما ينقض الوضوء فقالا ما يخرج من طرفيك الأسفلين من الدبر و الذكر غائط أو بول أو مني أو ريح و النوم حتى يذهب العقل و كل النوم يكره إلا أن تكون تسمع الصوت

📚تهذيب ج۱ص۹

زراره گوید : به امام باقر و امام صادق علیهما السلام گفتم : چه چیزی وضو را می شکند؟ فرمودند : آنچه که از دو طرف زیرین تو یعنی آلت و دُبُر، از غائط و بول یا منی يا باد و خوابی که عقل را ببرد. و هر خوابی ناپسند است (موجب بطلان وضوست) به جز خوابی که صدا را بشنوی!

2⃣عن زرارة قال قلت له الرجل ينام و هو على وضوء أ توجب الخفقة و الخفقتان عليه الوضوء فقال يا زرارة قد تنام العين و لا ينام القلب و الأذن فإذا نامت العين و الأذن و القلب فقد وجب الوضوء قلت فإن حرك إلى جنبه شيء و لم يعلم به قال لا حتى يستيقن أنه قد نام حتى يجيء من ذلك أمر بين و إلا فإنه على يقين من وضوئه و لا ينقض اليقين أبدا بالشك و لكن ينقضه بيقين آخر

📚تهذيب ج۱ص۸

زراره گوید : به (امام علیه السلام) گفتم : شخصی می‌خوابد در حالی که وضو دارد، آیا یک بار حرکت کردن سر در هنگام چُرت یا دو بار، وضو را بر او واجب می کند؟ امام فرمود : ای زراره! گاهی چشم به خواب می رود ولی قلب و گوش به خواب نمی رود، پس وقتی که چشم و گوش و قلب به خواب رفت، وضو واجب می‌گردد.
گفتم : اگر چیزی در کنار او حرکت داده شود ولی او متوجه نشود چطور؟ امام فرمود: خیر (وضو واجب نمی شود) تا اینکه #یقین نماید که به خواب رفته است تا اینکه امر روشنی از آن بیاید و گرنه او بر یقین از وضوی خود می باشد و یقین را هیچگاه با شک نقض نمی کند، بلکه آن را با یقین دیگری می شکند!

3⃣عن أبي عبداللَّه قال: أُذُنَان و عَيْنَان تَنَامُ الْعَيْنَان و لَا تَنَامُ الْأُذُنَانِ و ذَلِكَ لَا يَنْقُضُ الْوُضُوءَ فَإِذَا نَامَت الْعَيْنَان و الْأُذُنَان انْتَقَضَ الْوُضوء

📚كافي ج۳ص۳۷

امام صادق علیه السلام : دو گوش است و دو چشم! (گاهی) دو چشم می خوابند ولی دو گوش نمی خوابند و چنین حالتی وضو را نمی شکند، پس وقتی که دو چشم و دو گوش به‌ خواب روند وضو شکسته می شود!

4⃣علي بن جعفر عن أخيه موسى بن جعفر قال: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ يَتَّكِئُ في الْمَسْجِدِ فلا يَدْرِي نامَ أَمْ لا هَل عَلَيْهِ وُضُوءٌ قال إِذَا شَكَّ فَلَيْسَ عَلَيْه وُضُوء

📚قرب الإسناد ص۸۳

علي بن جعفر گوید :از موسی بن جعفر علیه السلام در مورد شخصی که در مسجد تکیه می‌دهد و #نمی_داند که آیا به خواب رفته است یا نه، پرسیدم که آیا وضو گرفتن بر عهده اوست؟ امام فرمود: در صورتی که #شک کند، #وضو بر عهده او نیست!

5⃣أبي الصباح الكناني عن أبي عبدالله قال: سألته عن الرجل يخفق و هو في الصلاة فقال إن كان لا يحفظ حدثا منه إن كان فعليه الوضوء و إعادة الصلاة و إن كان يستيقن أنه لم يحدث فليس عليه وضوء و لا إعادة

📚تهذيب ج۱ص۷

اباصباح کنانی گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در نماز به خاطر چُرت سرش حرکت می کند سؤال کردم؛ امام فرمود: اگر به حدی است که اگر حدثی از او بخواهد صادر شود نمی تواند آن را نگه دارد(یا متوجه نمی شود و در حفظ او نمی ماند) ، وضو و اعاده نماز بر عهده اوست و اگر #یقین دارد که حَدَثَی (یعنی بادی) از او صادر نشده است، #وضو و اعاده نماز بر عهده او نیست!

6⃣عبدالحميد بن عواض عن أبي عبداللَّه قال سَمِعْتُهُ يَقُولُ مَنْ نَامَ وَ هُوَ رَاكِعٌ أَوْ سَاجِدٌ أَوْ مَاشٍ عَلَى أَيِّ الْحَالاتِ فَعَلَيْهِ الْوُضُوء

📚تهذيب ج۱ص۶

عبدالحميد گوید : شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : کسی که در حال رکوع یا سجده یا در حال راه رفتن یا در هر حالتی به خواب رود، بر اوست که وضو بگیرد!

7⃣محمد بن عبيدالله وعبدالله بن المغيرة قالا سألنا الرضاعن الرجل ينام على دابته فقال إذا ذهب النوم بالعقل فليعد الوضوء

📚تهذيب ج۱ص۶

عبدالله بن مغيره ومحمد بن عبيدالله گویند :از امام رضا علیه السلام در مورد کسی که بر روی مرکب خود به خواب می رود سؤال کردیم؛ امام فرمود:در صورتی که خواب، عقل (هوش و حواس) را ببرد، پس باید وضو را اعاده نماید.

8⃣علی علیه السلام فرمود: وقتی خواب با قلب (هوش و خِرَد) مخلوط شد، وضو واجب است!

📚خصال 619

✅پس #خواب یکی از مبطلات وضو است و معیار آن به خواب رفتن چشم به همراه گوش (یعنی گوش هم نشنود) یا مخلوط شدن خواب با قلب یا برده شدن هوش و حواس توسط خواب یا به خواب رفتن همزمان چشم و گوش و قلب و مانند آن می باشد و مواردی که به این حد نمی رسد، موجب شکسته شدن وضو نیست و در صورتی که خوابی با معیار های فوق به شخص عارض شود، وضوی او نقض می شود و اگر #چنین_خوابی در نماز روی دهد، علاوه بر وضو، نماز نیز باید #اعاده شود.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹