#سؤال_733_ زنی شوهرش مدتی #مفقود می شود و فکر می کنند که از دنیا رفته است و این زن #عده نگه می دارد و ازدواج می کند ولی بعد از مدتی شوهرش پیدا می شود. در چنین حالتی حکم چیست؟
✅ پاسخ : مردی که مفقود می شود و نه خبر طلاق او می رسد و نه خبر مرگش، مراحل طلاق او و جواز ازدواج او بسیار دقیق و مفصل است و در روایات ذکر شده است و تا زمان طی مراحل و شرایط، حق ازدواج ندارد:
1⃣عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ عَلِيّاً قَالَ فِي الْمَفْقُودِ لَا تَتَزَوَّجُ امْرَأَتُهُ حَتَّى يَبْلُغَهَا مَوْتُهُ أَوْ طَلَاقٌ أَوْ لُحُوقٌ بِأَهْلِ الشِّرْكِ.
📚 التهذيب ج۷ص۴۷۸
امام باقر علیه السلام فرمود : علی علیه السلام در مورد #مرد_مفقود فرمود : زوجه او ازدواج نمی کند تا اینکه خبر مرگش یا طلاق دادنش یا ملحق شدن او به مشرکین برسد!
✅ البته در روایات آمده است که اگر این زن أمر خود را به والي شکایت نماید، بعد از طی مراحل مهم و مختلفی و تحت شرایط خاصی این زن می تواند ازدواج نماید که در روایات مذکور است.
✅ اما گاهی اوقات، مثلا خبر مرگ او را می آورند در حالیکه او زنده است و بعد از مدتی می آید.
به عنوان مثال در میدان جنگ می بینند که از دنیا رفته است و خبر مرگ او را به همسرش می دهند، در حالیکه زنده مانده است و به اسارت درآمده است و بعد از چندین سال آزاد می شود.
اما حساب ظاهری اهل او بر این است که از دنیا رفته است و دیگر بازگشت نمی کند. لذا این زن عده نگه می دارد و ازدواج می کند ولی بعد از مدتی شوهرش می آید که حکم این زن در روایات زیر مشخص شده است :
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ قَيْسٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَضَى فِي رَجُلٍ ظَنَّ أَهْلُهُ أَنَّهُ قَدْ مَاتَ أَوْ قُتِلَ فَنَكَحَتِ امْرَأَتُهُ أَوْ تَزَوَّجَتْ سُرِّيَّتُهُ فَوَلَدَتْ كُلُّ وَاحِدَةٍ مِنْ زَوْجِهَا ثُمَّ جَاءَ الزَّوْجُ الْأَوَّلُ أَوْ جَاءَ مَوْلَى السُّرِّيَّةِ قَالَ فَقَضَى فِي ذَلِكَ أَنْ يَأْخُذَ الزَّوْجُ الْأَوَّلُ امْرَأَتَهُ فهو أحق بها
الحدیث
📚 الفقيه ج۳ص۵۴۸
امام باقر علیه السلام در مورد مردی که اهل او گمان می کنند که مرده است یا کشته شده است پس زن او ازدواج می کند یا کنیز او ازدواج می کند و هر کدام آنها از شوهرشان فرزندی به دنیا می آورند و سپس شوهر اولی می آید، حکم نمودند که شوهر اول زوجه خود را بگیرد که به او سزاوارتر است ...
3⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ قَالَ: إِذَا نُعِيَ الرَّجُلُ إِلَى أَهْلِهِ أَوْ أَخْبَرُوهَا أَنَّهُ قَدْ طَلَّقَهَا فَاعْتَدَّتْ ثُمَّ تَزَوَّجَتْ فَجَاءَ زَوْجُهَا الْأَوَّلُ فَإِنَّ الْأَوَّلَ أَحَقُّ بِهَا مِنْ هَذَا الْأَخِيرِ دَخَلَ بِهَا الْأَوَّلُ أَوْ لَمْ يَدْخُلْ بِهَا وَ لَيْسَ لِلْآخَرِ أَنْ يَتَزَوَّجَهَا أَبَداً وَ لَهَا الْمَهْرُ بِمَا اسْتَحَلَّ مِنْ فَرْجِهَا.
📚 التهذيب ج۷ص۴۸۸
امام باقر علیه السلام فرمود : در صورتی که خبر مرگ مردی به همسرش داده شود یا به او خبر دهند که او را طلاق داده است، پس زن عده نگه دارد و سپس ازدواج نماید و سپس شوهر اولش بیاید، پس همانا آن شوهر اول به این زن سزاوارتر است، چه شوهر اول به او دخول کرده باشد و چه دخول نکرده باشد و دومی برای همیشه نمی تواند با این زن ازدواج نماید و به خاطر استحلال فرج او باید مهر او را پرداخت نماید.
4⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ فِي امْرَأَةٍ فُقِدَ زَوْجُهَا أَوْ نُعِيَ إِلَيْهَا فَتَزَوَّجَتْ ثُمَّ قَدِمَ زَوْجُهَا بَعْدَ ذَلِكَ فَطَلَّقَهَا قَالَ تَعْتَدُّ مِنْهُمَا جَمِيعاً ثَلَاثَةَ أَشْهُرٍ عِدَّةً وَاحِدَةً وَ لَيْسَ لِلْآخَرِ أَنْ يَتَزَوَّجَهَا أَبَداً.
📚 التهذيب ج۷ص ۳۰۸
امام باقر علیه السلام در مورد زنی که شوهرش مفقود می شود یا خبر مرگش را برایش می آورند و او ازدواج می کند و سپس بعد از آن شوهر اولش می آید و او را طلاق می دهد فرمود : از هر دو به مدت سه ماه یک عده واحد نگه می دارد و دومی هيچگاه دیگر نمی تواند با او ازدواج نماید (حرام ابدی می شود)
✅از روایات فوق و غیره روشن است که اگر خبر مرگ یا طلاق دادن شوهر به زن برسد و لذا آن زن عده اش را نگه دارد و ازدواج نماید ولی بعد از مدتی مشخص شود که شوهرش نمرده است یا طلاق نداده است و بیاید، زن به شوهر اول بازگردانده می شود و این شوهر دوم به خاطر استحلال فرج این زن باید مهریه قرار داده شده را پرداخت کند و این زن برای او #حرام_ابدی می شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)