Loading...

#سؤال_724_ اگر در #نماز_نافله #شک کنیم که چند رکعت خوانده ایم وظیفه چیست؟


#شک_در_رکعات_نماز_نافله
#شک_در_رکعات_نماز_فریضه
#شکیات_نماز

✅پاسخ :
به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ السَّهْوِ فِي النَّافِلَةِ فَقَالَ لَيْسَ عَلَيْكَ شَيْ ءٌ.

📚 الكافي ج۳ص۳۵۹

محمد بن مسلم گوید :از امام باقر یا امام صادق علیهما السلام در مورد سهو در #نافله سؤال کردم؛ امام فرمودند : چیزی بر عهده تو نیست!

2⃣ ثُمَّ قَالَ الْكُلَيْنِيُّ وَ رُوِيَ أَنَّهُ إِذَا سَهَا فِي النَّافِلَةِ بَنَى عَلَى الْأَقَلِّ.

📚 الكافي ج۳ص ۳۵۹

شيخ کلینی بعد از روایت اول گوید : و #روایت شده است که اگر در #نماز_نافله سهو نمود، بنا را بر #کمتر می‌گذارد!

3⃣عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ الْحَلَبِيِّ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ سَهَا فِي رَكْعَتَيْنِ مِنَ النَّافِلَةِ فَلَمْ يَجْلِسْ بَيْنَهُمَا حَتَّى قَامَ فَرَكَعَ فِي الثَّالِثَةِ فَقَالَ يَدَعُ رَكْعَةً وَ يَجْلِسُ وَ يَتَشَهَّدُ وَ يُسَلِّمُ ثُمَّ يَسْتَأْنِفُ الصَّلَاةَ بَعْدُ.

📚 التهذيب ج۲ص۱۸۹

حلبی گوید :از (امام صادق علیه السلام) در مورد کسی که در دو رکعت نافله سهو می کند و در بین آن نمی نشیند تا اینکه قیام می کند و به رکوع رکعت سوم می رود سؤال کردم؛ امام فرمودند :آن یک رکعت را رها می کند و می نشیند و تشهد می‌خواند و سلام می دهد و سپس نماز دیگری را آغاز نماید!

✅ با توجه به روایت اول، اگر انسان در نماز نافله دچار سهو شود و نداند که یک رکعت خوانده است یا دو رکعت، چیزی بر عهده او نیست، یعنی اعاده يا سجده سهو و... بر عهده او نیست.
اما با توجه به روایت دوم، در صورتی که در نماز نافله شک کند که یک رکعت خوانده است یا دو رکعت، بنا را بر کمتر، یعنی بر یک رکعت می گذارد و یک رکعت دیگر به نماز خود اضافه می کند.

با توجه به روایت سوم اگر کسی سهوا نافله را سه رکعتی بخواند و در رکوع رکعت سوم متوجه سهو خود شود، از همانجا می نشیند و تشهد می خواند و سلام می دهد و نماز او صحيح است.

✅احکام فوق در مورد نماز نافله است و برای نماز فريضه حکم متفاوت می باشد.

✅ به روایات زیر نیز توجه فرمایید :

4⃣عَنْ فَضَالَةَ عَنِ الْعَلَاءِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَشُكُّ فِي الْفَجْرِ قَالَ يُعِيدُ قُلْتُ وَ الْمَغْرِبِ قَالَ نَعَمْ وَ الْوَتْرِ وَ الْجُمُعَةِ مِنْ غَيْرِ أَنْ أَسْأَلَهُ.

📚 التهذيب ج۲ص۱۸۰

علاء گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد کسی که در نماز صبح شک می‌کند سؤال کردم؛ فرمود : نمازش را إعاده می کند!
گفتم : نماز مغرب چطور؟ فرمود :بله (اعاده می کند) و بدون اینکه از ایشان سؤال کنم اضافه کرد :#نماز_وتر و نماز جمعه (که دو رکعت است) را نیز
(در صورت شک در آنها إعاده کن)!


5⃣عَنْ عَلِيٍّ فِي حَدِيثِ الْأَرْبَعِمِائَةِ قَالَ: لَا يَكُونُ السَّهْوُ فِي خَمْسٍ فِي الْوَتْرِ وَ الْجُمُعَةِ وَ الرَّكْعَتَيْنِ الْأَوَّلَتَيْنِ مِنْ كُلِّ صَلَاةٍ مَكْتُوبَةٍ وَ فِي الصُّبْحِ وَ فِي الْمَغْرِبِ.

📚 الخصال ص۶۲۷

علي علیه السلام در حدیث 400 گانه فرمود : در پنج (نماز) سهوی نیست (یعنی در صورت سهو در رکعات آن باید اعاده شود) : در #نماز_وتر و #نماز_جمعه و در دو رکعت اول هر نماز فريضه و در #نماز_صبح و #نماز_مغرب!

6⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ السَّهْوِ فِي الْمَغْرِبِ قَالَ يُعِيدُ حَتَّى يَحْفَظَ إِنَّهَا لَيْسَتْ مِثْلَ الشَّفْعِ.

📚 التهذيب ج۲ص۱۷۹

محمد بن مسلم گوید :از امام باقر یا امام صادق علیهما السلام در مورد سهو در نماز مغرب سؤال کردم؛ امام فرمودند : آن را #إعاده کند تا آن را حفظ کند، همانا نماز مغرب مثل نماز شفع نیست!


✅ هر چند طبق حدیث اول و دوم، در صورت سهو در نافله چیزی بر عهده شخص نیست و بنا را بر کمتر می گذارد، ولی در روایت 4⃣ و 5⃣، #نماز_وتر استثناء شده است.
البته نماز وتر، هم به مجموع نماز شفع و یک رکعت بعد از آن گفته می شود و هم‌ به یک رکعت بعد از نماز شفع به تنهایی اطلاق می شود ، و از آنجا که #نماز_شفع در حدیث 6⃣ اشاره شده است که در صورت شک کردن در رکعات آن، نیاز به اعاده ندارد، تابع همان احکام کلی نافله در حدیث اول و دوم می باشد و لذا وتر در حدیث 4⃣ و 5⃣، همان #تک_رکعت بعد از نماز شفع است که در صورت شک در رکعات آن دستور به اعاده شده است و در واقع از بین نوافل حکم آن استثناء شده است، هر چند نافله است.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹