Loading...

#سؤال_723_ کسی که به یک یا چند رکعت از نماز جماعت نرسیده است، در هنگام تشهد های امام که #جایگاه_تشهد او نباشد، چه کند؟ چگونه بنشیند و تشهد بخواند ؟


✅پاسخ :
به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣الحسين بن المختار و داود بن الحصين قال: سُئِلَ عَنْ رَجُلٍ فَاتَتْهُ صَلَاةُ رَكْعَةٍ مِنَ الْمَغْرِبِ مَعَ الْإِمَامِ فَأَدْرَكَ الثِّنْتَيْنِ فَهِيَ الْأُولَى لَهُ وَ الثَّانِيَةُ لِلْقَوْمِ فَيَتَشَهَّدُ فِيهَا قَالَ نَعَمْ قُلْتُ وَ الثَّانِيَةُ أَيْضاً قَالَ نَعَمْ قُلْتُ كُلُّهُنَّ قَالَ نَعَمْ وَ إِنَّمَا هِيَ بَرَكَةٌ

📚تهذيب ج۳ص۵۶

از امام (صادق علیه السلام) در مورد شخصی که یک رکعت از نماز مغرب همراه امام جماعت از دست او رفته است و دو رکعت از نماز امام را درک کرده است و رکعت اول او و رکعت دوم مردم است، و در (هنگام تشهد خواندن مردم) تشهد می خواند سؤال شد؛ امام فرمود : بله، گفتم : در رکعت دوم خودش نیز بخواند؟ فرمود :بله، گفتم : در همه اش بخواند؟ فرمود :بله، همانا آن (یعنی تشهد) برکت است!

2⃣إسحاق بن يزيد قال: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه جُعِلْتُ فِدَاكَ يَسْبِقُنِي الْإِمَامُ بِالرَّكْعَةِ فَتَكُونُ لِي وَاحِدَةٌ و لَهُ ثِنْتَانِ فَأَتَشَهَّدُ كُلَّمَا قَعَدْتُ قَالَ نَعَمْ فَإِنَّمَا التَّشَهُّدُ بَرَكَةٌ

📚كافي ج۳ص۳۸۱

اسحاق بن يزيد گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم :فدایت شوم! امام جماعت یک رکعت از من جلوتر است و رکعت اول من و رکعت دوم امام جماعت می باشد. آیا هر چه نشستم تشهد بخوانم؟ فرمود :بله، همانا #تشهد برکت است!

3⃣علي بن جعفر عن أَخيه مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يُدْرِكُ الرَّكْعَةَ مِنَ الْمَغْرِبِ كَيْفَ يَصْنَعُ حِينَ يَقُومُ يَقْضِي أَ يَقْعُدُ فِي الثَّانِيَةِ وَ الثَّالِثَةِ قَالَ يَقْعُدُ فِيهِنَّ جَمِيعاً

📚قرب الإسناد ص۹۰

علی بن جعفر گوید : از امام کاظم علیه السلام در مورد کسی که یک رکعت از نماز مغرب را درک می کند، سؤال کردم که وقتی می خواهد برخیزد و نمازش را تکمیل کند چه کند؟ آیا در رکعت دوم و سوم بنشیند؟ فرمود : در همه آنها بنشیند!

4⃣عبدالرحمن بن الحجاج قال: سَأَلْتُ أَبَا عبداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يُدْرِكُ الرَّكْعَةَ الثَّانِيَةَ مِنَ الصَّلَاةِ مَعَ الْإِمَامِ وَ هِيَ لَهُ الْأُولَى كَيْفَ يَصْنَعُ إِذَا جَلَسَ الْإِمَامُ قَالَ يَتَجَافَى وَ لَا يَتَمَكَّنُ مِنَ الْقُعُود فَإِذَا كَانَتِ الثَّالِثَةُ لِلْإِمَامِ وَ هِيَ الثَّانِيَةُ لَهُ فَلْيَلْبَثْ قَلِيلًا إِذَا قَامَ الْإِمَامُ بِقَدْرِ ما يَتَشَهَّدُ ثُمَّ لْيَلْحَقِ الْإِمَامَ

📚كافي ج۳ص۳۸۱

عبدالرحمن بن حجاج گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد کسی که رکعت دوم از نماز امام را درک کرده است و رکعت اول او می باشد، وقتی امام (برای تشهد رکعت دوم خود) می نشیند، او چه کند؟
امام فرمودند : تجافی می کند و در جای خود کامل نمی نشیند و هنگامی که رکعت دوم او و رکعت سوم امام جماعت است، وقتی امام برخاست، به اندازه ای که تشهد خود را بخواند درنگ کند و سپس به امام ملحق شود!

5⃣الحلبي عن أبي عبداللَّه في حديث قال: و مَنْ أَجْلَسَهُ الْإِمَامُ في مَوْضِعٍ يَجِبُ أَنْ يَقُومَ فِيهِ تَجَافَى و أَقْعَى إِقْعَاءً و لَمْ يَجْلِسْ مُتَمَكِّناً

📚فقيه ج۱ص۴۰۴

امام صادق علیه السلام فرمود : کسی که امام جماعت او را (در مکانی که برای او واجب است قیام نماید) بنشاند، بايد #تجافی کند و به صورت اقعاء بنشیند و کامل و قرار گرفته ننشیند!

✅ از روایات فوق روشن است که اگر کسی به بخشی از نماز جماعت نرسیده است، در جایی که #محل_تشهد_امام_جماعت است و محل نشستن و تشهد خواندن او نیست، نباید به صورت جای گرفته و جاگیر شده بنشیند، بلکه به حالت تجافی و جدا شده از زمین و به حالت اقعاء می نشیند،

( و #اقعاء این است که شخص سینه کف پاهای خود را بر زمین بگذارد و باسن خود را بر پاشنه پای خود قرار دهد و ساق پا را از زمین جدا کند و فقط زانوهای خود را بر روی زمین بگذارد. )

همچنین هر کجا که امام جماعت تشهد می خواند، همراه او تشهد می خواند و هر جایی که محل تشهد اوست ولی محل تشهد امام نیست، می نشیند و تشهد خود را می خواند و سپس خود را به امام می رساند.

پس مأموم هر کجا که امام جماعت تشهد می خواند، او هم تشهد می خواند، اما در جایی که #مکان_تشهد او نیست به صورت تجافی و جدا شده از زمین و به صورت اقعاء می نشیند.

و لذا کسی که مثلا یک رکعت از نماز مغرب امام را دیر رسیده است، در هر سه رکعت نماز خود تشهد می خواند ولی حالت نشستن او در رکعت اولش که رکعت دوم امام جماعت است، به حالت تجافی و اقعاء می باشد.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

بسم الله الرحمن الرحیم

همچنین رجوع کنید:

سؤال 11 :

#کیفیت_نشستن_برای_تشهد :

https://t.me/porseshvapasokhe/32

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹