Loading...

#سؤال_717_ آیا تعیین #قیمت_فروش_جنس، درصد خاصی در روایات دارد، یا طبق عرف بازار است؟



✅پاسخ:


1⃣الحسين بن عبداللَّه بن ضمرة عن أبيه عن جده عن علي بن أَبي طالب أَنه قال: رَفَع الْحَدِيثَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ أَنَّهُ مَرَّ بِالْمُحْتَكِرِينَ فَأَمَرَ بِحُكْرَتِهِمْ أَنْ تُخْرَجَ إِلَى بُطُونِ الْأَسْوَاقِ و حَيْثُ تَنْظُرُ الْأَبْصَارُ إِلَيْهَا فَقِيلَ لِرَسُولِ اللَّهِ لَوْ قَوَّمْتَ عَلَيْهِمْ فَغَضِبَ رَسُولُ اللَّه حَتَّى عُرِفَ الْغَضَبُ فِي وَجْهِهِ فَقَالَ أَنَا أُقَوِّمُ عَلَيْهِمْ إِنَّمَا السِّعْرُ إِلَى اللَّهِ يَرْفَعُهُ إِذَا شَاءَ وَ يَخْفِضُهُ إِذَا شَاءَ

📚تهذيب ج۷ص۱۶۱

علي علیه السلام فرمود : رسول الله صلی الله علیه و آله به احتکار کنندگان عبور کرد و دستور داد که اجناس احتکاری به دل بازارها آورده شود به گونه ای که چشمها به آن نظر کند.
پس به ایشان گفته شد : ای کاش قیمتی برای آنها تعیین می کردید! پس حضرت غضب کردند به گونه ای که در صورت ایشان مشخص گردید و فرمود : آیا من برای آنها #قیمت تعیین کنم؟! همانا قیمت به دست اللَّه است، هر موقعی که خواست آن را بالا می برد و هر موقعی که خواست آن را پایین می آورد!


2⃣محمد بن علي بن الحسين قال: قِيلَ لِلنَّبِيِّ لَوْ سَعَّرْتَ لَنَا سِعْراً فَإِنَّ الْأَسْعَارَ تَزِيدُ وَ تَنْقُصُ فَقَال مَا كُنْتُ لِأَلْقَى اللَّهَ بِبِدْعَةٍ لَمْ يُحَدِّثْ إِلَيَّ فِيهَا شَيْئاً فَدَعُوا عِبَادَ اللَّهِ يَأْكُلْ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ

📚التوحيد ص۳۸۸ح۳۳

شيخ صدوق گوید : به رسول الله صلی الله علیه و آله گفته شد : کاش قیمتی برای ما تعیین می کردید، زیرا همانا قیمت ها زیاد و کم می شود!
حضرت فرمود : من اللّه را با #بدعتی که چیزی در مورد آن به من گفته نشده است ملاقات نمی کنم! بندگان اللَّه را رها کنید که برخی از برخی دیگر (روزی) بخورند!


3⃣أَبِي حمزة الثمالي قال: ذُكِرَ عِنْدَ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْن غَلَاءُ السِّعْرِ فَقَالَ وَ مَا عَلَيَّ مِنْ غَلَائِهِ إِنْ غَلَا فَهُوَ عَلَيْهِ وَ إِنْ رَخُصَ فَهُوَ عَلَيْه

📚فقيه ج۳ص۲۶۷

ابو حمزه گوید : در نزد امام سجاد علیه السلام از گرانی قیمت ها یاد شد. پس فرمود : گرانی آن چه ربطی به من دارد؟! اگر گران شود بر اوست و اگر ارزان شود هم بر اوست (یعنی همه به دست اللَّه است)


4⃣عن أَبِي عبداللَّه قَال: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَكَّلَ بِالسِّعْرِ مَلَكاً فَلَنْ يَغْلُوَ مِنْ قِلَّةٍ وَ لَنْ يَرْخُصَ مِنْ كَثْرَة

📚كافي ج۵ص۱۶۲

امام صادق علیه السلام فرمود : همانا اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ مَلَکی را به #قیمت مُوَکِّل نموده است، پس به خاطر کم بودن جنس، گران نمی شود و به خاطر زیادی ارزان نمی شود!


5⃣عن أبي عبداللَّه قال: غَبْنُ الْمُسْتَرْسِلِ سُحْتٌ

📚كافي ج۵ص۱۵۳

امام صادق علیه السلام فرمود : زیان زدن به شخص اطمینان نموده، سُحت(کسب حرام) است!


6⃣عن علي بن الحسين قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَكَّلَ بِالسِّعْرِ مَلَكاً يُدَبِّرُهُ بِأَمْرِهِ

📚كافي ج۵ص۱۶۳

امام سجاد علیه السلام فرمود : همانا اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ فرشته ای را به قیمت گمارده است تا به امر الهی آن را تدبیر نماید!


✅ شواهد مختلف روایی که برخی از آنها ذکر گردید نشان می دهد که برای قیمت فروش، درصد معینی تعیین نشده است، بلکه قیمت ها توسط اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ معین می شود و در متن بازار قرار می گیرد و هر شخصی مجاز است که جنس خود را با توجه به قیمت معمول آن در بازار به فروش برساند، هر چند با قیمت اندک آن را خریده باشد و نیز اگر قیمت آن جنس در بازار کاهش یافت، حق ندارد به خاطر اینکه گران خریده است آن را گران تر از معمول بازار به فروش برساند.
مشخص است که تعیین کردن قیمت فروش توسط مسئولان بدعت است و رسول الله صلی الله علیه و آله حاضر به تعیین قیمت اجناس در بازار نشدند و حتی از این درخواست شدیداً غضب نمودند.
همچنین معیار تعیین #خیار_غبن، همین قیمت معمول بازار است که احکام آن در روایات موجود است.

✅ و اما روایتی در #مدح فروش به برادر دینی با قیمت خرید :

7⃣عن مُيَسِّرقال: قُلْتُ لِأَبِي عبدالله إِنَّ عَامَّةَ مَنْ يَأْتِينِي إِخْوَانِي فَحُدَّ لِي مِنْ مُعَامَلَتِهِمْ مَا لَا أَجُوزُهُ إِلَى غَيْرِهِ فَقَالَ إِنْ وَلَّيْتَ أَخَاكَ فَحَسَنٌ وَ إِلَّا فَبِعْهُ بَيْعَ الْبَصِيرِ الْمُدَاقِّ

📚 كافي ج۵ص۱۵۳

میسر گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم : عموم کسانی که نزد من می آیند برادران دینی من هستند، پس برای معامله با آنها حدی برای من معین فرما که از آن تجاوز نکنم. امام فرمود: اگر به برادرت واگذار کنی ( به #قیمت_خرید محاسبه کنی) که چه خوب و نیکوست
و گرنه می توانی مثل شخص بصیرِ دقیق در حساب، با او معامله کنی!





بسم الله الرحمن الرحیم

نماز اول ماه :

https://t.me/porseshvapasokhe/99


اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَجَ وَ العافیَةَ وَ النَّصرَ
بسم الله الرحمن الرحیم

روزه های سه روز در ماه:

https://t.me/porseshvapasokhe/989

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹