#سؤال_689_ کسی که وضو داشته و #شک کند که آیا وضویش باطل شده است یا خیر وظیفه اش چیست؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید تا :
1⃣عَنْ عَلِيٍّ فِي حَدِيثِ الْأَرْبَعِمِائَةِ قَالَ: مَنْ كَانَ عَلَى يَقِينٍ فَشَكَّ فَلْيَمْضِ عَلَى يَقِينِهِ فَإِنَّ الشَّكَّ لَا يَنْقُضُ الْيَقِينَ
📚 الخصال ص۶۱۹ح۶۲۹
علي علیه السلام در حدیث چهارصدگانه فرمودند : کسی که بر #یقین باشد و سپس #شک کند، بر یقین خود بگذرد زیرا همانا شک، یقین را نمی شکند!
2⃣عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْعَبَّاسِ بْنِ عَامِرٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّه إِذَا اسْتَيْقَنْتَ أَنَّكَ قَدْ أَحْدَثْتَ فَتَوَضَّأْ وَ إِيَّاكَ أَنْ تُحْدِثَ وُضُوءاً أَبَداً حَتَّى تَسْتَيْقِنَ أَنَّكَ قَدْ أَحْدَثْتَ.
📚 الكافي ج۳ص۳۳
بکیر گوید :امام صادق علیه السلام به من فرمود : هنگامی که #یقین کردی که حَدَثی (از مبطلات وضو) از تو سر زده است، پس وضو بگیر و بپرهیز از اینکه هیچ گاه وضویت را تازه کنی تا اینکه #یقین کنی که چیزی از مبطلات وضو از تو سر زده است.
3⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ جَدِّهِ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ يَتَّكِئُ فِي الْمَسْجِدِ فَلَا يَدْرِي نَامَ أَمْ لَا هَلْ عَلَيْهِ وُضُوءٌ قَالَ إِذَا شَكَّ فَلَيْسَ عَلَيْهِ وُضُوءٌ قَالَ وَ سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ يَكُونُ فِي الصَّلَاةِ فَيَعْلَمُ أَنَّ رِيحاً قَدْ خَرَجَتْ فَلَا يَجِدُ رِيحَهَا وَ لَا يَسْمَعُ صَوْتَهَا قَالَ يُعِيدُ الْوُضُوءَ وَ الصَّلَاةَ وَ لَا يَعْتَدُّ بِشَيْ ءٍ مِمَّا صَلَّى إِذَا عَلِمَ ذَلِكَ يَقِيناً.
📚 قرب الإسناد ص۸۳
علي بن جعفر گوید : از امام کاظم علیه السلام در مورد شخصی که در مسجد تکیه می دهد و نمی داند که آیا خوابش برده است یا خیر، سؤال کردم که آیا بر عهده اوست که وضو بگیرد؟ فرمود : در صورتی که #شک داشته باشد، وضو بر عهده او نیست!
و از او سؤال کردم :مردی در نماز است، پس علم پیدا می کند که بادی از او خارج شد ولی بویش را احساس نمی کند و صدایش را نمی شنود. (وظیفه اش چیست)؟
فرمود : وضو و نماز را #إعاده می کند و آن مقداری از نماز را که خوانده است به حساب نمی آورد، در صورتی که با #یقین آن را (یعنی خروج باد را) بداند!
4⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ حَمَّادٍ عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ يَنَامُ وَ هُوَ عَلَى وُضُوءٍ أَ تُوجِبُ الْخَفْقَةُ وَ الْخَفْقَتَانِ عَلَيْهِ الْوُضُوءَ فَقَالَ يَا زُرَارَةُ قَدْ تَنَامُ الْعَيْنُ وَ لَا يَنَامُ الْقَلْبُ وَ الْأُذُنُ فَإِذَا نَامَتِ الْعَيْنُ وَ الْأُذُنُ وَ الْقَلْبُ وَجَبَ الْوُضُوءُ قُلْتُ فَإِنْ حُرِّكَ إِلَى جَنْبِهِ شَيْ ءٌ وَ لَمْ يَعْلَمْ بِهِ قَالَ لَا حَتَّى يَسْتَيْقِنَ أَنَّهُ قَدْ نَامَ حَتَّى يَجِي ءَ مِنْ ذَلِكَ أَمْرٌ بَيِّنٌ وَ إِلَّا فَإِنَّهُ عَلَى يَقِينٍ مِنْ وُضُوئِهِ وَ لَا تَنْقُضِ الْيَقِينَ أَبَداً بِالشَّكِّ وَ إِنَّمَا تَنْقُضُهُ بِيَقِينٍ آخَرَ.
📚 التهذيب ج۱ص۸
زراره گوید : به امام علیه السلام گفتم : شخصی که وضو دارد می خوابد آیا یک چُرت و دو چُرْت وضو گرفتن را بر او واجب می کند؟
امام فرمودند : ای زراره! گاهی اوقات چشم به خواب میرود ولی قلب و گوش به خواب نمی رود، پس وقتی که چشم و قلب و گوش به خواب رفت #وضو واجب می شود!
گفتم : اگر چیزی در کنار او تکان داده شود و او متوجه نشود چطور؟ فرمود : خیر (وضویش باطل نیست) تا اینکه #یقین کند که به خواب رفته است و أمر روشنی از آن برای او بیاید و در غیر این صورت او بر #یقین خود از وضو می باشد و هیچ گاه یقین را با #شک نشکن و همانا با یقین دیگری آن را می شکنی!
✅ از روایات فوق و غیره روشن است که اگر کسی #یقین دارد که #وضو_داشته و سپس #شک کند آیا وضویش باطل شده است یا خیر، باید بر آن یقین خود از داشتن وضو بماند و به شک خود توجهی نکند.
✅ با توجه به روایت اول و چهارم و امثال آن، اگر کسی #یقین دارد که #وضو_نداشته است و الان #شک کند که آیا وضو گرفتم یا خیر، باید بر همان یقین خود بر نداشتن وضو بماند و وضو بگیرد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
#شک_در_باطل_شدن_وضو
#شک_در_وضو_گرفتن
نظرات (0)