#سوال_2029_ در مسجدالحرام و مسجدالنبی، گاهی امام جماعت آیه سجده دار می خواند. وظیفه ما چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ مُصَدِّقِ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ... عَنِ الرَّجُلِ یُصَلِّی مَعَ قَوْمٍ لَا یَقْتَدِی بِهِمْ فَیُصَلِّی لِنَفْسِهِ وَ رُبَّمَا قَرَءُوا آیَةً مِنَ الْعَزَائِمِ فَلَا یَسْجُدُونَ فِیهَا فَکَیْفَ یَصْنَعُ فَقَالَ لَا یَسْجُدُ.
📚 التهذیب ج۲ص۳۹۳
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که همراه قومي نماز می خواند و به آنها اقتدا نمی کند و برایش خودش نماز می خواند و گاهی آیه ای از سجده های واجب را می خواند و برای آن سجده نمی کنند، سوال کردم که چه کند؟ فرمود : سجده نکند!
2⃣ عَلِیُّ بْنُ جَعْفَرٍ فِی کِتَابِهِ عَنْ أَخِیهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یَکُونُ فِی صَلَاةِ جَمَاعَةٍ فَیَقْرَأُ إِنْسَانٌ السَّجْدَةَ کَیْفَ یَصْنَعُ قَالَ یُومِئُ بِرَأْسِهِ.
قَالَ: وَ سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یَکُونُ فِی صَلَاتِهِ فَیُقْرَأُ آخِرُ السَّجْدَةِ فَقَالَ یَسْجُدُ إِذَا سَمِعَ شَیْئاً مِنَ الْعَزَائِمِ الْأَرْبَعِ ثُمَّ یَقُومُ فَیُتِمُّ صَلَاتَهُ إِلَّا أَنْ یَکُونَ فِی فَرِیضَةٍ فَیُومِئُ بِرَأْسِهِ إِیمَاءً.
📚 مسائل علی بن جعفر ص۱۷۳
علی بن جعفر گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که در نماز جماعت می باشد و شخصی آیه سجده دار قرائت می کند سؤال کردم که چه کند؟ فرمود : با سرش اشاره می کند!
و از ایشان در مورد فردی که در نمازش می باشد، پس آخر سوره سجده دار قرائت می شود سؤال کردم؛ فرمودند : در صورتی که یکی از عزائم چهارگانه را شنید سجده می کند و سپس بلند می شود و نمازش را کامل می کند، مگر اینکه در نماز فریضه باشد که با سرش با اشاره سجده می کند!
3⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: إِنْ صَلَّیْتَ مَعَ قَوْمٍ فَقَرَأَ الْإِمَامُ اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِی خَلَقَ أَوْ شَیْئاً مِنَ الْعَزَائِمِ وَ فَرَغَ مِنْ قِرَاءَتِهِ وَ لَمْ یَسْجُدْ فَأَوْمِ إِیمَاءً...
📚 الکافی ج۳ص۳۱۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر همراه قومي نماز خواندی و امام جماعت سوره علق يا سوره هاي ديگري که سجده واجب دارد قرائت نمود و از قرائت خود فارغ شد و سجده نکرد، پس تو با اشاره (سجده کن)!
✅ امام جماعت مسجدالحرام و مسجدالنبی، صبحهای جمعه سوره های سجده واجب قرائت می کنند و طبق روایات فوق ،بر حسب شرایط مختلف، وظیفه ما اینچنین است :
_اگر ضمن همراهی برای تقیه، مشغول خواندن نماز فریضه خودمان هستیم، چون معمولا تقیه ندارد، نباید با شنیدن آیه مذکور به سجده برویم و فقط با إشاره در همان حال قیام سجده می کنیم.
_اگر همراه نماز آنها مشغول خواندن نافله هستیم، با شنیدن آیه مذکور، سجده می کنیم و سپس برمی خیزیم و نماز را ادامه می دهیم.
✅ چون امامان این دو مسجد شرایط اقتدا کردن را ندارند، و معمولا در نماز صبح آن را قرائت می کنند و وقت نماز صبح معمولا داخل نشده است، معمولا شیعیان آگاه، مشغول خواندن نافله هستند و لذا موظف هستند با شنیدن آیه مذکور، به همراه آنها سجده کنند و سپس به نماز ادامه بدهند.
اما در صورتی که مشغول خواندن نماز فریضه صبح یا نماز قضای فریضه به همراه آنها باشیم، با شنیدن آیه مذکور، نباید به سجده برویم ولی بايد با إشاره سجده نماییم، مگر اینکه شرایط تقیه باشد و ترک آن موجب شرّ باشد، که در این صورت همراه آنها سجده می کنیم.
البته ظاهراً ترک سجده، مشکل از نظر تقیه ندارد، چون برخی از افراد آن را ترک می کنند ولی باز هم باید شرایط تقیه مورد سنجش قرار گیرد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)