#سوال_2018_ زنی به دلیل آلزایمر، نماز و روزه را نمی شناسد و انجام نمی دهد و از مال خودش برایش خرج می شود. آیا زکات فطره او باید پرداخت شود؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: تَجِبُ الْفِطْرَةُ عَلَی کُلِّ مَنْ
تَجِبُ عَلَیْهِ الزَّکَاةُ.
📚 المقنعة ص۴۰.
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : فطره واجب است بر هر کسی که زکات بر او واجب است!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِیلَ عَنِ الْفَضْلِ بْنِ شَاذَانَ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ امْرَأَةٌ مِنْ أَهْلِنَا مُخْتَلِطَةٌ أَ عَلَیْهَا زَکَاةٌ فَقَالَ إِنْ کَانَ عُمِلَ بِهِ فَعَلَیْهَا زَکَاةٌ وَ إِنْ لَمْ یُعْمَلْ بِهِ فَلَا.
📚 الکافی ج۳ص۵۴۲
عبدالرحمان بن حجاج گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : زنی از أهل ما دچار فساد و تباهی عقل و خرد است. آیا زکات بر عهده او هست؟ امام فرمودند : اگر با آن کار می شود، زکات بر آن است و اگر با آن کار نمی شود، خیر!
3⃣ عَنْ يُونُسَ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: قُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاكَ هَلْ عَلَى أَهْلِ الْبَوَادِي الْفِطْرَةُ قَالَ فَقَالَ الْفِطْرَةُ عَلَى كُلِّ مَنِ اقْتَاتَ قُوتاً فَعَلَيْهِ أَنْ يُؤَدِّيَ مِنْ ذَلِكَ الْقُوت
📚كافي ج۴ص۱۷۳
شخصی گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : فدایت شوم! آیا زکات فطره بر عهده بادیه نشینان هم هست؟ امام فرمودند : هر کس خوراک و طعامی را می خورد و طعام (اصلی و غالب) خود قرار می دهد ، بر عهده اوست که از #همان_خوراک و طعام زکات فطره را پرداخت نماید!
4⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ عِنْدَهُ الضَّيْفُ مِنْ إِخْوَانِهِ فَيَحْضُرُ يَوْمُ الْفِطْرِ يُؤَدِّي عَنْهُ الْفِطْرَةَ فَقَالَ نَعَمْ الْفِطْرَةُ وَاجِبَةٌ عَلَى كُلِّ مَنْ يَعُولُ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى صَغِيرٍ أَوْ كَبِيرٍ حُرٍّ أَوْ مَمْلُوكٍ.
📚الفقيه ج۲ص۱۷٨
📚الكافي ج۴ص۱۷۳
عمر بن يزيد گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که مهمانی از برادران او نزد او می باشد، پس روز فطر فرا می رسد سؤال کردم که آیا زکات فطره را از جانب او پرداخت نماید؟ امام فرمودند : بله! زکات فطره بر هر کسی که از زن و مرد، کوچک و بزرگ، آزاد و برده، قوت و خوراک او را می دهد واجب است!
5⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: كُلُّ مَنْ ضَمَمْتَ إِلَى عِيَالِكَ مِنْ حُرٍّ أَوْ مَمْلُوكٍ فَعَلَيْكَ أَنْ تُؤَدِّيَ الْفِطْرَةَ عَنْهُ الْحَدِيثَ.
📚الكافي ج۴ص۱۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر کسی را که از آزاد و برده به عيال خود ضمیمه نمایی، پس بر توست که زکات فطره را از جانب او پرداخت نمایی!
6⃣ عَنْ امیرالمؤمنین في حديث قال... أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ الْقَلَمَ یُرْفَعُ عَنْ ثَلَاثَةٍ عَنِ الصَّبِیِّ حَتَّی یَحْتَلِمَ وَ عَنِ الْمَجْنُونِ حَتَّی یُفِیقَ وَ عَنِ النَّائِمِ حَتَّی یَسْتَیْقِظَ.
📚 الخصال ص۹۳
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : مگر نمی دانی که قلم از سه کس برداشته می شود : از کودک تا اینکه محتلم شود و از مجنون تا اینکه عقلش برگردد و از فرد خواب تا اینکه بیدار شود!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، زنی که به خاطر آلزایمر دچار زوال عقل شده است، زکاتی بر عهده او در مالش نمی باشد، مگر اینکه مالش در دست کسی باشد و با آن کار می کند.
لذا زنی که عقلش به دلیل آلزایمر شدید فاسد شده است و از اموال او برایش هزینه می شود، زکات فطره ندارد.
✅ البته در صورتی که چنین زنی جزو عيال کسی باشد و قوت او توسط فردی تامین می شود، زکات فطره او توسط فردی که قوت او را می دهد باید پرداخت شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)