Loading...

#سوال_2014_ آیا عيال مرد مرتدّی که اعتقاد به زکات فطره و غیره ندارد، موظف به پرداخت زکات فطره هستند؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُعَتِّبٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ قَالَ: اذْهَبْ فَأَعْطِ عَنْ عِیَالِنَا [عیالک] الْفِطْرَةَ وَ أَعْطِ عَنِ الرَّقِیقِ وَ اجْمَعْهُمْ وَ لَا تَدَعْ مِنْهُمْ أَحَداً فَإِنَّکَ إِنْ تَرَکْتَ مِنْهُمْ إِنْسَاناً تَخَوَّفْتُ عَلَیْهِ الْفَوْتَ قُلْتُ وَ مَا الْفَوْتُ قَالَ الْمَوْتُ.

📚الکافی ج۴ص١٧۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه به معتب فرمود : برو از طرف عيال ما زکات فطره عطا کن و از جانب بردگان نیز عطا کن و آنها را جمع کن و هیچکدام از آنها را باقی نگذار، زیرا اگر فردی از آنها را ترک کنی، بر او از فوت می ترسم! گفتم : فوت چیست؟! فرمود : مرگ!


2⃣عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِیِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَاعَبْداللَّه یَقُولُ کُلُّ مُسْلِمٍ بَیْنَ مُسْلِمَیْنِ ارْتَدَّ عَنِ الْإِسْلَامِ وَ جَحَدَ رَسُولَ اللَّهِ نُبُوَّتَهُ وَ کَذَّبَهُ فَإِنَّ دَمَهُ مُبَاحٌ لِمَنْ سَمِعَ ذَلِکَ مِنْهُ وَ امْرَأَتَهُ بَائِنَةٌ مِنْهُ یَوْمَ ارْتَدَّ وَ یُقْسَمُ مَالُهُ عَلَی وَرَثَتِهِ وَ تَعْتَدُّ امْرَأَتُهُ عِدَّةَ الْمُتَوَفَّی عَنْهَا زَوْجُهَا وَ عَلَی الْإِمَامِ أَنْ یَقْتُلَهُ إِنْ أَتَوْهُ بِهِ وَ لَا یَسْتَتِیبَهُ.

📚الکافی ج6ص174

عمار ساباطی گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه می فرمود : هر مسلمانی که بین دو مسلمان باشد (والدین او مسلمان باشند) و از اسلام #مرتد گردد و نبوت رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله را انکار نماید و او را تکذیب نماید، خونش برای کسی که آن را از او بشنود مباح است و همان روزی که مرتد می شود زوجه اش از او #بائن است و اموال او بین وارثان او تقسیم می شود و زوجه او عده‌ی زنی که شوهرش فوت کرده است نگه می دارد و بر امام است که اگر او را به نزد ایشان آوردند او را به قتل برساند و از او طلب توبه نکند!



3⃣عَنِ الْعَلَاءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَنِ الْمُرْتَدِّ فَقَالَ مَنْ رَغِبَ عَنِ الْإِسْلَامِ وَ کَفَرَ بِمَا أُنْزِلَ عَلَی مُحَمَّدٍ بَعْدَ إِسْلَامِهِ فَلَا تَوْبَةَ لَهُ وَ قَدْ وَجَبَ قَتْلُهُ وَ بَانَتْ مِنْهُ امْرَأَتُهُ وَ یُقْسَمُ مَا تَرَکَ عَلَی وُلْدِهِ.

📚الکافی ج۶ص١٧۴

محمد بن مسلم گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مرتدّ سوال کردم؛ امام فرمودند : کسی که از اسلام روی گردان شود و بعد از اسلام به آنچه بر محمد صلی اللَّه علیه و آله نازل شده است کافر گردد، پس توبه ای برای او نیست و قتل او واجب است و زنش از او بائن است و اموالش بین فرزندانش تقسیم می شود!



4⃣عبدالرحمن بن الْحَجَّاج قال: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَن عَنْ رَجُلَيْن أَصَابَا صَيْداً وَ هُمَا مُحْرِمَانِ الْجَزَاءُ بَيْنَهُمَا أَوْ عَلَى كُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا جَزَاءٌ قَالَ لَا بَلْ عَلَيْهِمَا أَنْ يَجْزِيَ كُلُّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا الصَّيْد...فَقَال إِذَا أَصَبْتُمْ مِثْلَ هَذَا فَلَمْ تَدْرُوا فَعَلَيْكُمْ بِالاحْتِيَاطِ حَتَّى تَسْأَلُوا عَنْهُ فَتَعْلَمُوا

📚كافي ج۴ص ۳۹۱

امام کاظم علیه السلام در مورد دو نفر مُحْرِم که صیدی انجام داده بودند و نمی دانستند که آیا هر دو باید کفاره بدهند یا یکی از آنها، فرمود : وقتی به موارد #مانند این مبتلا شدید و نمی دانستید، بر شما باد به #احتیاط کردن تا در مورد آن سؤال کنید و علم پیدا کنید.


5⃣عنوان الْبَصْرِي عن أبي عبداللَّه جعفر بن محمد يقول فيه...إِيَّاكَ أَنْ تَعْمَلَ بِرَأْيِكَ شَيْئاً و خُذْ بِالاحْتِيَاطِ في جَمِيعِ أُمُورِكَ ما تَجِدُ إِلَيْهِ سَبِيلًا

📚وسائل الشیعه ج27ص171

امام صادق صلوات اللَّه علیه به عنوان بصری فرمود :...و بپرهیز از اینکه به چیزی از رأي و نظر خود عمل نمائی و در همه امورت که به سوی احتیاط راهی می یابی به #احتیاط عمل کن!


✅ طبق روایات فوق و غیره، زکات فطره یکی از فریضه های إلهی است که باید توسط هر کسی که قوت تعدادی عيال را می دهد، از جانب آنها و خودش پرداخت گردد.


✅ ترک پرداخت فطریه، احتمال خطر مرگ را برای فردی که برایش پرداخت نشده است در پی دارد!

اما اگر مردی مرتد شده باشد و به زکات فطره بی إعتقاد باشد و زکات فطره را پرداخت نکند، از این جهت که اموال فرد مرتد از لحظه ارتداد متعلق به وارثان او می باشد، عيال او در حقیقت از اموال خود ارتزاق می کنند و لذا از همان اموال مأمور به پرداخت زکات فطره هستند.

این أمر خصوصاً با توجه به أصل احتیاط که در روایات آمده است تقویت می شود و عيال آن مرد باید زکات فطره خود را پرداخت نمایند!


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹