Loading...

#سوال_2002_ اگر درآمد مردی کاملا و بعينه حرام باشد، آیا نفقه ای که به زن و فرزندان خود می دهد برای آنها حلال است که استفاده کنند؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣حمیری به امام زمان علیه السلام نامه نوشت و پرسید :مردی از وکیلان وقف، آنچه در دست اوست را حلال می شمارد و در گرفتن اموال مراعاتی نمی کند.
چه بسا در حالیکه که او در شهر خود می باشد، من در آن شهر منزل می گیرم یا وارد منزل او می شوم در حالیکه طعام او حاضر شده است و مرا به آن طعام دعوت می کند و اگر او را اجابت نکنم با من دشمنی می کند و می گوید :فلانی طعام ما را حلال نمی شمارد که از آن بخورد . آیا برای من جائز است که از طعام او بخورم و صدقه ای بدهم؟ و مقدار آن صدقه چقدر باشد؟و اگر این وکیل به شخص دیگری هدیه بدهد و من حاضر شوم و آن شخص مرا دعوت کند که از آن استفاده کنم، در حالیکه من می دانم که وکیل از برداشتن و گرفتن آنچه در دست اوست مراعاتی ندارد. حال اگر من از چیزی از آن استفاده کنم، آیا چیزی بر عهده من هست؟
جواب نامه :اگر برای این مرد مال یا معاش دیگری به غیر آنچه (از وقف) در دست اوست، می باشد، پس از آن بخور و احسان او را قبول کن و در غیر این صورت، خیر

📚الاحتجاج ص۴۸۵


2⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ الصِّبْیَانُ یَلْعَبُونَ بِالْجَوْزِ وَ الْبَیْضِ وَ یُقَامِرُونَ فَقَالَ لَا تَأْکُلْ مِنْهُ فَإِنَّهُ حَرَامٌ.

📚کافی ج۵ص۱۲۴

اسحاق بن عمار گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : کودکان با گردو و تخم مرغ بازی می کنند و قمار می کنند! امام فرمودند : از آن نخور! زیرا آن #حرام است!


3⃣قال رسول اللَّه... یَا ابْنَ مَسْعُودٍ فَانْظُرْ أَنْ لَا تَأْكُلَ الْحَرَامَ وَ لَا تَلْبَسَ الْحَرَامَ وَ لَا تَأْخُذَ مِنَ الْحَرَامِ وَ لَا تَعْصِ اللَّهَ

📚بحارالأنوار ج٧٧ص١٠٧

رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به إبن مسعود فرمود : ای پسر مسعود! دقت کن که حرام نخوری و حرام نپوشی و از حرام برنگیری و نافرمانی اللَّه نکن!



5⃣عن أبی بصیر عن أبی عبدالله في حديث قال لَیْسَ شَیْءٌ مِمَّا حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا و قَدْ أَحَلَّهُ لِمَنِ اضْطُرَّ إِلَیْه

📚تهذیب جلد ۳ص۱۷۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : هیچ چیزی از آن اموری که اللَّه #حرام کرده نیست، مگر اینکه آن را برای کسی که به آن #مضطر شود حلال نموده است!


6⃣عَنْ جُنَادَةَ بْنِ أَبِی أُمَیَّةَ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَی الْحَسَنِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام فِی مَرَضِهِ الَّذِی تُوُفِّیَ فِیهِ.. إلی أَنْ قَالَ اعْلَمْ أَنَّ فِی حَلَالِهَا حِسَابٌ وَ فِی حَرَامِهَا عِقَابٌ وَ فِی الشُّبُهَاتِ عِتَابٌ فَأَنْزِلِ الدُّنْیَا بِمَنْزِلَةِ الْمَیْتَةِ خُذْ مِنْهَا مَا یَكْفِیكَ فَإِنْ كَانَ ذَلِكَ حَلَالًا كُنْتَ قَدْ زَهِدْتَ فِیهَا وَ إِنْ كَانَ حَرَاماً لَمْ یَكُنْ فِیهِ وِزْرٌ فَأَخَذْتَ كَمَا أَخَذْتَ مِنَ الْمَیْتَةِ...

📚بحارالأنوار ج۴۴ص١٣٩

جنادة گويد : در آن بیماری که امام مجتبی صلوات اللَّه علیه از دنیا رفت بر ایشان وارد شدم.... تا آنجا که فرمود : بدان که در مال حلال حساب است و در حرام آن عقاب است و در شبهات سرزنش خواهد بود! پس دنیا را در جایگاه مُردار قرار بده که به اندازه کفایت از آن برداری که اگر حلال بود در آن زهد ورزیده باشی و اگر حرام بود گناهی در آن نباشد و همانگونه که (در حال اضطرار) از مردار تناول می کنی از آن تناول کرده باشی!


✅ شواهد روائی بسیار فراوان نشان می دهد که شیئ حرام یا چیزی که با عین مال حرام خریداری شده است، به عنوان خوردنی و نوشیدنی و پوشیدنی و غیره قابل تصرف و استفاده نیست و عین حرام در شرایط عادی قابل خوردن نیست و اگر مردی با عین مال حرام چیزی خریداری کند و برای عیال خود بیاورد، در صورت علم و آگاهی آنها، اجازه استفاده از آن را ندارند، هر چند نفقه آنها بر آن مرد واجب است.


✅ البته باید توجه داشت که اگر آن زن و فرزند چاره ای ندارند و #مضطر هستند، فقط در حد ضرورت و إضطرار و به قدر کفایت به عنوان فرد مضطر می توانند از آن استفاده کنند تا اللَّه تعالی فرجی برای آنها قرار دهد و اگر مضطر نباشند، حق استفاده از عین مال حرام را ندارند.

روشن است چیزی که به عین حرام بودن آن علم ندارند یا در صورتی که آن مرد معاش و درآمد حلال هم داشته باشد، تناول آن برای آنها منعی ندارد.


✅ به لینک های إرجاع داده شده در قسمت‌های فوق و به این لینک و این لینک نیز رجوع شود.

✅به این لینک نیز مراجعه نمایید.


✅ به این لینک نیز حتما مراجعه فرمایید.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹