Loading...

#سوال_1977_ حدّ فردی که جماعتی را قذف کند چیست؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ جَمِیلِ بْنِ دَرَّاجٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ افْتَرَی عَلَی قَوْمٍ جَمَاعَةً قَالَ إِنْ أَتَوْا بِهِ مُجْتَمِعِینَ ضُرِبَ حَدّاً وَاحِداً وَ إِنْ أَتَوْا بِهِ مُتَفَرِّقِینَ ضُرِبَ لِکُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ حَدّاً.

📚 الکافی ج۷ص۲۰۹

جميل بن دراج گويد : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بر قومی به صورت دسته جمعی إفتراء بزند سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر او را دسته جمعی بیاورند، یک حدّ تنها زده می شود و اگر جداجدا او را بیاورند، برای هر کدام یک حدّ به او زده می شود!



2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَی عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحَکَمِ عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ عَنِ الْحَسَنِ الْعَطَّارِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ رَجُلٌ قَذَفَ قَوْماً قَالَ بِکَلِمَةٍ وَاحِدَةٍ قُلْتُ نَعَمْ قَالَ یُضْرَبُ حَدّاً وَاحِداً فَإِنْ فَرَّقَ بَیْنَهُمْ فِی الْقَذْفِ ضُرِبَ لِکُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ حَدّاً.

📚 الکافی ج۷ص۲۰۹

حسن عطار گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی قومی را قذف می کند (تهمت زنا یا لواط به آنها می زند)؛ امام فرمودند : با یک کلمه؟ گفتم : بله! فرمود : یک حدّ به او زده می شود و اگر آنها را جداجدا قذف کند، برای هر کدام یک حدّ به او جاری می شود!



3⃣عَنْ بُرَیْدٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ فِی الرَّجُلِ یَقْذِفُ الْقَوْمَ جَمِیعاً بِکَلِمَةٍ وَاحِدَةٍ قَالَ لَهُ إِذَا لَمْ یُسَمِّهِمْ فَإِنَّمَا عَلَیْهِ حَدٌّ وَاحِدٌ وَ إِنْ سَمَّی فَعَلَیْهِ لِکُلِّ رَجُلٍ حَدٌّ.

📚 التهذیب ج۱۰ص۶۹

امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که گروهی را با یک کلمه قذف می کند فرمود : در صورتی که آنها را نام نبرد، یک حدّ تنها بر او خواهد بود و اگر نام ببرد، برای هر فردی از آنها یک حدّ بر او خواهد بود!


✅ با توجه به روایات فوق، اگر شخصی یک گروه و جماعت را مورد قذف و تهمت زنا و لواط قرار دهد، در صورتی که تنها با یک لفظ آنها را قذف نموده باشد، یک حدّ بر گردن او خواهد بود، ولی اگر تک تک آنها را نام ببرد و جداگانه قذف کند، به ازای هر کدام یک حدّ بر گردن او خواهد بود!


✅ در صورتی که قاذف با یک کلمه جماعتی را قذف کند و آن جماعت با همدیگر به امام رجوع نمایند و حق خود را مطالبه نمایند، یک حدّ بر قاذف جاری می شود.

اما در صورتی که قاذف با یک کلمه جماعتی را قذف کند و آنها جداگانه به امام رجوع کنند و حق خود را مطالبه کنند یا در صورتی که جداگانه جماعتی را قذف کند و آن جماعت با همدیگر به امام رجوع کنند و حق خود را مطالبه نمایند، به دلایلی مثل تعدد معنای صدر روایت 1⃣ و مشکل بودن تعیین روایت مفسر و حاکم از بین سه روایت فوق، نگارنده این سطور موظف است در پاسخ این دو وجه بگوید : «نمی دانم»!

لازم به ذکر است که این دو وجه آخر مورد اختلاف می باشد.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹