#سوال_1971_ در محله ما فردی عمری به مناسبت سالگرد خلافت غاصب اول و دوم و به مناسبت روز وحدت نذری می دهد. آیا از این نذری می توان خورد؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن علي بن أبي طالب عَنْ رَسُولِ اللَّهِ فِی حَدِیثٍ قَالَ: إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّیَّاتِ وَ لِکُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَی فَمَنْ غَزَا ابْتِغَاءَ مَا عِنْدَ اللَّهِ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ مَنْ غَزَا یُرِیدُ عَرَضَ الدُّنْیَا أَوْ نَوَی عِقَالًا لَمْ یَکُنْ لَهُ إِلَّا مَا نَوَی.
📚 أمالی الطوسیّ ج۲ص۲۳۱
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در حدیثی فرمودند : همانا أعمال بر حسب نیت است و برای هر کسی آنچه نیت نموده است می باشد. پس کسی که به خاطر آنچه که نزد اللَّه تعالی است جهاد کند، أجر او بر اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ است و کسی که برای متاع دنیا جهاد کند یا نیت عقال شتري را کند، جز آنچه نیت نموده است برایش نخواهد بود!
2⃣ مِنْ کِتَابٍ لَهُ علیه السلام إِلَی عُثْمَانَ بْنِ حُنَیْفٍ الْأَنْصَارِیِّ وَ هُوَ عَامِلُهُ عَلَی الْبَصْرَةِ وَ قَدْ بَلَغَهُ أَنَّهُ دُعِیَ إِلَی وَلِیمَةِ قَوْمٍ مِنْ أَهْلِهَا فَمَضَی إِلَیْهَا أَمَّا بَعْدُ یَا ابْنَ حُنَیْفٍ فَقَدْ بَلَغَنِی أَنَّ رَجُلًا مِنْ فِتْیَةِ أَهْلِ الْبَصْرَةِ دَعَاکَ إِلَی مَأْدُبَةٍ فَأَسْرَعْتَ إِلَیْهَا تُسْتَطَابُ لَکَ الْأَلْوَانُ وَ تُنْقَلُ إِلَیْکَ الْجِفَانُ وَ مَا ظَنَنْتُ أَنَّکَ تُجِیبُ إِلَی طَعَامِ قَوْمٍ عَائِلُهُمْ مَجْفُوٌّ وَ غَنِیُّهُمْ مَدْعُوٌّ فَانْظُرْ إِلَی مَا تَقْضَمُهُ مِنْ هَذَا الْمَقْضَمِ فَمَا اشْتَبَهَ عَلَیْکَ عِلْمُهُ فَالْفِظْهُ وَ مَا أَیْقَنْتَ بِطِیبِ وُجُوهِهِ فَنَلْ مِنْهُ.
📚 نهج البلاغة
به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه خبر رسید که سهل بن حنيف که فرماندار آن حضرت بر بصره بود به ولیمه قومی از أهل بصره دعوت شده است و او به آن ولیمه رفته است! امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه برای او نوشتند : اما بعد! ای پسر حنيف! به من خبر رسیده است که مردی از جوانان بصره تو را به یک مهمانی و سفره دعوت نموده است و تو به سوی آن سرعت گرفته ای و برای تو انواع غذا نیکو نموده است و کاسه های مختلف پیش تو آورده شده است و من گمان نمی کردم که تو طعام قومی را که افراد عیالوار را جفا نموده اند و دعوت نکرده اند و اغنياء را دعوت نموده اند اجابت کنی! پس در مورد چیزهایی که زیر دندان می گیری و می خوری دقت کن و آنچه علمش بر تو مشتبه گردید، آن را از دهانت بیرون بینداز و آنچه را به پاک و طيِّب بودن وجه آن #یقین نمودی از آن تناول کن!
3⃣عن رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله في وصية أبي ذر قال :... یَا أَبَا ذَرٍّ لَا تُصَاحِبْ إِلَّا مُؤْمِناً وَ لَا یَأْکُلْ طَعَامَکَ إِلَّا تَقِیٌّ وَ لَا تَأْکُلْ طَعَامَ الْفَاسِقِینَ.
📚بحار الأنوار ج٧٧ص٨۴
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به اباذر فرمودند : ای أباذر! جز با مؤمن مصاحبت (یعنی دوستی و رفاقت و همنشینی) نکن و غذای تو را جز فرد با تقوا نخورد و طعام فاسقین را نخور!
4⃣ در حدیثی، امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به فردی که شبانه ظرف غذای سرپوشیده ای را به عنوان هدیه (جهت جلب حمایت امیرالمؤمنین علیه السلام) درب منزل ایشان آورده بود فرمود :
ثَکِلَتْکَ الثَّوَاکِلُ أَفَعَنْ دِینِ اللَّهِ تَخْدَعُنِی بِمَعْجُونَةٍ عَرَّقْتُمُوهَا بِقَنْدِکُمْ وَ خَبِیصَةٍ صَفْرَاءَ أَتَیْتُمُونِی بِهَا بِعَصِیرِ تَمْرِکُمْ أَ مُخْتَبِطٌ أَمْ ذُو جِنَّةٍ أَمْ تَهْجُرُ أَ لَیْسَتِ النُّفُوسُ عَنْ مِثْقَالِ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ مَسْئُولَةً فَمَا ذَا أَقُولُ فِی مَعْجُونَةٍ أَتَزَقَّمُهَا مَعْمُولَةً
یعنی : زنان بچه مرده بر تو بگریند! آیا می خواهی از طریق دین إلهی با معجونی که با شیرینی مخلوط نموده ای و حلوای زردی که با شیره خرما تهیه کرده ای و نزد من آورده ای مرا بفریبی؟! آیا قاطی کرده ای؟! یا دیوانه شده ای؟! یا هذیان می گویی؟! مگر افراد حتی از چیزهایی هموزن دانه خردل مورد سوال قرار نمی گیرند؟! آن موقع در مورد معجون درست شدهای که آن را بخورم چه بگویم؟!....
✅ از روایات فوق و غیره روشن است که فارغ از لزوم حلال بودن خوراک، لازم است به نیت به کار رفته در تهیه آن طعام و همچنین فرد طعام دهنده توجه شود و لذا غذایی که به مناسبت تاریخ غصب خلافت توسط غاصب اول و دوم و امور مانند آن تهیه شده است خوردن ندارد، خصوصا اینکه افرادی که با این نیات نذری و طعام می دهند، بدون شک فاسق هستند و از خوردن طعام فاسقین نهی شده است!
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)