Loading...

#سوال_1968_ انتخاب حلق یا تقصیر در حج نیابتی بر حسب شرایط نائب است یا منوب عنه؟





✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: عَلَی الصَّرُورَةِ أَنْ یَحْلِقَ رَأْسَهُ وَ لَا یُقَصِّرَ وَ إِنَّمَا التَّقْصِیرُ لِمَنْ حَجَّ حَجَّةَ الْإِسْلَامِ.

📚 الکافی ج۴ص۵۰۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : بر عهده فردی که تاکنون حج به جا نیاورده است این است که سر خود را بتراشد، همانا انتخاب اکتفا به کوتاه کردن مو برای کسی است که حَجَة الاسلام خود را انجام داده باشد!


2⃣عَنْ بَکْرِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: لَیْسَ لِلصَّرُورَةِ أَنْ یُقَصِّرَ وَ عَلَیْهِ أَنْ یَحْلِقَ.

📚 التهذیب ج۵ص۲۴

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : فردی که تاکنون حج به جا نیاورده است و حج اول اوست، نمی تواند(در حج) مویش را تقصیر کند و بر عهده اوست که سرش را بتراشد!



3⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِی حَمْزَةَ عَنْ أَحَدِهِمَا فِی حَدِیثٍ قَالَ: وَ تُقَصِّرُ الْمَرْأَةُ وَ یَحْلِقُ الرَّجُلُ وَ إِنْ شَاءَ قَصَّرَ إِنْ کَانَ قَدْ حَجَّ قَبْلَ ذَلِکَ.

📚 الکافی ج۴ص۴۷۴

امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما در حدیثی فرمودند : زن (در حج و عمره) تقصیر می کند (فقط مویش را کوتاه می کند) و مرد سرش را می تراشد و در صورتی که قبلاً حج انجام داده باشد، اگر خواست فقط تقصیر می کند!


4⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ الرَّجُلُ یَحُجُّ عَنِ الْمَرْأَةِ وَ الْمَرْأَةُ تَحُجُّ عَنِ الرَّجُلِ قَالَ لَا بَأْسَ.

📚 الکافی ج۴ص۳۰۷

معاوية بن عمار گويد : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی از جانب زنی و زنی از جانب مردی حج به جا می آورد؟ امام فرمودند : إشکالی ندارد!



5⃣عَنْ حَکَمِ بْنِ حُکَیْمٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: یَحُجُّ الرَّجُلُ عَنِ الْمَرْأَةِ وَ الْمَرْأَةُ عَنِ الرَّجُلِ وَ الْمَرْأَةُ عَنِ الْمَرْأَةِ.

📚 التهذیب ج۹ص۲۲۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مرد از جانب زن و زن از جانب مرد و زن از جانب زن حج به جا می آورد!


6⃣عَنْ مُصَادِفٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی الْمَرْأَةِ تَحُجُّ عَنِ الرَّجُلِ الصَّرُورَةِ فَقَالَ إِنْ کَانَتْ قَدْ حَجَّتْ وَ کَانَتْ مُسْلِمَةً فَقِیهَةً فَرُبَّ امْرَأَةٍ أَفْقَهُ مِنْ رَجُلٍ.

📚 الکافی ج۴ص٣٠٧

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که از جانب مردی که تاکنون حج به جا نیاورده است حج به جا می آورد فرمود : اگر آن زن قبلاً حج انجام داده باشد و مسلمان فقیه باشد (إشکالی ندارد). چه بسا زنی که از مرد فقیه تر باشد!


7⃣عَنْ أَبِی سَعْدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: یَجِبُ الْحَلْقُ عَلَی ثَلَاثَةِ نَفَرٍ رَجُلٍ لَبَّدَ وَ رَجُلٍ حَجَّ بَدْءاً لَمْ یَحُجَّ قَبْلَهَا وَ رَجُلٍ عَقَصَ رَأْسَهُ.

📚 التهذیب ج۵ص۴۸۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : تراشیدن سر (در حج) بر سه نفر واجب است :
مردی که چیزی چسبناک بر روی سر خود ریخته است و موهایش مانند نمد به هم چسبیده است
و مردی که برای بار اول حج به جا می آورد و قبل از آن حج به جا نیاورده است
و مردی که موی سر خود را بافته است (یا بالای سرش جمع کرده است)!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، تحت برخی شرایط، مرد از جانب زن و مرد، و زن از جانب زن و مرد می تواند برای انجام حج فریضه و نافله نائب گردد که البته برخی شرایط و محدودیت هایی دارد که در جای خود مذکور است.


✅ از طرف دیگر، مرد در برخی از موارد که در روایت 7⃣ وارد شده است، واجب است سر خود را بتراشد و در موارد دیگر بین تراشیدن سر و تقصیر مخیر می باشد و زن در هر نوع حج و عمره، فقط موظف به تقصیر است و تراشیدن سر وظیفه او نیست.

اما نکته شایسته توجه این است که فرد نائب هر چند حج را از جانب فرد دیگری انجام می دهد و آن حج برای فرد مذکور می باشد، ولی فاعل حج خود اوست و حج را بر حسب وظائف و اختیارات خودش انجام می دهد و بر حسب شرایط منوب عنه نیست!
مثلا اگر زنی از جانب مردی نائب شده است، بر حسب وظیفه خودش که تقصیر است باید عمل کند نه بر حسب وظیفه منوب عنه که در برخی موارد تراشیدن سر بر او واجب و در برخی موارد افضل است! و....


✅ لذا فرد نائب، حجی با توجه به وظایف خودش انجام می دهد ولی آن را برای فرد منوب عنه قرار می دهد و تراشیدن و تقصیر را بر حسب وظیفه منوب عنه انجام نمی دهد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹