Loading...

#سوال_1931_ امیدبخش ترین آیه در قرآن طبق روایات کدام است؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣أبي حمزة ثمالي گوید : شنیدم امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما می فرمود : همانا امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به مردم رو کردند و فرمودند : کدام آیه در قرآن در نزد شما امیدبخش تر است؟! یکی از آنها گفت :
«إِنّ اللّهَ لا يَغفِرُ أَن يُشرَكَ بِهِ وَ يَغفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَن يَشاءُ»
یعنی : قطعاً اللَّه نمی بخشد که به او شرک ورزیده شود و غیر آن را برای هر کسی بخواهد می آمرزد»!
امام فرمود : این خوب است ولی آیه مورد نظر نیست!
یکی دیگر گفت : «يا عبِاديِ َ الّذِينَ أَسرَفُوا عَلي أَنفُسِهِم لا تَقنَطُوا مِن رَحمَةِ اللّهِ»
یعنی : بگو ای بندگان من که بر نفس خود اسراف نموده اید، از رحمت إلهی ناامید نشوید!
امام فرمود : نیکوست ولی این آیه مورد نظر نیست!
دیگری گفت : «الّذِينَ إِذا فَعَلُوا فاحِشَةً أَو ظَلَمُوا أَنفُسَهُم ذَكَرُوا اللّهَ فَاستَغفَرُوا لِذُنُوبِهِم»
یعنی : کسانی که وقتی فاحشه ای انجام می دهند یا به خودشان ظلم می کنند، اللَّه را به یاد می آورند و برای گناهان خود استغفار می کنند!
امام فرمود : نیکوست ولی آیه مورد نظر این نیست!
بعد از این دیگر مردم دست نگه داشتند و نظر ندادند. پس امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : ای گروه مسلمین! شما را چه می شود (که چیزی نمی گویید؟) آنها گفتند : دیگر نزد ما چیزی نیست!
سپس امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : شنیدم رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله می فرمود : امیدبخش ترین آیه در قرآن این است :
«وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَیِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّیْلِ ۚ إِنَّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئَاتِ ۚ ذَلِکَ ذِکْرَی لِلذَّاکِرِینَ»
یعنی : و نماز را در دو طرف روز (نماز صبح و مغرب) و پاسی گذشته از شب (یعنی نماز عشاء را) إقامه کن، قطعاً حسنات، گناهان را از بین می برند و این تذکری برای اهل تذکر است»
و فرمود : ای علی! قسم به کسی که مرا به حق بشارت دهنده و بیم دهنده مبعوث نمود، همانا یکی از شما به سوی آب وضویش می رود، پس گناهان از اعضای او فرو می ریزد، پس وقتی صورت و قلب خود را متوجه و رو به اللَّه می کند، از نماز خود منصرف نمی شود در حالیکه چیزی از گناهان بر او مانده باشد، همانند روزی که مادر او را متولد نموده است و اگر در بین دو نماز چیزی (از گناه) به او برسد، همینطور خواهد بود تا اینکه حضرت نمازهای پنجگانه را برشمردند!
سپس فرمود : ای علی! جایگاه نمازهای پنجگانه برای امت من مانند نهری جاری است که درب خانه یکی از شما باشد. شما چه گمانی دارید که اگر بر بدن او چرکی باشد و روزی پنج بار در آن نهر شستشو کند، آیا چرکی در بدن او باقی می ماند؟! پس نمازهای پنجگانه برای امت من اینچنین می باشد!

📚تفسیر عیاشی ج٢ص١۶١



2⃣عن حرب بن شريح البصري قال: قُلْتُ لِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ أَيُّ آيَةٍ فِي كِتَابِ اللَّهِ أَرْجَى قَالَ ما يَقُولُ فِيهَا قَوْمُكَ قَالَ قُلْتُ يَقُولُونَ يا عِبادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّهِ قَالَ لَكِنَّا أَهْلَ الْبَيْتِ[بيت]لاَ نَقُولُ ذَلِكَ قال قُلْتُ فَأَيْشٍ[فَأَيَّ شَيْءٍ]تَقُولُونَ فيها قال نَقُولُ وَ لَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضى الشَّفَاعَةَ وَاللَّهِ الشَّفَاعَةَ وَاللَّهِ الشَّفَاعة.

📚تفسیر فرات ص570

حرب بن شريح گويد : به امام محمد بن علی صلوات اللَّه علیهما گفتم : امیدبخش ترین آیه در قرآن کدام است؟ امام فرمود : قوم تو در این مورد چه می گویند؟ گفتم : می گویند : آیه ۵٣ سوره زمر است که می فرماید : يا عِبادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّهِ
یعنی : ای کسانی که بر نفس خودتان إسراف نموده اید، از رحمت إلهی ناامید نشوید!
امام فرمود : ولی ما أهل بيت این را نمی گوییم! گفتم : شما در این مورد چه می فرمایید؟ امام فرمود : ما آن را آیه ۵ سوره ضحی می دانیم که می فرماید : وَ لَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضى
یعنی : به زودی پروردگارت به تو عطا خواهد نمود تا راضی گردی!، این عطا، شفاعت است به اللَّه سوگند! شفاعت است به اللَّه قسم! شفاعت است!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، آیات امید بخش در قرآن زیاد است ولی اُمیدبخش ترین آیه ها، آیه ١١۴ سوره هود در مورد إقامه نمازهای فریضه که موجب مغفرت گناهان می شود و آیه ۵ سوره ضحی که در مورد شفاعت است می باشد!


✅ اما نکته جالب، ارتباط این دو آیه با همدیگر است که رسیدن به شفاعت، در گرو عدم سبک شمردن نماز است :


3⃣امام کاظم صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی وفات پدرم فرارسید به من فرمود : ای پسرم! قطعاً کسی که نماز را سبک بشمارد، به شفاعت ما نمی رسد!

📚کافی ج۳ص۲۷۰


امام زمان فراموش نشود.


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹