#سوال_1922_ آیا تسبیح چرخاندن نهی شده است؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن مُحَمَّدِ بْنِ عَبْداللَّهِ بْنِ جَعْفَرٍ الْحِمْیَرِیِّ عَنْ صَاحِبِ الزَّمَانِ أَنَّهُ کَتَبَ إِلَیْهِ وَ سَأَلَهُ هَلْ یَجُوزُ لِلرَّجُلِ إِذَا صَلَّی الْفَرِیضَةَ أَوِ النَّافِلَةَ وَ بِیَدِهِ السُّبْحَةُ أَنْ یُدِیرَهَا وَ هُوَ فِی الصَّلَاةِ فَأَجَابَ یَجُوزُ ذَلِکَ إِذَا خَافَ السَّهْوَ وَ الْغَلَطَ وَ سَأَلَهُ هَلْ یَجُوزُ أَنْ یُدِیرَ السُّبْحَةَ بِالْیَدِ الْیَسَارِ إِذَا سَبَّحَ أَوْ لَا یَجُوزُ فَأَجَابَ یَجُوزُ ذَلِکَ و الْحَمْدُلِلَّهِ.
📚الاحتجاج ص۴۸۹
حمیری به صاحب الزمان صلوات اللَّه علیه نوشت و از ایشان سؤال کرد که آیا برای فرد جائز است که وقتی نماز فریضه یا نافله می خواند و تسبیحی در دست او است، آن را در حال نماز بچرخاند؟ امام جواب فرمود : در صورتی که از سهو و اشتباه خوف داشته باشد جایز است!
و از ایشان سؤال کرد که آیا جایز است که وقتی فردی تسبیح می گوید، تسبیح را با دست چپ بچرخاند یا جایز نیست؟ امام جواب فرمود : جائز است، الحمدلله!
2⃣عن مُحَمَّدِ بْنِ عَبْداللَّهِ بْنِ جَعْفَرٍ الْحِمْیَرِیِّ أَنَّهُ کَتَبَ إِلَی صَاحِبِ الزَّمَانِ یَسْأَلُهُ هَلْ یَجُوزُ أَنْ یُسَبِّحَ الرَّجُلُ بِطِینِ الْقَبْرِ و هَلْ فِیهِ فَضْلٌ فَأَجَابَ یَجُوزُ أَنْ یُسَبِّحَ بِهِ فَمَا مِنْ شَیْءٍ مِنَ السُّبَحِ أَفْضَلَ مِنْهُ وَ مِنْ فَضْلِهِ أَنَّ الْمُسَبِّحَ یَنْسَی التَّسْبِیحَ وَ یُدِیرُ السُّبْحَةَ فَیُکْتَبُ لَهُ التَّسْبِیحُ...
📚الاحتجاج ص۴۸۹
حمیری به صاحب الزمان صلوات اللَّه علیه و عَجَّلَ اللَّهُ تَعَالَی فَرَجَهُ نوشت و سوال کرد آیا جائز است که فردی با تسبیح تربت امام حسین صلوات اللَّه علیه، تسبیح بگوید و آیا در آن فضیلتی هست؟ امام جواب فرمود : جائز است که با آن تسبیح گفته شود و چیزی از تسبیح ها از آن با فضیلت تر نیست و از فضیلت آن این است که که تسبیح گوینده، تسبیح را فراموش می کند و تسبیح را می چرخاند و تسبیح برایش نوشته می شود!
3⃣عن مُحَمَّدِ بن جَعْفَرٍ اَلْمُؤَدِّبِ قال حَدَّثَنَا اَلْحَسَنُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ شُعَيْبٍ اَلصَّائِغُ اَلْمَعْرُوفُ بِأَبِي صَالِحٍ يَرْفَعُهُ إِلَى بَعْضِ أَصْحَابِ أَبِي اَلْحَسَنِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَلَيْهِمَا اَلسَّلاَمُ قال: دَخَلْتُ إِلَيْهِ فَقَالَ لاَ تَسْتَغْنِي شِيعَتُنَا عَنْ أَرْبَعٍ خُمْرَةٍ يُصَلِّي عَلَيْهَا و خَاتَمٍ يَتَخَتَّمُ بِهِ وَ سِوَاكٍ يَسْتَاكُ بِهِ و سُبْحَةٍ مِنْ طِينِ قَبْرِ أَبِي عَبْداَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ فِيهَا ثَلاَثٌ وَ ثَلاَثُونَ حَبَّةً مَتَى قَلَبَهَا ذَاكِراً لِلَّهِ كُتِبَ لَهُ بِكُلِّ حَبَّةٍ أَرْبَعُونَ حَسَنَةً وَ إِذَا قَلَبَهَا سَاهِياً يَعْبَثُ بِهَا كُتِبَ لَهُ عِشْرُونَ حَسَنَةً
📚التهذیب ج6ص75
فردی گوید : بر امام کاظم صلوات اللَّه علیه وارد شدم، پس امام فرمود : شیعیان ما از چند چیز بی نیاز نیستند : سجّاده (حصیری) که بر آن نماز بخواند و انگشتری که آن را در دست کند و مسواکی که با آن مسواک کند و تسبیحی از تربت قبر امام حسین صلوات اللَّه علیه که ٣٣ دانه داشته باشد و وقتی که به همراه ذکر إلهی آن را بچرخاند، با هر دانه ای ۴٠ حسنه برایش نوشته می شود و در صورتی که آن را با حواس پرتی و به صورت بازی کردن با آن بچرخاند، ٢٠ حسنه برای او نوشته می شود!
4⃣عن محمد بن عبداللَّه بن جَعْفَرٍ اَلْحِمْيَرِيِّ قال: كَتَبْتُ إِلَى اَلْفَقِيهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ أَسْأَلُهُ هَلْ يَجُوزُ أَنْ يُسَبِّحَ اَلرَّجُلُ بِطِينِ قَبْرِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ و هَلْ فِيهِ فَضْلٌ فَأَجَابَ و قَرَأْتُ اَلتَّوْقِيعَ وَ مِنْهُ نَسَخْتُ يُسَبِّحُ بِهِ فَمَا فِي شَيْءٍ مِنَ اَلتَّسْبِيحِ أَفْضَلُ مِنْهُ و مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اَلْمُسَبِّحَ يَنْسَى اَلتَّسْبِيحَ و يُدِيرُ اَلسُّبْحَةَ فَيُكْتَبُ لَهُ ذَلِكَ اَلتَّسْبِيحُ.
📚التهذیب ج۶ص٧۵
حمیری گوید : به فقیه (امام زمان یا امام عسکری صلوات اللَّه علیهما) نامه نوشتم و سؤال کردم : آیا جائز است که فرد با تربت قبر امام حسین صلوات اللَّه علیه تسبیح بگوید و آیا در آن فضیلتی هست؟ پس امام جواب فرمود و من توقيع را قرائت کردم و از آن نسخه برداری کردم : با آن تسبیح می گوید که چیزی از تسبیح ها از آن بافضیلت تر نیست و از فضیلت آن این است که تسبیح گوینده، تسبیح گفتن را فراموش می کند و تسبیح را می چرخاند و آن تسبیح برای او نوشته می شود!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، چرخاندن تسبیح برای شمردن و گفتن اذکار مختلف در نماز و غیر نماز نهیی ندارد و جائز است، اما فضیلت و توصیه به تسبیح تربت امام حسین صلوات اللَّه علیه می باشد که چرخاندن آن حتی بدون گفتن ذکر نیز دارای فضیلت است.
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)