#سوال_1905_ آیا مخلوط نمک و آویشن توصیه روائی دارد؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الصَّادِقِ علیه السلام قَالَ: أَرْبَعَةُ أَشْیَاءَ تَجْلُو الْبَصَرَ وَ یَنْفَعْنَ وَ لَا یَضْرُرْنَ فَسُئِلَ عَنْهُنَّ فَقَالَ السَّعْتَرُ وَ الْمِلْحُ إِذَا اجْتَمَعَا وَ النَّانْخَواهُ وَ الْجَوْزُ إِذَا اجْتَمَعَا قِیلَ لَهُ وَ لِمَا یَصْلُحُ هَذِهِ الْأَرْبَعَةُ إِذَا اجْتَمَعْنَ قَالَ النَّانْخَواهُ وَ الْجَوْزُ یُحْرِقَانِ الْبَوَاسِیرَ وَ یَطْرُدَانِ الرِّیحَ وَ یُحَسِّنَانِ اللَّوْنَ وَ یُخَشِّنَانِ الْمَعِدَةَ وَ یُسَخِّنَانِ الْکُلَی وَ السَّعْتَرُ وَ الْمِلْحُ یَطْرُدَانِ الرِّیَاحَ مِنَ الْفُؤَادِ وَ یَفْتَحَانِ السُّدَدَ وَ یُحْرِقَانِ الْبَلْغَمَ وَ یُدِرَّانِ الْمَاءَ وَ یُطَیِّبَانِ النَّکْهَةَ وَ یُلَیِّنَانِ الْمَعِدَةَ وَ یَذْهَبَانِ بِالرِّیحِ الْخَبِیثَةِ مِنَ الْفَمِ وَ یُصَلِّبَانِ الذَّکَرَ.
📚مستدرک الوسائل ج١۶ص٣۴٢
📚مکارم الأخلاق ص۲۱۸
از امام صادق صلوات اللَّه علیه روایت شده است که فرمود : چهار چیز است که چشم را جلا می دهند و تنها سود می دهند و ضرر نمی رسانند!
در مورد آنها از ایشان سؤال شد و امام فرمود : آویشن و نمک در کنار همدیگر و زنیان و گردو نیز در کنار همدیگر!
به ایشان گفته شد : این چهار چیز وقتی کنار هم قرار گیرند چه کارآیی دارند؟ فرمود : زنیان و گردو، بواسیر را می سوزانند و باد را دفع می کنند و رنگ را نیکو می کنند و معده را زِبر کرده و کلیه ها را گرم می کنند!
اما مخلوط #نمک_و_آویشن، بادها را از قلب دفع می کنند و گرفتگی های(عروق و...) را باز می کنند و بلغم را می سوزانند و آب را روان می کنند و بو را خوش می کنند و معده را نرم می کنند و بوی بد را از دهان می برند و آلت را سفت می کنند!
2⃣ رُوِیَ عَنِ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله: أَنَّهُ دَعَا بِالْهَاضُومِ وَ الصَّعْتَرِ وَ الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ فَکَانَ یَسْتَفُّهُ إِذَا أَکَلَ الْبَیَاضَ وَ طَعَاماً لَهُ غَائِلَةٌ وَ کَانَ یَجْعَلُهُ مَعَ الْمِلْحِ الْجَرِیشِ وَ یَفْتَحُ بِهِ الطَّعَامَ وَ یَقُولُ مَا أُبَالِی إِذَا تَغَادَیْتُهُ مَا أَکَلْتُ مِنْ شَیْءٍ وَ کَانَ یَقُولُ یُقَوِّی الْمَعِدَةَ وَ یَقْطَعُ الْبَلْغَمَ وَ هُوَ أَمَانٌ مِنَ اللَّقْوَةِ.
📚مکارم الأخلاق ۲۱۴.
از رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله روایت شده است که وقتی (غذای) سفید یا غذایی که فساد و شرّی داشت می خوردند، زنیان و آویشن و سیاهدانه درخواست می کردند و به صورت خشک آن را کفلمه می کردند و اینها را همراه با نمکِ زِبر نموده و طعام خود را با آن آغاز می کردند و می فرمودند : وقتی من صبحگاه آن را بخورم، باکی ندارم که چه چیزی بخورم! و می فرمود : معده را قوی می کند و بلغم را قطع می کند و امان از بیماری لقوه است!
✅ «سَعْتَر» یا «صَعْتَر»، همان آویشن است که انواعی دارد و گیاهی گرم و خشک محسوب میشود و مخلوط آن با نمک خواص وارده در حدیث 1⃣ و غیره برای آن وارد شده است.
✅ برخی دیگر از خواص گیاه آویشن را در روایات زیر مشاهده فرمائید :
3⃣عَنْ زِیَادٍ الْقَنْدِیِّ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الْأَوَّلِ قَالَ: کَانَ دَوَاءُ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ السَّعْتَرَ وَ کَانَ یَقُولُ إِنَّهُ یُصَیِّرُ لِلْمَعِدَةِ خَمْلًا کَخَمْلِ الْقَطِیفَةِ.
📚الکافی ج۶ص٣٧۵
امام کاظم صلوات اللَّه علیه فرمود : داروی امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه، #آویشن بود و می فرمود : برای معده پُرزهایی مانند پُرز حوله درست می کند!
4⃣عَنْ بَعْضِ الْوَاسِطِیِّینَ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ أَنَّهُ شَکَا إِلَیْهِ رُطُوبَةً فَأَمَرَهُ أَنْ یَسْتَفَّ السَّعْتَرَ عَلَی الرِّیقِ.
📚الکافی ج۶ص٣٧۵
فردی به امام کاظم صلوات اللَّه علیه از رطوبت (بدن) شکایت نمود. امام به ایشان امر نمودند که آویشن را ناشتا به صورت خشک کفلمه کند!
✅ برخی شواهد نشان می دهد که مخلوط آویشن و نمک حتی به عنوان یک خورشت مرسوم بوده است :
5⃣ابو وائل گويد : من و رفیقم نزد سلمان رفتیم و پیش او نشستیم. سلمان فرمود : اگر رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از تکلف نهی نکرده بود، برای شما خودم را به تکلف می انداختم. سپس نان و نمک ساده و بدون ادویه آورد. رفیق من گفت : ای کاش آویشن هم مخلوط این نمک ما بود! سلمان آفتابه خود را فرستاد و آن را در برابر گرفتن آویشن رهن قرار داد. وقتی خوردیم، رفیقم گفت : حمد مخصوص إلهی است که ما را به آنچه به ما روزی نمود قانع قرار داد! پس سلمان فرمود : اگر به آنچه به تو روزی نموده بود قانع بودی، الآن آفتابه من در رهن نبود!
📚شرح نهج البلاغة ابن أبي الحديد ج٣ص١۵۵
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)