Loading...

#سوال_1896_ در عمره تمتع یا عمره مفرده، آیا تقصیر یا حلق حتماً باید بر روی کوه مروه انجام شود یا می توان به مغازه های آرایشی داخل شهر مکه برویم تا سر را بتراشیم؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبداللَّه قَالَ: الْمُعْتَمِرُ عُمْرَةً مُفْرَدَةً إِذَا فَرَغَ مِنْ طَوَافِ الْفَرِیضَةِ وَ صَلَاةِ الرَّکْعَتَیْنِ خَلْفَ الْمَقَامِ وَ السَّعْیِ بَیْنَ الصَّفَا وَ الْمَرْوَةِ حَلَقَ أَوْ قَصَّرَ وَ سَأَلْتُهُ عَنِ الْعُمْرَةِ الْمَبْتُولَةِ فِیهَا الْحَلْقُ قَالَ نَعَمْ وَ قَالَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ فِی الْعُمْرَةِ الْمَبْتُولَةِ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُحَلِّقِینَ قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ لِلْمُقَصِّرِینَ قَالَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُحَلِّقِینَ قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ لِلْمُقَصِّرِینَ فَقَالَ وَ لِلْمُقَصِّرِینَ.

📚 التهذیب ج۵ص۴۳۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : عمره گذارندهٔ عمره مفرده، هنگامی که از طواف فریضه و دو رکعت نماز پشت مقام ابراهيم و سعي بين صفا و مروه فارغ گردید، سر را می تراشد یا تقصیر انجام می دهد!
گوید : و از امام در مورد عمره مفرده سؤال کردم که آیا در آن سر تراشیدن هست؟ فرمود : بله! و فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در عمره مفرده فرمود : ای اللَّه! کسانی که سر می تراشند را مورد مغفرت قرار ده! گفته شد : یا رسول اللَّه! و برای تقصیر و کوتاه کنندگان مو؟ فرمود : ای اللَّه! کسانی که سر می تراشند را مورد مغفرت قرار ده! باز گفته شد : یا رسول اللَّه! و برای تقصیر کنندگان! فرمود : و برای تقصیر کنندگان!


2⃣عَنْ سَالِمِ بْنِ الْفُضَیْلِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ دَخَلْنَا بِعُمْرَةٍ نُقَصِّرُ أَوْ نَحْلِقُ فَقَالَ احْلِقْ فَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ تَرَحَّمَ عَلَی الْمُحَلِّقِینَ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ وَ عَلَی الْمُقَصِّرِینَ مَرَّةً وَاحِدَةً.

📚 الفقیه ج۲ص۴۵۳

سالم گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : ما با عمره (مفرده) وارد مکه شده ایم؛ آیا تقصیر کنیم یا سر بتراشیم؟ فرمود : سر بتراش! زیرا رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله برای سرتراشان سه بار و برای تقصیر کنندگان یکبار طلب رحمت نمودند!



3⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: ثُمَّ ائْتِ مَنْزِلَکَ فَقَصِّرْ مِنْ شَعْرِکَ وَ حَلَّ لَکَ کُلُّ شَیْءٍ.

📚 التهذیب ج۵ص۱۵۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : (در عمره تمتع) سپس به #منزل خود برو و مویت را تقصیر کن و در این حال همه چیز بر تو حلال می گردد!



4⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: إِذَا فَرَغْتَ مِنْ سَعْیِکَ وَ أَنْتَ مُتَمَتِّعٌ فَقَصِّرْ مِنْ شَعْرِکَ مِنْ جَوَانِبِهِ وَ لِحْیَتِکَ وَ خُذْ مِنْ شَارِبِکَ وَ قَلِّمْ مِنْ أَظْفَارِکَ وَ أَبْقِ مِنْهَا لِحَجِّکَ فَإِذَا فَعَلْتَ ذَلِکَ فَقَدْ أَحْلَلْتَ مِنْ کُلِّ شَیْءٍ یُحِلُّ مِنْهُ الْمُحْرِمُ وَ أَحْرَمْتَ مِنْهُ فَطُفْ بِالْبَیْتِ تَطَوُّعاً مَا شِئْتَ.

الکافی ج۴ص۴۳۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی تمتع گذارنده بودی، وقتی از سعی بین صفا و مروه فارغ شدی، مویت سر و ریش خود را از اطراف آن کوتاه کن و شارب خود را بگیر و ناخهایت را کوتاه کن و مقداری از آن را برای حج خود باقی بگذار. پس وقتی این کار را انجام دادی، از هر چیزی که مُحرم شده بودی و فرد مُحرم از آن خارج می شود بیرون می آیی، پس هر چه طواف نافله خواستی دور بیت انجام بده!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، عمره گذار در عمره مفرده بعد از سعی صفا و مروه و قبل از طواف نساء، موظف به تقصیر و کوتاه کردن مو یا تراشیدن آن است و تراشیدن از تقصیر افضل می باشد.
و در عمره تمتع بعد از سعی صفا و مروه فقط باید تقصیر کند و حق تراشیدن سر را ندارد.


✅ جایگاه تقصیر يا تراشیدن، بعد از سعی صفا و مروه تعیین شده است ولی الزام به انجام آن بر روی کوه مروه نشده است و حتی طبق حدیث 3⃣، می تواند تقصیر را در منزل خود در شهر مکه انجام دهد!


✅ لذا اگر کسی در عمره مفرده بخواهد تراشیدن سر که افضل از تقصیر است را انجام دهد و در پایان سعی در مکان کوه مروه امکانات تراشیدن سر نباشد، بدون هیچ مشکلی می تواند به بیرون برود و در محل ممکن در شهر مکه سر خود را بتراشد.


✅ روشن است اگر کسی در پایان سعی در عمره مفرده در کنار کوه مروه تقصیر کند، با تقصیر از إحرام خارج می شود و اگر بعد از آن برود سر خود را بتراشد، فضیلت خروج از إحرام با سر تراشیدن را ندارد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹