#سوال_1817_ زمان و تعداد وعده های غذایی توصیه شده در روایات چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن محمد بن مسلم عن أبی عبدالله قال قال أمیرالمؤمنین عَشَاءُ الْأَنْبِیَاء بَعْدَ الْعَتَمَة فلا تَدَعُوهُ فَإِنَّ تَرْکَ الْعَشَاء خَرَابُ الْبَدَن
📚کافی ج۶ص۲۸۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : طعام شام خوردن انبیاء بعد از نماز عشاء(یا در ثلث اول شب، از بعد از رفتن حمره مغربيه) است! پس غذای شام را ترک نکنید، زیرا ترک غذای شام، خراب و ویران شدن بدن است!
2⃣شهاب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه از آنچه از دردها و امتلاء به من می رسد شکايت کردم؛ امام به من فرمود : صبحانه و شام بخور و بین آن چیزی نخور، زیرا در آن (یعنی خوردن بين صبحانه و شام) فساد و خرابی بدن است. مگر نشنیده ای که اللَّه تبارک و تعالی(در سوره مریم آیه١١) می فرماید : «برای آنها رزقشان در صبح و شام است»!
📚کافی ج6ص288
3⃣امام رضا علیه السلام در حدیثی فرمود : وقتی نیمهی روز می شود و مردم آن مشاغلی که داشتند را ترک می کنند و آن وقتی است که مردم لباسهایشان را در آن می نهند و استراحت می کنند و مشغول #غذایشان و خواب قیلوله خود می شوند، پس اللَّه به آنها أمر کرده است که ابتدا به ذکر و عبادت او آغاز کنند، پس نماز ظهر را در این موقع بر آنها واجب نموده است و سپس برای آنچه از آن کارها دوست دارند فارغ گردند!
📚علل الشرائع ص۲۶۳
4⃣امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به امام مجتبی صلوات اللَّه علیه فرمود : آیا چهار خصلت به تو یاد ندهم که با آنها از طب بی نیاز شوی؟ فرمود : بله! فرمود : بر سر غذا منشین مگر در حالیکه گرسنه باشی و از سر غذا برنخیر مگر در حالیکه هنوز اشتهای آن را داشته باشی و جویدن را خوب انجام بده و وقتی خواستی بخوابی خودت را بر بیت الخلاء عرضه کن. پس در صورتی که این را انجام دهی از طب بینیاز می شوی!
📚خصال ص228
5⃣عن الفضل بن یونس في حديث... فقال أَبوالحسن هَاتِ طَعَامَکَ فَإِنَّهُمْ یَزْعُمُونَ أَنَّا لَا نَأْکُلُ طَعَامَ الْفَجْأَة
📚محاسن ص۴۵۱
فضل بن یونس در حدیثی گوید : امام ابوالحسن صلوات اللَّه علیه فرمود : طعام را بیاور، زیرا آنها گمان می کنند ما طعام #ناگهانی نمی خوریم!
6⃣عن أبی عبداللَّه قال: مَنْ أَرَادَ الْبَقَاءَ وَ لَا بَقَاءَ فَلْیُبَاکِرِ الْغَدَاءَ و لْیُخَفِّفِ الرِّدَاءَ و لْیُقِلَّ غِشْیَانَ النِّسَاء
📚أمالی الطوسی ج۲ص۲۷۹
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که بقای (بیشتر در دنیا) می خواهد که البته نهایتاً بقایی نخواهد بود، صبحانه را در اول روز بخورد و ردای خود را سبک کند (یعنی قرض و بدهی را کم کند) و مقاربت با زنان را کم نماید!
7⃣در رساله ذهبيه منسوب به امام رضا صلوات اللَّه علیه آمده است : و وقتی که لازم است خوردن تو در هر شبانه روز باشد، یک بار خوردن (در هر شبانه روز) بعد از گذشت هشت ساعت از روز است #یا سه بار خوردن در طی دو شبانه روز، به این صورت که در روز اول در اول روز صبحانه می خوری، سپس غذای شامگاهی می خوری و هنگامی که روز دوم شد، وقتی هشت ساعت از روز گذشت یک وعده غذا می خوری و دیگر به غذای شام احتیاج نداری و اینچنین جدم محمد صلی اللَّه علیه و آله به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه وصیت نمود که هر روز یک وعده و فردای آن دو وعده غذا بخورد!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، مؤکداً توصیه شده است که انسان قبل از گرسنه شدن سر غذا ننشیند و قبل از سیر شدن دست از غذا بکشد.
توصیه وعده غذایی در روایت 1⃣ و 2⃣ و 6⃣، در شبانه روز، به خوردن صبحانه در اول روز و خوردن غذای شام بعد از نماز عشاء و ترک وعده نهار و ترک وعده غذائی در بين صبحانه و شام می باشد!
✅ با توجه به روایت 3⃣، تناول غذای نهار نیز بعد از نماز ظهر جواز دارد، هر چند توصیه روایت 2⃣ به ترک آن است.
✅ در روایت 7⃣ از رساله ذهبيه که منسوب به امام رضا صلوات اللَّه علیه است، دو نوع تنظیم وعده غذایی توصیه شده است :
1_ روزانه یک وعده بعد از گذشت 8 ساعت از روز تناول شود.
2_ طی یک برنامه دو روزه، سه وعده تناول شود، به این صورت که در روز اول در اول روز صبحانه خورده شود و سپس غذای شام خورده شود و در روز دوم فقط یک وعده بعد از گذشت هشت ساعت از روز خورده شود و شام خورده نشود،که البته با توجه به مذمت شدید ترک شام در روایات معتبر، این دو برنامه به خاطر داشتن ترک شام، با آن روایات تعارض دارد و شاذ است.
✅ البته با وجود برنامههای غذایی توصیه شده، طبق روایت5⃣، أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین غذای ناگهانی و غیر موقع هم خوردهاند تا جواز آن را متوجه شویم و لذا یکی از مهمترین اصول روائی قابل عمل، این است که انسان قبل از گرسنه شدن بر سر غذا ننشیند و قبل از سیری دست از غذا بکشد!
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)