#سوال_1810_ با فردی بر روی زمین هایم قرارداد مزارعه بسته ام ولی او برای تأمین هزینه کاشت، وام ربوی گرفته است. آیا سهم من از این مزارعه حلال است؟
✅ پاسخ : به آیات و روایات زیر توجه فرمایید :
قال اللَّه تعالي : یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِیَ مِنَ الرِّبَا إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ(۲۷۸)
فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ ۖ وَإِن تُبْتُمْ فَلَکُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِکُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ(۲۷۹)
ای کسانی که ایمان آورده اید! تقوای إلهی پیشه کنید و آنچه از (مطالبات) ربا باقی مانده است، رها کنید. اگر ایمان دارید.
پس اگر چنین نکردید، بدانید اللَّه و رسولش، به شما اعلان جنگ می کنند. و اگر توبه کنید، (فقط) رأس المال و اصل مال براي شماست، (تا) نه ستم کنید، و نه بر شما ستم شود!
📖سوره بقره آیات 278 و 279
1⃣عن أبی عفر قال قال أمیرالمؤمنین آکِلُ الرِّبَا و مُؤْکِلُهُ و کَاتِبُهُ و شَاهِداهُ فیهِ سَوَاءٌ
📚کافی ج ۵ص١۴۴
امام باقر علیه السلام فرمود : امیرالمؤمنین صلوات الله علیه فرمود : ربا خورنده و ربا دهنده و نویسنده آن و دو شاهد آن در مورد ربا با هم برابر هستند!
2⃣عن أبی بصیر عن أبی عبدالله قال: دِرْهَمٌ رِبًا أَشَدُّ مِنْ ثَلَاثِینَ زَنْیَةً کُلُّهَا بِذَاتِ مَحْرَمٍ مِثْلِ عَمَّةٍ و خَالَة
📚تهذیب ج۷ص۱۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : یک درهم ربا از ٣٠ زنا که همه با محارمي مانند عمه و خاله باشد شدیدتر است!
3⃣عن سعد بن طریف عن أبی جعفر قال: أَخْبَثُ الْمَکَاسِبِ کَسْبُ الرِّبا
📚کافی ج۵ص۱۴۷
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : خبيث ترین مکاسب، کسب ربا است!
4⃣عن حماد بن عمرو و أنس بن محمد عن أبیه عن جعفر بن محمد عن آبائه عن النبی فی وصیته لعلی قال: یا عَلِیُّ الرِّبَا سَبْعُونَ جُزْءاً فَأَیْسَرُهَا مِثْلُ أَنْ یَنْکِحَ الرَّجُلُ أُمَّهُ فی بَیْتِ اللَّهِ الحرام یا عَلِیُّ دِرْهَمٌ رِبًا أَعْظَمُ عِنْداللَّهِ مِنْ سَبْعِینَ زَنْیَةً کُلُّهَا بِذَاتِ مَحْرَمٍ فی بَیْتِ اللَّهِ الحرام
📚فقیه ج۴ص۳۶۷
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : ای علی! ربا هفتاد جزء دارد که کمترین آن مانند این است که مرد در کعبه با مادرش زنا کند!
اي علي! یک درهم ربا، نزد اللَّه از هفتاد زنای در کعبه که همه با محارم باشد عظیم تر است!
5⃣عن الحلبي قال: قال أبوعبدالله في حديث.. لَوْ أَنَّ رَجُلًا وَرِثَ مِنْ أَبیهِ مالًا و قد عَرَفَ أَنَّ فِی ذلک الْمَالِ رِبًا و لَکِنْ قَدِ اخْتَلَطَ فِی التِّجَارَةِ بِغَیْرِهِ حَلَالٌ کَانَ حلالًا طَیِّباً فَلْیَأْکُلْهُ و إِنْ عَرَفَ مِنْهُ شَیْئاً أَنَّهُ رِبًا فَلْیَأْخُذْ رَأْسَ مَالِهِ و لْیَرُدَّ الرِّبَا
📚کافی ج۵ص۱۴۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : اگر شخصی مالی از پدرش ارث ببرد و آگاه است که در این مال ربا وجود دارد ولی در تجارت با اموال حلال دیگر مخلوط شده است، حلال و طيب می باشد، پس آن را بخورد و اگر چیزی از آن مال را می شناسد که ربا است، #اصل_مال را بردارد و ربا را برگرداند!
✅ ربا يکی از بزرگترین گناهان کبیره است که در قرآن و روایات مورد تحریم و مذمت بسیار شدید قرار گرفته است.
✅ ربا هفتاد جزء است که ربا دهنده و ربا خورنده و شاهد معامله یا قرض ربوی و کاتب آن، همه در گناه آن شریک هستند و بر این اساس، انجام معامله یا قرض ربوی برای طرفین آن و نوشتن و شهادت دادن بر آن همه گناه کبیره می باشد.
اما هر چند انجام معامله یا قرض ربوی و دادن ربا بر ربا دهنده و گرفتن آن بر رباخوار حرام شده است، ولی راه توبه از آن این است که قسمت ربای آن توسط رباخوار رها شود و فقط اصل سرمایه خود را بگیرد و اگر قبلاً ربا گرفته است، اصل سرمایه را بردارد و رباها را به صاحب آن بازگرداند.
اما دلیلی بر حرمت اصل قرض و سرمایه وجود ندارد و اگر کسی زمین خود را به صورت مزارعه به کسی بدهد و او با وام ربوی آن را کشت نماید، سهم صاحب زمین حرام نمی باشد و حرام های انجام شده، دادن ربا توسط وام گیرنده و گرفتن ربای آن توسط وام دهنده است و وام گیرنده در پس دادن اصل وام و وام دهنده در پس گرفتن اصل وام گناهی مرتکب نشده اند و گناه عظیم آنها در دادن و گرفتن ربای آن می باشد.
لذا کسی که معاذ اللَّه قبلاً وام ربوی گرفته است و سرمایه کار نموده است یا خانه ساخته است یا با آن چیزی خریده است، درآمد او و خانه ساخته شده او و کالای خریداری شده او حرام نیست، ولی او و ربا گیرنده چنان گناهی مرتکب شده اند که از جمله با گناه زنای با مادر در کعبه برابر دانسته شده است!
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ و عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ و الْعَافِیَةَ و النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)