Loading...

#سوال_1805_ آیا در کفاره ها و فدیه ها می توان به جای طعام، پول آن را به فقیر و مسکین داد؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن عبدالملك بن عتبة الهاشمي قال: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنِ الشَّيْخِ الْكَبِيرِ وَ الْعَجُوزِ الْكَبِيرَةِ الَّتِي تَضْعُفُ عَنِ الصَّوْمِ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ قَالَ تَصَدَّقَ في كُلِّ يَوْمٍ بِمُدِّ حِنْطَةٍ

📚کافی ج4ص116

عبدالملک گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد پیرمرد بزرگسال و پیرزن بزرگسال که در ماه رمضان از روزه گرفتن ناتوان و ضعیف هستند، سؤال کردم؛ امام فرمودند : هر روزی یک مُدّ #گندم صدقه می دهند!


2⃣عن أبي بصير قال: سَأَلْتُهُ عن رَجُلٍ مَرِضَ مِنْ رَمَضَانَ إِلَى رَمَضَانٍ قَابِلٍ و لَمْ يَصِحَّ بَيْنَهُمَا و لَمْ يُطِقِ الصَّوْمَ قال يَتَصَدَّقُ مَكَانَ كُلِّ يَوْمٍ أَفْطَرَ عَلَى مِسْكِينٍ بِمُدٍّ مِنْ طَعَامٍ و إِنْ لَمْ يَكُنْ حِنْطَةٌ فَمُدٌّ مِنْ تَمْرٍ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ فِدْيَةٌ طَعامُ مِسْكِينٍ...

📚تفسير عياشي ج۱ص۷۹

ابو بصير گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که از این ماه رمضان تا ماه رمضان آینده #بیمار می شود و در مابین آن سلامتی پیدا نمی کند و #طاقت_روزه_گرفتن_ندارد سؤال کردم؛
امام فرمود : به جای هر روزی که افطار نموده است، یک مُد گندم به مسکین صدقه می دهد و اگر #گندم نبود یک مُد از #خرما می دهد و این گفتار الهی (در سوره بقره آیه 184) می باشد که می فرماید : «فدیه طعام مسکین»...


3⃣امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کفاره قسم فرمود : ده مسکین را اطعام می کند، برای هر مسکین یک مُد و یک مشت از گندم يا آرد #یا پوشاندن آن ده مسکین، برای هر کدام دو لباس #یا آزاد کردن یک برده و او در مورد این سه مورد مخير است که هر کدام را که خواست انجام دهد، پس اگر بر هیچ کدام از این سه مورد توانایی نداشت، سه روز روزه بر عهده اوست!

📚كافي ج۷ص۴۵۱


4⃣قال أبوعبدالله في حديث...و إِذَا قَتَلَ خَطَأً أَدَّى دِيَتَهُ إِلَى أَوْلِيَائِهِ ثُمَّ أَعْتَقَ رَقَبَةً فَإِنْ لَمْ يَجِدْ صَامَ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ أَطْعَمَ سِتِّينَ مِسْكِيناً مُدّاً مُدّاً و كَذَلِكَ إِذَا وُهِبَتْ لَهُ دِيَةُ الْمَقْتُولِ فَالْكَفَّارَةُ عَلَيْهِ فِيمَا بَيْنَهُ و بَيْنَ رَبِّهِ لَازِمَةٌ

📚تهذيب ج۸ص۳۲۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : وقتی شخصی مرتکب #قتل_خطا شود، ديه او را به اولیای او پرداخت می کند و سپس یک برده آزاد می کند و اگر دسترسی و توانایی بر برده نداشت، دو ماه پی در پی روزه می گیرد و اگر توانایی نداشت به 60 مسکین به هر کدام یک مُد طعام می دهد و همچنین وقتی که ديه مقتول به او بخشیده شود، باز هم کفاره بین او و پروردگارش بر او لازم است!


5⃣عن أبی الحسن الرضا فِی رَجُلٍ نَذَرَ عَلَی نَفْسِهِ إِنْ هُوَ سَلِمَ مِنْ مَرَضٍ أَوْ تَخَلَّصَ مِنْ حَبْسٍ أَنْ یَصُومَ کُلَّ یَوْمِ أَرْبِعَاءَ وَ هُوَ الْیَوْمُ الَّذِی تَخَلَّصَ فِیهِ فَعَجَزَ عَنِ الصَّوْمِ لِعِلَّةٍ أَصَابَتْهُ أَوْ غَیْرِ ذَلِکَ فَمُدَّ لِلرَّجُلِ فی عُمُرِهِ و اجْتَمَعَ عَلَیْهِ صَوْمٌ کَثِیرٌ مَا کَفَّارَةُ ذَلِکَ قَالَ تَصَدَّقَ لِکُلِّ یَوْمٍ بِمُدٍّ مِنْ حِنْطَةٍ أَوْ ثَمَنِ مُدٍّ.

📚کافی ج۴ص١۴۴

امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بر خودش نذر می کند که اگر از بیماری سلامت پیدا کرد یا از زندان آزاد شد، در هر روز چهارشنبه که روز نجاتش بوده است روزه بگیرد، پس به خاطر دردی که به او می رسد یا غیر آن، از روزه عاجز می شود و عمرش نیز طولانی می شود و روزه های زیادی بر او جمع می شود و اینکه کفاره آن چیست، فرمود : هر روز یک مُد گندم یا بهای آن مُد را صدقه می دهد!


✅ کفاره و فدیه دادن طعام به مسکین در مباحث گوناگونی از فقه شیعه، مثل روزه، حج، نذر و عهد، قتل غیر عمد، قسم و... وارد شده است و برای نوع طعام، چیزهایی مانند گندم، آرد، جو و خرما تعیین گردیده است.
اما در روایات موجود، اجازه خاص يا عام تبديل کفاره و فدیه به پول و پرداخت بهای آن به مسکین نرسیده است، مگر در روایت 5⃣ که در مورد کسی که نذر روزه نموده است و از انجام آن عاجز شده است و به ازای هر یک روزه، یک مُد طعام یا بهای آن را پرداخت می کند.


✅ برای آگاهی از این مطلب که آیا سائر کفاره ها و فدیه ها را می توان بهای آن را پرداخت نمود یا خیر، باید منتظر ظهور مولایمان امام زمان صلوات اللَّه علیه بمانیم تا از مولایمان سؤال کنیم و تا قبل از آن برای کفاره و فدیه، عین طعام های نامبرده شده را باید بدهیم مگر در موردی که مانند روایت 5⃣ اجازه دادن بهای آن در روایات رسیده باشد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹