Loading...

#سؤال_1800_ آیا قرض دادن به فرد محتاج در صورت توانایی واجب است؟




✅پاسخ : به آیات و روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣قال الله تعالی في سورة ماعون :
فَوَیْلٌ لِّلْمُصَلِّینَ (۴)
پس وای بر #نمازگزاران
الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ (۵)
کسانی که از #نماز خود #سهو می ورزند
الَّذِینَ هُمْ یُرَاءُونَ (۶)
کسانی که #ریا می کنند
وَیَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ (۷)
و #ماعون را منع می کنند!



2⃣عن سماعة بْنِ مِهْرَانَ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ في حَدِيثٍ وَ لَكِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ فَرَضَ فِي أَمْوَالِ الْأَغْنِيَاءِ حُقُوقاً غَيْرَ الزَّكَاةِ.... وَ الْمَاعُونُ أَيْضاً وَ هُوَ الْقَرْضُ يُقْرِضُهُ وَ الْمَتَاعُ يُعِيرُهُ وَ الْمَعْرُوفُ يَصْنَعُهُ

📚الكافي ج۳ص۵۰۱

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود : ولکن اللَّهِ عزوجل حقوقی غیر از زکات را در اموال #فريضه کرده است تا آنجا که فرمود : و همچنین #ماعون و آن #قرضی است که آن را می دهد و متاعی است که آن را #عاریت می دهد و احسانی است که آن انجام می دهد!



3⃣عَنْ رَسُول اللَّهِ قال... مَنْ مَنَعَ الْمَاعُونَ مِنْ جَارِهِ إِذَا احْتَاجَ إِلَيْهِ مَنَعَهُ اللَّهُ فَضْلَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ وَكَلَهُ إِلَى نَفْسِهِ وَ مَنْ وَكَلَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَى نَفْسِهِ هَلَكَ و لَا يَقْبَلُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ عُذْراً

📚عقاب الأعمال ص۳۳۳

رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : و کسی که وقتی همسایه به او #محتاج می شود، #ماعون را از او باز دارد، اللَّه فضل خود را در #روز_قیامت از او باز می دارد و او را به خودش واگذار می کند و هر کس اللَّه او را به خودش واگذار کند هلاک می شود و اللَّه هیچ عذری از او نمی پذیرد!



4⃣الْحُسَيْنِ بْن زَيْد عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ فِي حَدِيث الْمَنَاهِي قَالَ: وَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ أَنْ يَمْنَعَ أَحَدٌ الْمَاعُونَ جَارَهُ وَ قَالَ مَنْ مَنَعَ الْمَاعُونَ جَارَهُ مَنَعَهُ اللَّهُ خَيْرَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ وَكَلَهُ إِلَى نَفْسِهِ وَ مَنْ وَكَلَهُ إِلَى نَفْسِهِ فَمَا أَسْوَأَ حَالَهُ

📚 الفقيه ج۴ص۱۴

در #حدیث_مناهی، رسول الله صلی الله علیه و آله از اینکه احدی #ماعون را از #همسایه خود بازدارد و منع کند، نهی کردند و فرمود : کسی که ماعون همسایه خود را منع نماید، اللَّه خیرش را در #روز_قیامت از او منع می کند و او را به خودش واگذار می کند و کسی که اللَّه او را به خودش واگذار کند چقدر حال او بد خواهد بود.



5⃣عن زين العابدين في حديث : الذُّنُوبُ الَّتِي تَحْبِسُ غَيْثَ السَّمَاءِ جَوْرُ الْحُكَّامِ فِي الْقَضَاءِ وَ شَهَادَةُ الزُّورِ وَ كِتْمَانُ الشَّهَادَةِ وَ مَنْعُ الزَّكَاةِ وَ الْقَرْضِ وَ الْمَاعُونِ وَ قَسَاوَةُ الْقَلْبِ عَلَى أَهْلِ الْفَقْرِ وَ الْفَاقَةِ وَ ظُلْمُ الْيَتِيمِ وَ الْأَرْمَلَةِ وَ انْتِهَارُ السَّائِلِ وَ رَدُّهُ بِاللَّيْل

📚 معانی الأخبار 270

امام سجاد علیه السلام در حدیثی فرمودند :گناهانی که باران و برف آسمان را حبس می کند :ستم حاکمان در #قضاوت و #شهادت_ناحق و پنهان کردن #شهادت و باز داشتن #زکات و #قرض و #ماعون و سنگدلی بر اهل #فقر و احتیاج و #ظلم به #یتیم و زنان بیوه و نهیب زدن به گدا و رد کردن او در شب، می باشد.



6⃣قَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله : مَنِ احْتَاجَ إِلَیْهِ أَخُوهُ الْمُسْلِمُ فِی قَرْضٍ وَ هُوَ یَقْدِرُ عَلَیْهِ فَلَمْ یَفْعَلْ حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیْهِ رِیحَ الْجَنَّة

📚 أمالی الصدوق ص ۴۳۰.

رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : کسی که برادر مسلمان او در #قرض به او محتاج شود و او توانایی بر آن داشته باشد ولی انجام ندهد، اللَّه بوی بهشت را بر او حرام می کند!



7⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ قَالَ: لَا تُمَانِعُوا قَرْضَ الْخَمِیرِ وَ الْخُبْزِ فَإِنَّ مَنْعَهُ یُورِثُ الْفَقْرَ.

📚 التهذیب ج۷ص۱۶۲

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : قرض دادن خمیر و نان را منع نکنید، زیرا منع آن موجب فقر می شود!



✅ با توجه به آیات و روایات فوق و غیره، قرض دادن به افراد #محتاج یکی از مصادیق ماعون است و ترک قرض الحسنه دادن به افراد محتاج در صورت توانایی و وجود شرایط، جزو گناهانی محسوب می شود که باران آسمان را حبس می کند و عقوبت های مختلفی برای آن در روایات آمده است.
لذا هر چند قرض دادن در غیر حالت ضرورت و احتیاج قرض گیرنده واجب نشده است، ولی در صورت احتیاج و نیاز فرد قرض گیرنده و وجود سائر شرایط لازم، موظف به دادن قرض الحسنه هستیم.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹