#سوال_1798_ زکات فطره بچه های صغیر که هزینه آنها توسط قیِّم و وصیّ از میراث پدرشان داده می شود بر عهده کیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣کَتَبَ مُحَمَّدُ بْنُ الْقَاسِمِ بْنِ الْفُضَیْلِ الْبَصْرِیُّ إِلَی أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا علیه السلام یَسْأَلُهُ عَنِ الْوَصِیِّ یُزَکِّی زَکَاةَ الْفِطْرَةِ عَنِ الْیَتَامَی إِذَا کَانَ لَهُمْ مَالٌ فَکَتَبَ علیه السلام لَا زَکَاةَ عَلَی یَتِیمٍ.
📚 الفقیه ج۲ص۱۷۷
محمد بن قاسم بن فضيل به امام رضا صلوات اللَّه علیه نامه نوشت و از ایشان در مورد وصیّ سؤال کرد که آیا زکات فطره را از جانب یتیمان پرداخت نماید؛ امام در جواب نوشتند : زکاتی بر یتیم نیست!
2⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ وَ الْحُسَیْنِ بْنِ سَعِیدٍ جَمِیعاً عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ أُذَیْنَةَ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: لَیْسَ فِی مَالِ الْیَتِیمِ زَکَاةٌ.
📚 التهذیب ج۴ص۲۶
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : در مال #یتیم زکات نیست!
3⃣عن عَلِیِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِیهِ مُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الْیَتِیمِ مَتَی یَنْقَطِعُ یُتْمُهُ قَالَ إِذَا احْتَلَمَ و عَرَفَ الْأَخْذَ و الْعَطَاءَ
📚قرب الإسناد ص۱۱۹
علی بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد #یتیم سؤال کردم که یتیمی او چه موقعی زمان آن می گذرد؟ فرمود : وقتی محتلم شود و داد و ستد را بشناسد!
4⃣عن جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عن أَبِیهِ عن آبَائِهِ فِی وَصِیَّةِ النَّبِیِّ لِعَلِیٍّ قَالَ یا عَلِیُّ لَا یُتْمَ بَعْدَ احْتِلَام
📚فقیه ج۴ص۳۶۱
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : ای علی! هیچ یتیم بودنی بعد از احتلام نیست!
5⃣قال الصَّادِقُ إِذَا بَکَی الْیَتِیمُ اهْتَزَّ لَهُ الْعَرْشُ فَیَقُولُ اللَّهُ تَبَارَکَ و تَعَالَی مَنْ هَذَا الَّذِی أَبْکَی عَبْدِیَ الَّذِی سَلَبْتُهُ أَبَوَیْهِ فی صِغَرِهِ فَوَ عِزَّتِی و جَلَالِی و ارْتِفَاعِی فی مَکَانِی لَا یُسْکِتُهُ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ إِلَّا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ
📚فقیه ج۱ص۱۸۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که #یتیم گریه کند، عرش برایش به لرزه می افتد! پس اللَّهِ تبارک و تعالی می فرماید : این کیست که این بنده ام را که در کودکی پدر و مادرش را از او گرفتم گریاند؟! پس به عزت و جلال و بلندی جايگاهم سوگند یاد می کنم که هیچ بنده ای او را ساکت نمی کند مگر اینکه بهشت بر او واجب می گردد!
6⃣عن یزید الکناسی عن أبی جعفر قال: الْجَارِیَةُ إِذَا بَلَغَتْ تِسْعَ سِنِینَ ذَهَبَ عَنْهَا الْیُتْمُ وَ زُوِّجَتْ وَ أُقِیمَتْ عَلَیْهَا الْحُدُودُ التَّامَّةُ لَهَا وَ عَلَیْهَا
📚الکافی ج۷ص۱۹۸
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : دختر وقتی به ٩ سالگی برسد، یتیمی از او می رود و حدود کامل برایش و بر علیه او اقامه می شود!
7⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: کُلُّ مَنْ ضَمَمْتَ إِلَی عِیَالِکَ مِنْ حُرٍّ أَوْ مَمْلُوکٍ فَعَلَیْکَ أَنْ تُؤَدِّیَ الْفِطْرَةَ عَنْهُ الْحَدِیثَ.
📚 الکافی ج۴ص۱۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر فرد آزاده یا برده را که به عيال خود ضمیمه کرده ای، بر عهده توست که از جانب او زکات فطره پرداخت نمایی!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، #یتیم از نظر فقهی به بچه ای گفته می شود که پدر یا پدر و مادرش را از دست داده باشد و هنوز به سن بلوغ نرسیده باشد و وقتی به سن بلوغ رسید دوران یتیمی او تمام شده است و حکم یتیم را ندارد، چه پسر باشد و چه دختر باشد. اما به کسی که تنها مادرش را از دست داده باشد و پدرش زنده باشد یتیم گفته نمی شود و حکم یتیم را ندارد.
✅ با توجه به روایت 1⃣ و 2⃣ و غیره، بر کودک یتیمی که از میراث و اموالش هزینه های او توسط قیِّم یا وصیّ و غیره تأمین می شود زکات فطره نیست، هر چند اموال زیادی داشته باشد.
✅ البته طبق روایت 7⃣ و غیره، اگر فردی متکفل کلیه هزینه های یتیم شود و او را به عيال خود ضمیمه نموده باشد، موظف است از جانب او نیز زکات فطره پرداخت نماید.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
بسم اللَّه الرحمان الرحیم
صلی اللَّه علی محمد و آل محمد
خدمت کلیه مؤمنین و مؤمنات عضو کانال فقه المحدّثین عرض سلام دارم.
✅ حقیر اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ را شکر و حمد می کنم که هر چند با بضاعت اندک، خدمتگذار طیفی از بهترین مردمان روی زمین یعنی شیعیان و آن هم شیعیانی که خود را موظف به عمل به فرموده های ائمه معصومین صلوات اللَّه علیهم اجمعین می دانند هستم و امیدوارم تا پایان عمر این توفیق خدمت از حقیر گرفته نشود و تسدید و اخلاص لازم برای آن به حقیر روزی گردد.
✅ چند نکته لازم به تذکر دیدم که خدمت شما دوستداران و عاملان به احادیث عرض می کنم :
1_ بنده به علت کمی بضاعت علمی و غیره و تنهایی و مشاغل زیاد و...، توفیق خدمت محدود دارم و لذا نمی توانم جوابگوی همه عزیران باشم. ضمن اینکه کوتاهی و قصور زیادی هم دارم و از همه کسانی که پاسخ آنها تأخیر می افتد یا فراموش می شود یا امکان آن را به دلائل مختلف ندارم یا کوتاهی و قصور رخ می دهد، عذرخواهی میکنم و درخواست عفو دارم.
2_ بخش قابل توجهی از سؤالاتی که توسط شما عزیزان برای حقیر ارسال می شود، پاسخ آنها در کانال موجود است و لذا سعی کنید قبل از ارسال سؤال، ابتدا با جستجوی کلمات کلیدی سوال مورد نظر، جواب خود را در کانال پیدا کنید و اگر موفق نشدید یا در کانال موجود نبود، می توانید مطلب خود را برای حقیر بفرستید تا در صورت امکان خدمت شما باشم.
3_ برای انجام وظیفه در تهیه مطالب کانال وقت و تلاش زیاد انجام می شود و از آنجا که قطعا افراد زیاد دیگری هستند که علاقه مند به حدیث و عمل به حدیث هستند، دوست داریم افراد بیشتری از آن استفاده کنند تا بلکه إن شاءاللَّه أجر همه ما بيشتر گردد.
از طرف دیگر، یکی از راههای أمر به معروف و نهی از منکر از طریق فضای مجازی و نشر علوم أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین است.
لذا از آنجا که ما هیچ تبلیغ و تبادل برای کانال نداریم، از کلیه شما عزیزان درخواست دارم که کانال را به کلیه کسانی که شرایط و لیاقت علوم أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین را دارند معرفی کنید و تشویق به عضویت نمایید تا همگی در نشر احادیث أهل بيت عليهم السلام در بین أهل آن شریک باشیم. إن شاءاللَّه
4_ حقیر به دعای خیر شما حقیقتا محتاج هستم و تمنا دارم که خصوصا در کنار قبور أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین و در اوقات استجابت به یاد حقیر باشید و برایم دعا کنید.
5_ از اینکه در کانال همراه حقیر هستید و افراد لایق را به عضویت تشویق می کنید از همه شما تشکر می کنم و امیدوارم به زودی با ظهور امام زمان صلوات اللَّه علیه، از مطالب این کانال و غیر آن بی نیاز گردید. إن شاءاللَّه
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)