Loading...

#سوال_1796_ یک النگو به فردی #امانت داده بودم و نزد ایشان دچار شکستگی شده است. آیا او باید تاوان آن را بدهد؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: صَاحِبُ الْوَدِیعَةِ وَ الْبِضَاعَةِ مُؤْتَمَنَانِ...

📚 الکافی ج5ص238

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : صاحب (گیرنده) امانت و سرمایه، اعتماد کرده شده و محل وثوق هستند!



2⃣ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ وَدِیعَةِ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ قَالَ فَقَالَ کُلُّ مَا کَانَ مِنْ وَدِیعَةٍ وَ لَمْ تَکُنْ مَضْمُونَةً لَا تَلْزَمُ.

📚 الکافی ج۵ص۲۳۹

زراره گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد ودیعه طلا و نقره سؤال کردم؛ امام فرمودند : هر آنچه ودیعه (امانت) باشد و ضمانت شده نباشد، لازم نیست!



3⃣عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّهِ قَالَ: لَیْسَ لَکَ أَنْ تَأْتَمِنَ مَنْ غَشَّکَ وَ لَا تَتَّهِمَ مَنِ ائْتَمَنْتَ.

📚 قرب الإسناد ص۳۵.

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای تو نیست که آنکه به تو خیانت نموده است را امين بشماری و آن کسی که امین شمرده ای را متهم کنی!



4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ مَحْبُوبٍ قَالَ کَتَبَ رَجُلٌ إِلَی الْفَقِیهِ علیه السلام فِی رَجُلٍ دَفَعَ إِلَی رَجُلٍ وَدِیعَةً وَ أَمَرَهُ أَنْ یَضَعَهَا فِی مَنْزِلِهِ أَوْ لَمْ یَأْمُرْهُ فَوَضَعَهَا الرَّجُلُ فِی مَنْزِلِ جَارِهِ فَضَاعَتْ هَلْ یَجِبُ عَلَیْهِ إِذَا خَالَفَ أَمْرَهُ أَوْ أَخْرَجَهَا مِنْ مِلْکِهِ فَوَقَّعَ علیه السلام هُوَ ضَامِنٌ لَهَا إِنْ شَاءَ اللَّهُ.

📚 الفقیه ج3ص194

محمد بن علي بن محبوب گوید : مردی به امام عسکری صلوات اللَّه علیه نوشتم : مردی امانتی را تحویل شخصی می دهد و به او أمر می کند که آن را در منزلش بگذارد یا اینکه او را أمر نمی کند. پس آن مرد آن را در منزل همسایه اش می گذارد و از بین می رود! آیا در صورتی که مخالفت أمر او کند یا آن را از ملک خودش خارج کند، (تاوان) آن بر او واجب است؟ امام علیه السلام نوشتند : او ضامن آن است. إن شاءاللَّه!



✅ در روایات فوق و غیره توصیه شده است که ودیعه و امانت فقط به فرد امين و مورد اطمینان داده شود و فرد خائن بر چیزی امين قرار داده نشود
اما وقتی فردی را بر امانتی امین شمردیم و ودیعه ای را تحویل او دادیم، در صورتی که برای آن امانتی اتفاقی افتاد، حق نداریم آن فرد را متهم نمائيم و اگر بدون رخ دادن کوتاهی در نگهداری، برای کالای امانتی اتفاقی رخ داد، بر امانتدار چیزی لازم نیست، مگر اینکه طبق روایت 2⃣، آن ودیعه توسط امانتدار ضمانت شده باشد.


✅ البته طبق روایت 5⃣ و غیره، در صورتی که امانت گیرنده مخالفت أمر امانت دهنده را کرده باشد یا در نگهداری آن کوتاهی نموده باشد، ضامن است و باید آن را برای صاحب امانت جبران نماید.


✅ دقت شود که «ودیعه» یا همان امانت، با عاریه متفاوت است.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹