Loading...

#سوال_1791_ قسم برائت از حول و قوه إلهی چیست؟!





✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ أَحْلِفُوا الظَّالِمَ إِذَا أَرَدْتُمْ یَمِینَهُ بِأَنَّهُ بَرِیءٌ مِنْ حَوْلِ اللَّهِ وَ قُوَّتِهِ فَإِنَّهُ إِذَا حَلَفَ بِهَا کَاذِباً عُوجِلَ وَ إِذَا حَلَفَ بِاللَّهِ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَمْ یُعَاجَلْ لِأَنَّهُ قَدْ وَحَّدَ اللَّهَ سُبْحَانَهُ.

📚 نهج البلاغة ص512

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی خواستید فرد ظالم را قسم بدهید، او را به اینکه از حول و قوه إلهی بیزار است سوگند دهید، زیرا در صورتی که به #دروغ به این صورت قسم بخورد، (عقوبت او) تعجیل می شود و به او مهلت داده نمی شود و در صورتی که به اللَّه که هیچ إلهی جز او نیست قسم بخورد، مورد (تعجیل در عقوبت) قرار نمی گیرد، زیرا او پروردگار سبحان را به توحید یاد می کند!




2⃣ عَنْ صَفْوَانَ الْجَمَّالِ أَنَّ أَبَا جَعْفَرٍ الْمَنْصُورَ قَالَ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ رُفِعَ إِلَیَّ أَنَّ مَوْلَاکَ الْمُعَلَّی بْنَ خُنَیْسٍ یَدْعُو إِلَیْکَ وَ یَجْمَعُ لَکَ الْأَمْوَالَ فَقَالَ وَ اللَّهِ مَا کَانَ إِلَی أَنْ قَالَ الْمَنْصُورُ فَأَنَا أَجْمَعُ بَیْنَکَ وَ بَیْنَ مَنْ سَعَی بِکَ فَجَاءَ الرَّجُلُ الَّذِی سَعَی بِهِ فَقَالَ لَهُ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ یَا هَذَا أَ تَحْلِفُ فَقَالَ نَعَمْ وَ اللَّهِ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَالِمِ الْغَیْبِ وَ الشَّهَادَةِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ لَقَدْ فَعَلْتَ فَقَالَ لَهُ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ وَیْلَکَ تُمَجِّدُ اللَّهَ فَیَسْتَحْیِی مِنْ تَعْذِیبِکَ وَ لَکِنْ قُلْ بَرِئْتُ مِنْ حَوْلِ اللَّهِ وَ قُوَّتِهِ وَ أُلْجَأتُ إِلَی حَوْلِی وَ قُوَّتِی فَحَلَفَ بِهَا الرَّجُلُ فَلَمْ یَسْتَتِمَّهَا حَتَّی وَقَعَ مَیِّتاً فَقَالَ أَبُو جَعْفَرٍ الْمَنْصُورُ لَا أُصَدِّقُ عَلَیْکَ بَعْدَ هَذَا أَبَداً وَ أَحْسَنَ جَائِزَتَهُ وَ رَدَّهُ.

📚 الکافی ج۶ص۴۴۵

صفوان جمّال گوید : منصور دوانیقی لعنه الله به امام صادق صلوات اللَّه گفت : به من گزارش شده که غلام آزاد شده شما یعنی معلی بن خنیس مردم را به سوی شما دعوت می کند و برای شما اموال جمع آوری می کند!
امام فرمودند : به اللَّه قسم که چنین چیزی نبوده است... تا آنجا که منصور دوانیقی گفت : من بین شما و آن کسی که برای شما سعایت نموده است جمع می کنم.
پس آن مردی که برای امام سعایت نموده بود آمد! امام به او فرمودند : فلانی! آیا قسم می خوری؟! او گفت : بله! وَ اللَّهِ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَالِمِ الْغَیْبِ وَ الشَّهَادَةِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ لَقَدْ فَعَلْتَ
یعنی : سوگند به آن اللَّه که هیچ إلهی جز او نیست و دانای به پنهان و آشکار است و رحمان و رحیم است، شما این کار را انجام داده ای!
پس امام به او فرمودند : وای بر تو باد! تو (در قسم)، اللَّه را تمجید می کنی و از این جهت اللَّه از عذاب تو حيا می کند! ولی اینگونه بگو :

بَرِئْتُ مِنْ حَوْلِ اللَّهِ وَ قُوَّتِهِ وَ أُلْجَأتُ إِلَی حَوْلِی وَ قُوَّتِی

یعنی : از حول و قوه إلهی بیزارم و به حول و قوه خودم پناه می برم اگر...

آن مرد به این صورت قسم خورد و هنوز سخنش تمام نشده بود که مرده اش بر زمین افتاد!
منصور دوانیقی گفت : بعد از این هیچگاه کسی را در مورد شما تصدیق نمی کنم و جائزه نیکویی به امام داد و او را باز گرداند!



3⃣عَنْ یَعْقُوبَ الْأَحْمَرِ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ مَنْ حَلَفَ عَلَی یَمِینٍ وَ هُوَ یَعْلَمُ أَنَّهُ کَاذِبٌ فَقَدْ بَارَزَ اللَّهَ.

📚 الکافی ج۷ص۴۳۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که سوگندی بخورد در حالیکه می داند دروغگو است، قطعا به جنگ و قتال اللَّه رفته است!


4⃣عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: الْیَمِینُ الْغَمُوسُ یُنْتَظَرُ بِهَا أَرْبَعِینَ لَیْلَةً.

📚 الکافی ج۷ص۴۳۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : به قسم دروغ چهل شب مهلت داده می شود!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر فرد ظالمی در قسم خود اینگونه بگوید :

بَرِئْتُ مِنْ حَوْلِ اللَّهِ وَ قُوَّتِهِ وَ أُلجَأتُ إِلَی حَوْلِی وَ قُوَّتِی

و سپس ادعای مورد نظر را مطرح کند و در این ادعا #دروغگو باشد، به او مهلت داده نمی شود و در عقوبت سوگند دروغش تعجیل می شود ولی اگر در قسم خود تمجید إلهی کند، عقوبت سوگند دروغ برایش تعجیل نمی شود و تبعات سنگینی که برای قسم دروغ در روایات آمده است، در صورت عدم توبه، در آینده دچار او می شود.


✅ در روایت اول تصریح شده است که فرد ظالم را اینگونه قسم بدهید!



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر



https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹