Loading...

#سؤال_1755_ آیا در اسلام، کالای احتکاری باید از محتکر توقیف و گرفته شود؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



2⃣عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ عبداللَّهِ بْنِ ضَمْرَةَ عَنْ أَبِیهِ عَنْ جَدِّهِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ أَنَّهُ قَالَ: رَفَعَ الْحَدِیثَ إِلَی رَسُولِ اللَّهِ أَنَّهُ مَرَّ بِالْمُحْتَکِرِینَ فَأَمَرَ بِحُکْرَتِهِمْ أَنْ تُخْرَجَ إِلَی بُطُونِ الْأَسْوَاقِ وَ حَیْثُ تَنْظُرُ الْأَبْصَارُ إِلَیْهَا فَقِیلَ لِرَسُولِ اللَّهِ لَوْ قَوَّمْتَ عَلَیْهِمْ فَغَضِبَ رَسُولُ اللَّهِ حَتَّی عُرِفَ الْغَضَبُ فِی وَجْهِهِ فَقَالَ أَنَا أُقَوِّمُ عَلَیْهِمْ إِنَّمَا السِّعْرُ إِلَی اللَّهِ یَرْفَعُهُ إِذَا شَاءَ وَ یَخْفِضُهُ إِذَا شَاءَ.

📚 التهذیب ج۷ص۱۶۱

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله به احتکار کنندگان عبور کردند و دستور دادند کالای احتکاری آنها به دل بازارها به گونه ای که چشمها آن را بنگرد بیرون آورده شود!
پس به رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله گفته شد : کاش قیمتی برای آنها تعیین می کردید! رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله غضب کردند به گونه ای که غضب در صورتشان شناخته می شد و فرمود : من برای آنها قیمت تعیین کنم؟! همانا قیمت‌ها به دست اللَّه است، هنگامی که خواست آن را بالا می برد و هنگامی که خواست آن را پایین می آورد!




2⃣مُحَمَّدٌ عَنْ أَحْمَدَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ حُذَیْفَةَ بْنِ مَنْصُورٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: نَفِدَ الطَّعَامُ عَلَی عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ فَأَتَاهُ الْمُسْلِمُونَ فَقَالُوا یَا رَسُولَ اللَّهِ قَدْ نَفِدَ الطَّعَامُ وَ لَمْ یَبْقَ مِنْهُ شَیْءٌ إِلَّا عِنْدَ فُلَانٍ فَمُرْهُ یَبِیعُهُ النَّاسَ قَالَ فَحَمِدَ اللَّهَ وَ أَثْنَی عَلَیْهِ ثُمَّ قَالَ یَا فُلَانُ إِنَّ الْمُسْلِمِینَ ذَکَرُوا أَنَّ الطَّعَامَ قَدْ نَفِدَ إِلَّا شَیْئاً عِنْدَکَ فَأَخْرِجْهُ وَ بِعْهُ کَیْفَ شِئْتَ وَ لَا تَحْبِسْهُ.

📚 الکافی ج۵ص۱۶۴


امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در زمان رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله طعام تمام شد، پس مسلمانان به نزد ایشان آمدند و گفتند : یا رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله)! طعام تمام شده است و چیزی باقی نمانده است مگر نزد فلانی! پس به او امر کنید آن را به مردم بفروشد!
پس رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله حمد إلهی به جا آوردند و بر او ثنا گفتند و فرمودند : فلانی! همانا مسلمانان یادآور شدند که طعام تمام شده است مگر چیزی که نزد تو است! پس آن را بیرون بیاور و آن را هر طور می خواهی به فروش برسان و آن را حبس نکن!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، احتکار در کالاهای خاص و در شرایط خاصی است و وقتی کالاهای مذبور تحت شرایط خاصی احتکاری محسوب شود، صرفا باید فرد محتکر را وادار نمود تا کالای خود را به متن بازار بیاورد و با قیمت معمولِ روزِ بازار به فروش برساند و هرگز نمی توان کالای او را توقیف نمود و حتی نباید برای فروش او قیمت تعیین کرد و با قیمت روز آن را به فروش می رساند.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر



https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹