Loading...

#سوال_1745_ آیا می توان در مسافرت نمازهایی که در وطن قضا شده است را در روز یا شب خواند؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ أَنَّهُ قَالَ: أَرْبَعُ صَلَوَاتٍ يُصَلِّيهَا الرَّجُلُ فِي كُلِّ سَاعَةٍ صَلَاةٌ فَاتَتْكَ فَمَتَى مَا ذَكَرْتَهَا أَدَّيْتَهَا وَ صَلَاةُ رَكْعَتَيْ طَوَافِ الْفَرِيضَةِ وَ صَلَاةُ الْكُسُوفِ وَ الصَّلَاةُ عَلَى الْمَيِّتِ هَذِهِ يُصَلِّيهِنَّ الرَّجُلُ فِي السَّاعَاتِ كُلِّهَا

📚فقیه ج1ص434

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : چهار نماز است که شخص در هر ساعتی آن را می خواند : نمازی که از تو فوت شد است (قضا شده است) که هر موقعی که آن را به یاد آوردی آن را می خوانی و دو رکعت نماز طواف فریضه و نماز کسوف و نماز ميت که این نمازها را شخص در همه ساعات می خواند!



2⃣حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ أَنَّهُ سَأَلَ أَباعَبْداللَّه عَنْ رَجُلٍ فَاتَهُ شَيْءٌ مِنَ الصَّلَوَاتِ فَذَكَرَ عِنْدَ طُلُوعِ الشَّمْسِ أَوْ عِنْدَ غُرُوبِهَا قال فَلْيُصَلِّ حِينَ يَذْكُرُ

📚الفقیه ج١ص٣۶٠

حماد از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که چیزی از نمازها از او فوت می شود و در هنگام طلوع خورشید یا هنگام غروب آن به یاد می آورد، سؤال کرد؛ امام فرمود : هر موقع به یاد آورد، آن نماز را بخواند!



3⃣عن زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَر أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ رَجُلٍ صَلَّی بِغَیْرِ طَهُورٍ أَوْ نَسِیَ صَلَوَاتٍ لَمْ یُصَلِّهَا أَوْ نَامَ عَنْهَا فَقَالَ یَقْضِیهَا إِذَا ذَکَرَهَا فِی أَیِّ سَاعَةٍ ذَکَرَهَا مِنْ لَیْلٍ أَوْ نَهَار.

📚تهذیب ج۲ص۲۶۶

از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بدون طهارت نماز خواند است یا نمازهایی را فراموش کرده است و نخوانده است یا از آن خواب مانده است سؤال شد؛ پس امام فرمودند : هر ساعتی از شب یا روز که آن را به یاد آورد آن را قضا می کند!



4⃣عَنْ زُرَارَةَ قال: قُلْتُ لَهُ رَجُلٌ فَاتَتْهُ صَلَاةٌ مِنْ صَلَاةِ السَّفَرِ فَذَکَرَهَا فِی الْحَضَرِ قَالَ یَقْضِی مَا فَاتَهُ کَمَا فَاتَهُ إِنْ کَانَتْ صَلَاةَ السَّفَرِ أَدَّاهَا فِی الْحَضَرِ مِثْلَهَا وَ إِنْ کَانَتْ صَلَاةَ الْحَضَرِ فَلْیَقْضِ فِی السَّفَرِ صَلَاةَ الْحَضَرِ کَمَا فَاتَتْهُ

📚کافی ج۳ص۴۳۵

زراره گوید : به امام صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی نمازی از نمازهای سفر از او فوت می شود و آن را در وطن به یاد می آورد. امام فرمودند : آنچه از او فوت شده است را همانگونه که فوت شده است قضا می کند : اگر نماز سفر باشد، در وطن آن را به مانند نماز مسافر انجام می دهد و اگر نماز حضر باشد، در سفر باید همانگونه که از او فوت شده است، نماز حضري (یعنی چهار رکعتی) قضاء کند!


5⃣ عَنْ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ فِی حَدِیثٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ تَکُونُ عَلَیْهِ صَلَاةٌ فِی الْحَضَرِ هَلْ یَقْضِیهَا وَ هُوَ مُسَافِرٌ قَالَ نَعَمْ یَقْضِیهَا بِاللَّیْلِ عَلَی الْأَرْضِ فَأَمَّا عَلَی الظَّهْرِ فَلَا وَ یُصَلِّی کَمَا یُصَلِّی فِی الْحَضَرِ.

📚 التهذیب ج۲ص۲۷۳

در حدیثی عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در وطن نمازی بر عهده اوست سؤال کردم که آیا آن را در حالی که مسافر است قضاء کند؟ امام فرمودند : بله، در شب آن را بر روی زمین قضا می کند، اما بر پشت مرکب خیر و همانطور که در وطن نماز می خواند آن را می خواند!


6⃣عن زرارة عن أبی جعفر قال: إِذَا نَسِیَ الرَّجُلُ صَلَاةً أَوْ صَلَّاهَا بِغَیْرِ طَهُورٍ وَ هُوَ مُقِیمٌ أَوْ مُسَافِرٌ فَذَکَرَهَا فَلْیَقْضِ الَّذِی وَجَبَ عَلَیْهِ لَا یَزِیدُ عَلَی ذَلِکَ وَ لَا یَنْقُصُ مَنْ نَسِیَ أَرْبَعاً فَلْیَقْضِ أَرْبَعاً مُسَافِراً کَانَ أَوْ مُقِیماً وَ إِنْ نَسِیَ رَکْعَتَیْنِ صَلَّی رَکْعَتَیْنِ إِذَا ذَکَرَ مُسَافِراً کَانَ أَوْ مُقِیماً

📚تهذیب ج۳ص۲۲۵

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که فرد مسافر یا مقیم، نمازی را فراموش کند یا آن را بدون طهارت (وضو و..) بخواند و سپس آن را به یاد آورد، پس آنچه بر او واجب است را قضا کند، نه بر آن اضافه کند و نه از آن کم کند. کسی که چهار رکعت نماز را فراموش کند، چه مسافر باشد و چه مقیم، باید چهار رکعت قضا کند و کسی که دو رکعت را فراموش می کند، وقتی به یاد آورد، دو رکعت قضا کند، چه مسافر باشد و چه مقیم!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، همه نمازهای قضاء را، هم در وطن و هم در سفر، در شب و روز می توان خواند ولی باید همانطور که قضاء شده است خوانده شود و به مسافر یا مقیم بودن در هنگام قضاء کردن توجهی نشود و به صورت سواره خوانده نشود.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹