Loading...

#سوال_1725_ آیا فرد می تواند همه اموال خود را در زمان حیات خود به فرد یا افرادی هبه نماید؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّهِ الرَّجُلُ یَکُونُ لَهُ الْوَلَدُ أَ یَسَعُهُ أَنْ یَجْعَلَ مَالَهُ لِقَرَابَتِهِ قَالَ هُوَ مَالُهُ یَصْنَعُ مَا شَاءَ بِهِ إِلَی أَنْ یَأْتِیَهُ الْمَوْتُ.

📚الکافی ج۷ص۸

سماعه گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی فرزند دارد، آیا می تواند مال خود را برای خویشاوندان خود قرار دهد؟ امام فرمود : آن مال اوست! آنچه خواست با آن انجام می دهد تا زمانی که مرگش فرا برسد!



2⃣عَنْ عَمَّارِ بْنِ مُوسَی أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا عَبْدِاللَّه یَقُولُ صَاحِبُ الْمَالِ أَحَقُّ بِمَالِهِ مَا دَامَ فِیهِ شَیْءٌ مِنَ الرُّوحِ یَضَعُهُ حَیْثُ شَاءَ.

📚الکافی ج۷ص۷

عمار بن موسی شنید که امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : صاحب مال تا زمانی که چیزی از روح در او هست به مال خود سزاوارتر است، هر جا خواست آن را قرار می دهد!



3⃣عَنْ مُرَازِمٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِی عَبْداللَّه فِی الرَّجُلِ یُعْطِی الشَّیْءَ مِنْ مَالِهِ فِی مَرَضِهِ فَقَالَ إِذَا أَبَانَ بِهِ فَهُوَ جَائِزٌ وَ إِنْ أَوْصَی بِهِ فَهُوَ مِنَ الثُّلُثِ.

📚الکافی ج۷ص۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که در بیماری خود چیزی از مال خود را (به کسی) عطا می کند فرمود : در صورتی که آن را جدا کند جائز است و اگر به آن وصیت کند از ثُلث مال محسوب می شود!



4⃣عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ الرَّبَعِیِّ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ علیه السلام أَنَّ رَجُلًا مِنَ الْأَنْصَارِ تُوُفِّیَ وَ لَهُ صِبْیَةٌ صِغَارٌ وَ لَهُ سِتَّةٌ مِنَ الرَّقِیقِ فَأَعْتَقَهُمْ عِنْدَ مَوْتِهِ وَ لَیْسَ لَهُ مَالٌ غَیْرُهُمْ فَأُتِیَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله و سلّم فَأُخْبِرَ فَقَالَ مَا صَنَعْتُمْ بِصَاحِبِکُمْ قَالُوا دَفَنَّاهُ قَالَ لَوْ عَلِمْتُ مَا دَفَنَّاهُ مَعَ أَهْلِ الْإِسْلَامِ تَرَکَ وُلْدَهُ یَتَکَفَّفُونَ النَّاسَ

📚الفقیه ج۴ص١٣٧

امام صادق صلوات اللَّه علیه از پدرش روایت نموده است که فرمودند : مردی از انصار از دنیا رفت، در حالیکه کودکان صغیری داشت و شش برده داشت که آنها را در هنگام مرگش آزاد کرد و مال دیگری غیر از آن نداشت!
پس نزد رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله آمدند و به ایشان این خبر را دادند. حضرت فرمودند : با رفیق خود چه کردید؟ گفتند : او را دفن کردیم! فرمود : اگر می دانستم، او را در کنار مسلمانان دفن نمی کردم! (چرا که) فرزندان خود را رها نمود تا از مردم گدائی کنند!



5⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ لَهُ الْوَلَدُ أَ یَسَعُهُ أَنْ یَجْعَلَ مَالَهُ لِقَرَابَتِهِ فَقَالَ هُوَ مَالُهُ یَصْنَعُ بِهِ مَا شَاءَ إِلَی أَنْ یَأْتِیَهُ الْمَوْتُ إِنَّ لِصَاحِبِ الْمَالِ أَنْ یَعْمَلَ بِمَالِهِ مَا شَاءَ مَا دَامَ حَیّاً إِنْ شَاءَ وَهَبَهُ وَ إِنْ شَاءَ تَصَدَّقَ بِهِ وَ إِنْ شَاءَ تَرَکَهُ إِلَی أَنْ یَأْتِیَهُ الْمَوْتُ فَإِنْ أَوْصَی بِهِ فَلَیْسَ لَهُ إِلَّا الثُّلُثُ إِلَّا أَنَّ الْفَضْلَ فِی أَنْ لَا یُضَیِّعَ مَنْ یَعُولُهُ وَ لَا یُضِرَّ بِوَرَثَتِهِ
وَ قَدْ رُوِیَ أَنَّ النَّبِیَّ قَالَ لِرَجُلٍ مِنَ الْأَنْصَارِ أَعْتَقَ مَمَالِیکَ لَهُ لَمْ یَکُنْ لَهُ غَیْرُهُمْ فَعَابَهُ النَّبِیُّ وَ قَالَ تَرَکَ صِبْیَةً صِغَاراً یَتَکَفَّفُونَ النَّاسَ

📚الکافی7ص9

ابوبصیر گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی دارای فرزند است، آیا اجازه دارد که مال خود را برای خویشاوندان خود قرار دهد؟ امام فرمود : آن مال اوست، هر چه خواست با آن انجام می دهد تا وقتی که مرگ او برسد. همانا صاحب مال می تواند تا زمانی که زنده است هر چه خواست با مال خود انجام دهد، اگر خواست آن را هبه کند و اگر خواست صدقه دهد و اگر خواست آن را رها کند تا مرگش برسد، پس اگر به آن وصیت نمود، بیش از یک سوم برایش نخواهد بود مگر اینکه فضیلت این است که عيال خود را ضایع نکند و به وارثان خود ضرر نرساند!
و روایت شده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله بر مردی از انصار که برده های خود را که غیر از آنها چیزی نداشت آزاد نمود عیب گرفت و فرمود : کودکان صغیری را را رها نمود که از مردم گدائی کنند!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، تا زمانی که فرد در قید حیات است می تواند همه اموال خود را جدا کند و به دیگران هبه نماید یا صدقه دهد، اما در صورتی که این کار موجب ضایع و محتاج شدن عيال و ضرر به وارثان شود، مورد مذمت و عیب است.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹