#سوال_1708_ حکم نگاه کردن در آئینه و تماس تصویری به گونه ای که فرد تصویر خود را در صفحه گوشی ببیند در حال إحرام چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ حَمَّادٍ یَعْنِی ابْنَ عُثْمَانَ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: لَا تَنْظُرْ فِی الْمِرْآةِ وَ أَنْتَ مُحْرِمٌ فَإِنَّهَا مِنَ الزِّینَةِ.
📚التهذیب ج۵ص۳۰۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در حالیکه مُحْرِم هستی در آئینه نگاه نکن، زیرا آن از زینت است!
2⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: لَا تَنْظُرُ الْمَرْأَةُ الْمُحْرِمَةُ فِی الْمِرْآةِ لِلزِّینَة
📚التهذیب ج۵ص۳۰۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : زن مُحْرِمه برای زینت در آئینه نگاه نکند!
3⃣عَنْ حَرِیزٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: لَا تَنْظُرْ فِی الْمِرْآةِ وَ أَنْتَ مُحْرِمٌ لِأَنَّهُ مِنَ الزِّینَةِ الْحَدِیثَ.
📚الکافی ج۴ص۳۵۶
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در حالیکه مُحْرِم هستی در آئینه نگاه نکن، زیرا آن از زینت است!
4⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ لَا یَنْظُرُ الْمُحْرِمُ فِی الْمِرْآةِ لِزِینَةٍ فَإِنْ نَظَرَ فَلْیُلَبِّ.
📚الکافی ج۴ص۳۵۷
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : فرد مُحْرِم برای زینت در آئینه نگاه نمی کند، اگر نگاه کرد باید تلبيه بگوید!
5⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ حَنْظَلَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّه فِی حَدِیثٍ قَالَ: إِنَّمَا الْأُمُورُ ثَلَاثَةٌ أَمْرٌ بَيِّنٌ رُشْدُهُ فَيُتَّبَعُ وَ أَمْرٌ بَيِّنٌ غَيُّهُ فَيُجْتَنَبُ وَ أَمْرٌ مُشْكِلٌ يُرَدُّ عِلْمُهُ إِلَى اللَّهِ و إِلَى رَسُولِه قال رَسُولُ اللَّه حَلَالٌ بَيِّنٌ وَ حَرَامٌ بَيِّنٌ و شُبُهَاتٌ بَيْنَ ذَلِكَ فَمَنْ تَرَكَ الشُّبُهَاتِ نَجَا مِنَ الْمُحَرَّمَاتِ و مَنْ أَخَذَ بِالشُّبُهَات ارْتَكَبَ الْمُحَرَّمَاتِ و هَلَكَ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُ ثُمَّ قال في آخر الْحديث فَإِنَّ الْوُقُوفَ عِنْد الشُّبُهَات خَيْرٌ مِنَ الِاقْتِحَام في الْهَلَكَات
📚كافي ج۱ص۶۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا امور سه دسته است :
امری که هدایت آن روشن است که پیروی می شود
و امری که گمراهی آن واضح است که از آن اجتناب می شود
و امر مشکل ( پیچیده و مشتبه) که علم آن به اللَّه و رسولش رد می شود
رسول الله صلی الله علیه و آله) فرمود : حلال آشکار و حرام آشکار و شبهات مابین آن!
پس کسی که #شبهات_را_ترک_کند از حرامها نجات می یابد و کسی که به شبهات عمل کند مرتکب حرامها می شود و از جایی که نمی داند هلاک می گردد!
و سپس در آخر حدیث فرمود : توقف در نزد شبهات، از در افتادن ناگهانی در هلاکت ها بهتر است!
6⃣قَال أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ في حديث... حَلَالٌ بَیِّنٌ وَ حَرَامٌ بَیِّنٌ وَ شُبُهَاتٌ بَیْنَ ذَلِکَ فَمَنْ تَرَکَ مَا اشْتَبَهَ عَلَیْهِ مِنَ الْإِثْمِ فَهُوَ لِمَا اسْتَبَانَ لَهُ أَتْرَکُ وَ الْمَعَاصِی حِمَی اللَّهِ فَمَنْ یَرْتَعْ حَوْلَهَا یُوشِکْ أَنْ یَدْخُلَهَا.
📚الفقیه ج۴ص۷۴
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : حلالی آشکار هست و حرامی آشکار و در بین آنها شبهاتی وجود دارد، پس کسی که آنچه از گناه برایش مشتبه می شود را ترک کند، آنچه برایش روشن بوده است را بهتر ترک می کند و معصیت ها محدوده ممنوعه إلهی است، پس کسی که در اطراف آن گشت بزند، نزدیک است که وارد آن شود!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، یکی از اموری که فرد مُحْرِم باید ترک کند، نگاه کردن در آئینه است که در روایات فوق مشاهده می شود که مطلق نظر کردن در آئینه از مصادیق زینت محسوب می شود و برای مُحْرِم جائز نیست.
✅طبق روایت 4⃣، اگر فرد مُحْرِم در آئینه نگاه کرد، باید تلبيه بگوید.
✅ در مورد استفاده از دوربین جلوی گوشی موبایل یا تماس تصویری که در گوشه ای از صفحه موبایل تصویر خود فرد به صورت زنده و متحرک ایجاد می شود، هر چند نگاه کردن در این تصاویر را نمی توان از مصادیق یقینی روایات حرمت نگاه کردن مُحْرِم در آئینه دانست، ولی با توجه به روایاتی مانند روایت 5⃣ و 6⃣، اهل بیت علیهم السلام ما را به اجتناب از شبهه موظف نموده اند و لذا فرد مُحْرِم به خاطر پرهیز از شبهات، از نگاه کردن به تصویر ایجاد شده از خود در صفحه موبایل هم اجتناب می کند تا مبادا بدون علم در حرامهای إلهی قرار گیرد و پس از سؤال از امام معصوم در اینگونه موارد، تکلیف دقیق فرد معین می شود. إن شاءاللَّه
✅ احادیث فوق برای زن و مرد یکسان است.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)