#سوال_1703_ طواف زیارت چیست و چه موقعی باید انجام شود؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: ثُمَّ احْلِقْ رَأْسَکَ وَ اغْتَسِلْ وَ قَلِّمْ أَظْفَارَکَ وَ خُذْ مِنْ شَارِبِکَ وَ زُرِ الْبَیْتَ وَ طُفْ به أُسْبُوعاً تَفْعَلُ کَمَا صَنَعْتَ یَوْمَ قَدِمْتَ مَکَّةَ
📚تهذیب ج۵ص۲۵۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : سپس سرت را بتراش و غسل کن و ناخنهایت را بگیر و شاربت را کوتاه کن و بیت اللَّه را زیارت کن و مانند روزی که به مکه وارد شدی، هفت شوط به آن طواف کن!
2⃣عن مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه فِی زِیَارَةِ الْبَیْتِ یَوْمَ النَّحْرِ قَالَ زُرْهُ فَإِنْ شُغِلْتَ فَلَا یَضُرُّکَ أَنْ تَزُورَ الْبَیْتَ مِنَ الْغَدِ وَ لَا تُؤَخِّرْ أَنْ تَزُورَ مِنْ یَوْمِکَ فَإِنَّهُ یُکْرَهُ لِلْمُتَمَتِّعِ أَنْ یُؤَخِّرَهُ و مُوَسَّعٌ لِلْمُفْرِدِ أَنْ یُؤَخِّرَهُ
📚کافی ج۴ص۵۱۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زیارت بیت در روز عید قربان فرمود : آن را زیارت کن. پس اگر مشغول شدی، ضرر ندارد که فردا زیارت کنی و از اینکه همان روز زیارت کنی تأخیر نینداز، زیرا برای حج گذارنده متمتع مکروه است که آن را تأخیر بیندازد و حج گذارنده مفرد وسعت دارد که آن را تأخیر بیندازد!
3⃣عن مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه یَقُولُ لَا یَبِیتُ الْمُتَمَتِّعُ یَوْمَ النَّحْرِ بِمِنًی حَتَّی یَزُورَ البيت
📚تهذیب ج۵ص۲۴۹
منصور گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : حج تمتع گذار در روز عید قربان در منا شب را سپری نکند تا اینکه زیارت بیت کند!
4⃣عن مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عن أَبی جَعْفَرٍ قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمُتَمَتِّعِ مَتَی یَزُورُ الْبَیْتَ قَالَ یَوْمَ النَّحْر
📚تهذیب ج۵ص۲۴۹
محمد بن مسلم گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد متمتع سؤال کردم که کی بیت را زیارت کند؟ فرمود : روز عید قربان!
5⃣ عن أَبِی عبداللَّه قال: یَنْبَغِی لِلْمُتَمَتِّعِ أَنْ یَزُورَ الْبَیْتَ یَوْمَ النَّحْرِ أَوْ مِنْ لَیْلَتِهِ و لَا یُؤَخِّرَ ذَلِک
📚کافی ج۴ص۵۱۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای متمتع سزاوار است که روز عید قربان یا شام آن زیارت بیت کند و آن را تأخیر نیندازد!
6⃣عن معاویة بن عمار عن أبی عبداللَّه قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمُتَمَتِّعِ مَتَی یَزُورُ الْبَیْتَ قَالَ یَوْمَ النَّحْرِ أَوْ مِنَ الْغَدِ وَ لَا یُؤَخِّرُ وَ الْمُفْرِدُ و الْقَارِنُ لَیْسَا بِسَوَاءٍ مُوَسَّعٌ عَلَیْهِمَا
📚تهذیب ج۵ص۲۴۹
معاوية بن عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد متمتع سؤال کردم که چه موقعی بیت را زیارت کند؟ فرمود : روز عید قربان یا فردای آن و تأخیر نیندازد. و حج گذارنده مفرد و قارن برابر (با متمتع) نیستند، برای این دو وسعت (تأخیر) هست!
7⃣عن أبی عبدالله قال: لا بأس أن تؤخر زیارة البیت إلی یوم النفر إنما یستحب تعجیل ذلک مخافة الأحداث و المعاریض
📚تهذیب ج۵ص۲۵۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد که زیارت بیت را به روز نَفْر تأخیر بیندازی، همانا تعجیل آن به خاطر خوف از حوادث و رخدادها مستحب است!
8⃣حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که زیارت را تا روز نَفْر تأخیر می اندازد سؤال کردم؛ فرمود : اشکالی ندارد ولی زنان برای او حلال نیست تا اینکه بیت را زیارت کند و طواف نساء را به جا آورد!
📚مستطرفات السرائر ص۳۵
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، بعد از رَمْی جمره عقبه و ذبح قربانی و تراشیدن یا تقصیر سر در روز عید قربان، نوبت به زیارت بیت و طواف فریضه زیارت می رسد که حج گذارنده به زیارت بیت اللَّه رفته و هفت شوط دور کعبه طواف فریضه زیارت را انجام می دهد و سپس دو رکعت نماز آن را پشت مقام إبراهيم می خواند و به دنبال آن سعی بین صفا و مروه را انجام می دهد و سپس طواف نساء و نماز آن را به جا می آورد.
✅ زمان توصیه شده برای انجام طواف زیارت در همان روز عید قربان است و در صورت تأخیر انداختن، در شب یازدهم و در مرتبه بعدی روز یازدهم و در مرتبه بعدی روز نَفْر یعنی روز دوازدهم می باشد و تأخیر آن مکروه و تعجیل در انجام آن مستحب شمرده شده است.
✅ تأخیر طواف زیارت تا روز سیزدهم و بعد از رفتن ایام تشریق نیز در روایاتی آمده است که ضمن ثبوت کراهت و نهی برای آنها، به خاطر موافقت با عامه محتمل تقیه می باشد و لذا سزاوار است که در انجام طواف زیارت و سعی و طواف نساء تعجیل شود.
✅ کراهت تأخیر طواف زیارت از روز دهم یا شام آن یا فردای آن مخصوص متمتع است و قارن و مفرد وسعت تأخیر دارند.
✅ نکته مهم این است که زنان و عطر تا زمان طواف زیارت و سعی صفا و مروه، و زنان تا هنگام انجام طواف نساء برای حج گذارنده جائز نیست.
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)