Loading...

#سوال_1669_ از چه موقعی از شب خوابیدن توصیه شده است؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ أَبِی عُبَیْدَةَ الْحَذَّاءِ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: تَتَجافی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضاجِعِ لَعَلَّکَ تَرَی أَنَّ الْقَوْمَ لَمْ یَکُونُوا یَنَامُونَ قَالَ قُلْتُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ ابْنُ رَسُولِهِ أَعْلَمُ قَالَ فَقَالَ لَا بُدَّ لِهَذَا الْبَدَنِ أَنْ تُرِیحَهُ حَتَّی یَخْرُجَ نَفْسُهُ فَإِذَا خَرَجَ النَّفْسُ اسْتَرَاحَ الْبَدَنُ وَ رَجَعَ الرُّوحُ وَ فِیهِ قُوَّةٌ عَلَی الْعَمَلِ فَإِنَّمَا ذَکَرَهُمْ تَتَجافی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَ طَمَعاً أُنْزِلَتْ فِی أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ علیه السلام وَ أَتْبَاعِهِ مِنْ شِیعَتِنَا یَنَامُونَ فِی أَوَّلِ اللَّیْلِ فَإِذَا ذَهَبَ ثُلُثَا اللَّیْلِ أَوْ مَا شَاءَ اللَّهُ فَزِعُوا إِلَی رَبِّهِمْ رَاغِبِینَ مُرْهَبِینَ طَامِعِینَ فِیمَا عِنْدَهُ فَذَکَرَهُمُ اللَّهُ فِی کِتَابِهِ فَأَخْبَرَکَ اللَّهُ بِمَا أَعْطَاهُمْ أَنَّهُ أَسْکَنَهُمْ فِی جِوَارِهِ وَ أَدْخَلَهُمْ جَنَّتَهُ وَ آمَنَ خَوْفَهُمْ وَ أَذْهَبَ رُعْبَهُمْ قَالَ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنْ أَنَا قُمْتُ فِی آخِرِ اللَّیْلِ أَیَّ شَیْءٍ أَقُولُ إِذَا قُمْتُ قَالَ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ إِلَهِ الْمُرْسَلِینَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی یُحْیِی الْمَوْتَی وَ یَبْعَثُ مَنْ فِی الْقُبُورِ فَإِنَّکَ إِذَا قُلْتَهَا ذَهَبَ عَنْکَ رِجْزُ الشَّیْطَانِ وَ وَسْوَاسُهُ

📚 علل الشرائع ج ۲ ص ۵۳


ابوعبیده گوید : امام صادق صلوات اللَّه این آیه (از سوره سجده آیه 16) را ذکر نمود که می فرماید : «آنها پهلوهایشان از خوابگاه ها جدا و دور می شود....» و فرمود : شاید تو دیدگاهت این باشد که اینها نمی خوابیدند! من گفتم : اللَّه و رسول او و فرزند رسول او داناتر هستند! فرمود : ناچار باید این بدن را آسایش دهی تا جان آن خارج شود و هنگامی که جان بیرون رود، بدن استراحت می کند و روح در حالیکه نیروی بر عمل دارد به آن بازمی گردد!
همانا اللَّه این افراد را اینچنین یاد نموده است که : «پهلوهایشان از رختخواب دور و جدا می شود و پروردگار خود را از روی ترس و طمع می خوانند»! این آیه در مورد #امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه و پیروان او از #شیعیان ما نازل شده است که آنها در #اول_شب می خوابند و هنگامی که دو سوم شب یا هر مقدار که اللَّه بخواهد گذشت، از روی رغبت و ترس و طمع به آنچه نزد اوست به پروردگار خود پناه می برند! پس اللَّه آنها را در کتابش یاد نموده است و آنچه به آنها عطا نموده است را به تو خبر داده است! همانا اللَّه آنها را در جوار خود مسکن می دهد و در بهشت خود داخل می کند و خوف آنها را امان می دهد و ترس آنها را می برد!
من گفتم : فدایت شوم! اگر من در آخر شب برخاستم چه بگویم؟ فرمود : بگو :

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ إِلَهِ الْمُرْسَلِینَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی یُحْیِی الْمَوْتَی وَ یَبْعَثُ مَنْ فِی الْقُبُورِ

زیرا اگر این را بگویی، پليدي و وسواس شیطان را از تو می برد!




2⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحُسَیْنِ بْنِ زَیْدِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ عَنْ أَبِیهِ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّ اللَّهَ کَرِهَ لَکُمْ أَیَّتُهَا الْأُمَّةُ أَرْبَعاً وَ عِشْرِینَ خَصْلَةً وَ نَهَاکُمْ عَنْهَا إِلَی أَنْ قَالَ وَ کَرِهَ النَّوْمَ قَبْلَ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ وَ کَرِهَ الْحَدِیثَ بَعْدَ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ.

📚 الفقیه ج۳ص۵۵۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : ای اُمّت! همانا اللَّه ٢۴ خصلت را برای شما مکروه و ناپسند دانسته و شما را از آن نهی نموده است! تا آنجا که فرمود : خوابیدن قبل از خواندن نماز عشاء مکروه و ناپسند است و سخن گفتن بعد از نماز عشاء مکروه و ناپسند است!



3⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِیِّ قَالَ: لَا سَهَرَ إِلَّا فِی ثَلَاثٍ مُتَهَجِّدٍ بِالْقُرْآنِ أَوْ فِی طَلَبِ الْعِلْمِ أَوْ عَرُوسٍ تُهْدَی إِلَی زَوْجِهَا.

📚 الخصال ص۱۱۲ح۸۸.

امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : شب بیداری جز در سه مورد (صحیح) نیست : عبادت کننده با (قرائت) قرآن يا در طلب علم، یا عروسی که می خواهد به خانه شوهرش فرستاده شود!




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر



4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ عَشَاءُ الْأَنْبِیَاءِ بَعْدَ الْعَتَمَةِ فَلَا تَدَعُوهُ فَإِنَّ تَرْکَ الْعَشَاءِ خَرَابُ الْبَدَنِ.

📚 الکافی ج۶ص۲۸۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمودند : طعام شام خوردن انبیاء بعد از نماز عشاء (یا در ثلث اول شب، از بعد از رفتن حمره مغربيه) است! پس غذای شام را ترک نکنید، زیرا ترک غذای شام، خراب و ویران شدن بدن است!




5⃣عَنْ زِیَادِ بْنِ أَبِی الْحَلَّالِ قَالَ: تَعَشَّیْتُ مَعَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فَقَالَ الْعَشَاءُ بَعْدَ عِشَاءِ الْآخِرَةِ عَشَاءُ النَّبِیِّینَ.

📚 الکافی ج۶ص۲۸۹

زیاد گوید : من همراه امام صادق صلوات اللَّه علیه غذای شامگاهی خوردم. پس امام فرمودند : غذای شامگاهی خوردن بعد از نماز عشاء، شام خوردن انبیاء است!



6⃣عَنْ رَجَاءِ بْنِ أَبِی الضَّحَّاکِ فِی حَدِیثٍ قَالَ :... ثُمَّ یُفْطِرُ ثُمَّ یَلْبَثُ حَتَّی یَمْضِیَ مِنَ اللَّیْلِ قَرِیبٌ مِنَ الثُّلُثِ ثُمَّ یَقُومُ فَیُصَلِّی الْعِشَاءَ الْآخِرَةَ أَرْبَعَ رَکَعَاتٍ وَ یَقْنُتُ فِی الثَّانِیَةِ قَبْلَ الرُّکُوعِ وَ بَعْدَ الْقِرَاءَةِ فَإِذَا سَلَّمَ جَلَسَ فِی مُصَلَّاهُ یَذْکُرُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَ یُسَبِّحُهُ وَ یُحَمِّدُهُ وَ یُکَبِّرُهُ وَ یُهَلِّلُهُ مَا شَاءَ اللَّهُ وَ یَسْجُدُ بَعْدَ التَّعْقِیبِ سَجْدَةَ الشُّکْرِ ثُمَّ یَأْوِی إِلَی فِرَاشِهِ فَإِذَا کَانَ الثُّلُثُ الْأَخِیرُ مِنَ اللَّیْلِ قَامَ مِنْ فِرَاشِهِ بِالتَّسْبِیحِ وَ التَّحْمِیدِ وَ التَّهْلِیلِ وَ التَّکْبِیرِ وَ الِاسْتِغْفَارِ

📚 عیون أخبار الرضا علیه السلام ج۲ ص۱۸۱

رجاء در حدیثی گوید : سپس امام رضا صلوات اللَّه علیه (بعد از نماز مغرب و نوافل و تعقیبات آن) افطار می کرد و سپس صبر می کرد تا اینکه نزدیک یک سوم شب می گذشت و سپس برمی خواست و چهار رکعت نماز عشاء را می خواند و در رکعت دوم آن قبل از رکوع و بعد از قرائت قنوت به جا می آورد و هنگامی که سلام می داد در محل نماز خود می نشست و اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ را یاد می کرد و آن مقدار که اللَّه می خواست، تسبیح و حمد و تکبیر و تهلیل می گفت و بعد از تعقیب سجده شکر به جا می آورد و سپس به رختخواب خود می رفت و هنگامی که یک سوم آخر شب می شد، با ذکر سُبْحَانَ اللَّه و الْحَمْدُ لِلَّه و لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّه و اللَّه أَکْبَر و إِسْتِغْفَار از فراش خود برمی خاست!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، خوابیدن در اول شب از صفات شیعیان امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه است و توصیه شده است که وقتی فرد نماز عشاء خود را در اول وقت فضیلت ( که حدوداً 40 دقیقه بعد از اذان مغرب است) خواند و غذای شام خود را تناول نمود، از شب نشینی و سخن گفتن پرهیز کند و اقدام به خواب نماید.
یا اگر روزه بوده است و بعد از نماز مغرب افطار نموده است و نماز عشاء خود را نزدیک ثلث شب خوانده است، بعد از نماز عشاء برای خواب به رختخواب خود برود و سخن گفتن و شب نشینی بعد از این زمان مکروه و ناپسند اعلام‌ شده است مگر برای چند مورد که استثناء شده است.

لذا فرد بعد از خواندن نماز عشاء در اول وقت فضیلت یا نزدیک ثلث شب، و خوردن شام سزاوار است که شب نشینی بی مورد را ترک کند و قبل از ورود به یک سوم دوم شب به خواب برود و آخر شب برای نماز شب و عبادت قیام نماید.



✅ امروزه متأسفانه با تغییر سبک زندگی، برنامه خواب مردم از سبک توصیه شده خارج شده است و تأخیر قابل توجه دارد که این قطعاً ضررهایی را در پی دارد و ما باید اقدام به إصلاح زمان خواب نمائيم.


✅ مع الأسف شیعیان اهل بیت علیهم السلام به خاطر بی توجهی به احادیث أهل بيت صلوات اللَّه علیهم اجمعین، با تأخیر انداختن خواب شب، علاوه بر ضربه زدن به نماز شب و نماز صبح و دیدن ضررهای فراوان دیگر، کمبود خواب خود را با خوابیدن بعد از نماز صبح و در بين الطلوعین و خوابیدن در اول روز جبران می کنند که انتخاب این زمان برای خواب، در روایات دیگری مورد مذمت شدید قرار گرفته است و روشن است که با دیر خوابیدن در شب، ضررهای مختلفی متوجه ما می شود و امیدواریم با تذکر این روایات، اقدام به إصلاح زمان خواب نمائيم. إن شاءاللَّه



✅ توصیه می شود جبران کمبود خواب در وقت قیلوله قرار داده شود :(https://t.me/porseshvapasokhe/1278)



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹