#سوال_1650_ در پادگان ما فقط در اول وقت نجومی اجازه نماز صبح داده می شود و امکان إقامه نماز در وقت شرعی نیست! آیا در حالت #اضطرار می توان نماز فریضه را در حال راه رفتن خواند؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ الْمُخْتَارِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یُصَلِّی وَ هُوَ یَمْشِی تَطَوُّعاً
قَالَ نَعَمْ.
📚 المعتبر ص۱۴۷
حسین بن مختار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که #نماز_نافله را در حال راه رفتن می خواند سؤال کردم؛ امام فرمودند : بله!
2⃣مُحَمَّدُ بْنُ مُحَمَّدٍ الْمُفِیدُ فِی الْمُقْنِعَةِ قَالَ: سُئِلَ عَنِ الرَّجُلِ یَجِدُّ بِهِ السَّیْرُ أَ یُصَلِّی عَلَی رَاحِلَتِهِ قَالَ لَا بَأْسَ بِذَلِکَ وَ یُومِئُ إِیمَاءً وَ کَذَلِکَ الْمَاشِی إِذَا اضْطُرَّ إِلَی الصَّلَاةِ.
-
📚 المقنعة ص۷۰
شیخ مفید در کتاب المقنعة روایت نموده است که از امام صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که (به دلیلی) سیر و حرکت او سرعت داده می شود سؤال شد که آیا بر روی مرکب نماز بخواند؟ امام فرمودند : اشکالی به آن نیست و (برای رکوع و سجود) إشاره می کند و همچنین است فرد راه رونده و پیاده رونده، وقتی که به نماز #مضطر و ناچار می شود!
3⃣ عَنْ یَعْقُوبَ بْنِ شُعَیْبٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الرَّجُلِ یُصَلِّی عَلَی رَاحِلَتِهِ قَالَ یُومِئُ إِیمَاءً یَجْعَلُ السُّجُودَ أَخْفَضَ مِنَ الرُّکُوعِ قُلْتُ یُصَلِّی وَ هُوَ یَمْشِی قَالَ نَعَمْ یُومِئُ إِیمَاءً وَ لْیَجْعَلِ السُّجُودَ أَخْفَضَ مِنَ الرُّکُوعِ.
📚 الکافی ج۳ص۴۴۰
يعقوب بن شعيب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بر روی مرکب خود نماز می خواند سؤال کردم؛ امام فرمودند : اشاره می کند و سجده را پایین تر از رکوع قرار می دهد.
گفتم : آیا در حال راه رفتن نماز بخواند؟ فرمود : بله! (برای رکوع و سجده) اشاره می کند و سجده را پایین تر از رکوع قرار می دهد (برای سجده سر را بیشتر از رکوع پایین می آورد)!
4⃣عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: إِنْ صَلَّيْتَ وَ أَنْتَ تَمْشِي كَبَّرْتَ ثُمَّ مَشَيْتَ فَقَرَأْتَ فَإِذَا أَرَدْتَ أَنْ تَرْكَعَ أَوْمَأْتَ بِالرُّكُوعِ ثُمَّ أَوْمَأْتَ بِالسُّجُودِ وَ لَيْسَ فِي اَلسَّفَرِ تَطَوُّعٌ.
📚 التهذیب ج۳ص۲۲۹
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر در حال راه رفتن نماز بخوانی، تکبیر می گویی و سپس حرکت می کنی و قرائت خود را می خوانی و هنگامی که خواستی رکوع کنی، به رکوع اشاره می کنی و سپس به سجده اشاره می کنی، و در سفر نماز نافله (روز) نمی باشد!
5⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا بَأْسَ بِأَنْ یُصَلِّیَ الرَّجُلُ صَلَاةَ اللَّیْلِ فِی السَّفَرِ وَ هُوَ یَمْشِی وَ لَا بَأْسَ إِنْ فَاتَتْهُ صَلَاةُ اللَّیْلِ أَنْ یَقْضِیَهَا بِالنَّهَارِ وَ هُوَ یَمْشِی یَتَوَجَّهُ إِلَی الْقِبْلَةِ ثُمَّ یَمْشِی وَ یَقْرَأُ فَإِذَا أَرَادَ أَنْ یَرْکَعَ حَوَّلَ وَجْهَهُ إِلَی الْقِبْلَةِ وَ رَکَعَ وَ سَجَدَ ثُمَّ مَشَی.
📚 التهذیب ج۳ص۲۲۹
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد که فرد در سفر نماز شب خود را در حال راه رفتن بخواند و إشکالی ندارد که اگر نماز شب از او فوت شد، در روز در هنگام راه رفتن آن را قضا نماید. (برای تکبیر) رو به قبله می کند و سپس راه می رود و قرائت خود را می خواند و هنگامی که خواست رکوع کند، صورتش را طرف قبله می کند و رکوع و سجده را انجام می دهد و سپس حرکت می کند!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، خواندن نمازهای نافله در سفر و حضر در حال راه رفتن جائز است ولی نماز فریضه فقط در حالت اضطرار و ضرورت در حال راه رفتن خوانده می شود.
برای خواندن نماز در حال راه رفتن، رکوع و سجود با اشاره سر به طرف پایین انجام می شود و سجده پایین تر از رکوع قرار داده می شود.
✅ در روایت 5⃣ توصیه شده است که تکبیرة الاحرام و رکوع و سجود به طرف قبله باشد که در صورت امکان مورد عمل قرار می گیرد.
✅ لذا فردی که امکان اقامه نماز صبح در محدوده وقت شرعی به او داده نمی شود و در تمام محدوده وقت شرعی ناگزیر از حرکت و راه رفتن است، نماز خود را در حال راه رفتن و با اشاره سر برای رکوع و سجود می خواند.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)