Loading...

#سوال_1587_ آیا زن می تواند در طلاق غیر خودش وکیل شود؟


هَلْ تَجُوزُ وَکَالَةُ الْمَرْأَةِ فِی طَلَاقِ غَیْرِهَا؟



✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ أَبِی هِلَالٍ الرَّازِیِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ رَجُلٌ وَکَّلَ رَجُلًا بِطَلَاقِ امْرَأَتِهِ إِذَا حَاضَتْ وَ طَهُرَتْ وَ خَرَجَ الرَّجُلُ فَبَدَا لَهُ فَأَشْهَدَ أَنَّهُ قَدْ أَبْطَلَ مَا کَانَ أَمَرَهُ بِهِ وَ أَنَّهُ قَدْ بَدَا لَهُ فِی ذَلِکَ قَالَ فَلْیُعْلِمْ أَهْلَهُ وَ لْیُعْلِمِ الْوَکِیلَ.

📚 الکافی ج6ص129

أبو هلال رازی گوید : به امام صادق صلوات اللَّه گفتم : مردی فردی را به طلاق دادن همسرش هنگامی که حیض شد و از حیض پاک شد وکیل می کند و خودش به مسافرت می رود. سپس أمری به یادش می آید (و نظرش عوض می شود) و شاهدانی می گیرد که آنچه أمر کرده بود را باطل نموده است و اینکه در این أمر برایش بدا حاصل شده و نظرش تغییر کرده است. امام فرمودند : پس باید همسرش را اطلاع دهد و وکیل را نیز خبر دهد و آگاه کند!



2⃣عَنْ سَعِیدٍ الْأَعْرَجِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی رَجُلٍ یَجْعَلُ أَمْرَ امْرَأَتِهِ إِلَی رَجُلٍ فَقَالَ اشْهَدُوا أَنِّی قَدْ جَعَلْتُ أَمْرَ فُلَانَةَ إِلَی فُلَانٍ فَیُطَلِّقُهَا أَ یَجُوزُ ذَلِکَ لِلرَّجُلِ قَالَ نَعَمْ.

📚 الکافی ج۶ص۱۲۹

سعيد أعرج از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که أمر (طلاق) همسرش را در دست فردی قرار دهد و بگوید : شاهد باشید که من أمر فلان زن را در دست فلانی قرار دادم و آن فرد آن زن را طلاق دهد، سؤال کرد که آیا این أمر برای مرد جائز است؟ امام فرمودند : بله!



3⃣ مُحَمَّدُ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى اَلْيَقْطِينِيِّ قَالَ: بَعَثَ إِلَيَّ أَبُو اَلْحَسَنِ اَلرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ رِزَمَ ثِيَابٍ وَ غِلْمَاناً... إلی أَنْ قَالَ وَ أَمَرَ بِدَفْعِ ثَلاَثِمِائَةِ دِينَارٍ إِلَى رُحْمَ اِمْرَأَةٍ كَانَتْ لَهُ وَ أَمَرَنِي أَنْ أُطَلِّقَهَا عَنْهُ وَ أُمَتِّعَهَا بِهَذَا اَلْمَالِ وَ أَمَرَنِي أَنْ أُشْهِدَ عَلَى طَلاَقِهَا صَفْوَانَ بْنَ يَحْيَى وَ آخَرَ نَسِيَ مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى إِسْمَهُ

📚 التهذیب ج۸ص۴۰

محمد بن عیسی یقطینی گوید : امام ابوالحسن الرضا صلوات اللَّه علیه یک بسته لباس و غلامانی برای من فرستاد... تا آنجا که گوید : امام به من دستور داد که سیصد دینار به یکی از زنانش که نامش رُحْم بود بدهم و به من دستور داد که آن زن را از جانب او (به عنوان وکیل) طلاق بدهم و این سیصد دینار را به عنوان هدیه و بهره به آن زن بدهم و به من أمر نمود که صفوان بن يحيي و فرد دیگری را که محمد بن عیسی نامش را فراموش کرده است بر طلاق او شاهد بگیرم!



4⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ فِی رَجُلٍ جَعَلَ طَلَاقَ امْرَأَتِهِ بِیَدِ رَجُلَیْنِ فَطَلَّقَ أَحَدُهُمَا وَ أَبَی الْآخَرُ فَأَبَی أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ أَنْ یُجِیزَ ذَلِکَ حَتَّی یَجْتَمِعَا جَمِیعاً عَلَی طَلَاقٍ.

📚 الکافی ج6ص129

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مردی طلاق زنش را در دست دو مرد قرار داد و یکی از آنها طلاق داد ولی دیگری از طلاق دادن إبا نمود. پس امیرالمؤمنین از تأیید این طلاق إبا نمودند تا وقتی که هر دو نفر بر طلاق اجتماع نمایند!




✅ با توجه به روایات فوق و غیره، جائز است که مرد فرد دیگری را وکیل نماید تا همسر او را طلاق دهد و به این أمر وکالت در طلاق گفته می شود.
بعد از روشن شدن جواز وکالت در طلاق از روایات فوق و غیره، توجه به این نکته لازم است که هیچ محدودیتی در تعیین جنسیت و مرد یا زن بودن وکیل در روایات نرسیده است و مرد بودن وکیل در روایات شرط صحت طلاق نشده است و از وکالت زن در طلاق غیر خودش هیچ نهیی نرسیده است. لذا زن نیز می تواند از جانب مردی وکیل شود تا همسر او را طلاق دهد.


✅ لازم به ذکر است که وکیل شدن زن توسط شوهر برای طلاق خودش بحث جدایی دارد و روایات فوق، وکالت در طلاق در مورد طلاق غير می باشد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹