Loading...

#سوال_1536_ وظیفه کسی که #شک کند یا #یقین کند که تکبیرة الاحرام نماز را نگفته است چیست؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَنِ الرَّجُلِ یَنْسَی تَکْبِیرَةَ الِافْتِتَاحِ قَالَ یُعِیدُ.

📚 الکافی ج۳ص۳۴۷

زراره گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که تکبیرة الإحرام را فراموش می کند سؤال کردم؛ امام فرمودند : (نماز) را #إعاده می کند!



2⃣عن مُحَمَّدٍ عَنْ أَحَدِهِمَا فِی الَّذِی یَذْکُرُ أَنَّهُ لَمْ یُکَبِّرْ فِی أَوَّلِ صَلَاتِهِ فَقَالَ إِذَا اسْتَیْقَنَ أَنَّهُ لَمْ یُکَبِّرْ فَلْیُعِدْ وَ لَکِنْ کَیْفَ یَسْتَیْقِنُ

📚تهذیب ج۲ص۱۴۳

امام باقر يا امام صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد شخصی که به یاد می آورد که در اول نمازش تکبیر نگفته است فرمود : در صورتی که #یقین کند که تکبیر نگفته است باید إعاده کند ولی چگونه یقین می کند؟!


3⃣عن عبید بن زرارة قال: سَأَلْتُ أَبَا عبداللَّه عَنْ رَجُلٍ أَقَامَ الصَّلَاةَ فَنَسِیَ أَنْ یُکَبِّرَ حَتَّی افْتَتَحَ الصَّلَاةَ قال یُعِید

📚تهذیب ج۲ص۱۴۲

عبيد بن زراره گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که إقامه نماز را می گوید و فراموش می کند تکبیر بگوید تا اینکه نماز را آغاز می کند فرمود : (نماز) را #إعاده می کند!



4⃣عن ذریح بن محمد المحاربی عن أبی عبدالله قال: سألته عن الرجل ینسی أن یکبر حتی قرأ قال یکبر

📚تهذیب ج۲ص۱۴۳

ذریح گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که فراموش می کند تکبیر بگوید تا اینکه قرائت می کند سؤال کردم؛ امام فرمودند : تکبیر می‌گوید (و نماز را اعاده می کند)!


5⃣عن عمار قال: سألت أبا عبدالله عن رجل سها خلف الإمام فلم یفتتح الصلاة قال یعید الصلاة و لا صلاة بغیر افتتاح

📚 التهذیب ج۲ص۳۵۳

عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که پشت سر امام جماعت (در نماز جماعت) سهو می کند و نماز را (با تکبیرة الإحرام) افتتاح نمی کند سؤال کردم؛ امام فرمودند : نماز را اعاده می کند و هیچ نمازی بدون افتتاح (یعنی تکبیرة الإحرام) نیست!



6⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ رَجُلٌ شَکَّ فِی الْأَذَانِ وَ قَدْ دَخَلَ فِی الْإِقَامَةِ قَالَ یَمْضِی قُلْتُ رَجُلٌ شَکَّ فِی الْأَذَانِ وَ الْإِقَامَةِ وَ قَدْ کَبَّرَ قَالَ یَمْضِی قُلْتُ رَجُلٌ شَکَّ فِی التَّکْبِیرِ وَ قَدْ قَرَأَ قَالَ یَمْضِی قُلْتُ شَکَّ فِی الْقِرَاءَةِ وَ قَدْ رَکَعَ قَالَ یَمْضِی قُلْتُ شَکَّ فِی الرُّکُوعِ وَ قَدْ سَجَدَ قَالَ یَمْضِی عَلَی صَلَاتِهِ ثُمَّ قَالَ یَا زُرَارَةُ إِذَا خَرَجْتَ مِنْ شَیْءٍ ثُمَّ دَخَلْتَ فِی غَیْرِهِ فَشَکُّکَ لَیْسَ بِشَیْءٍ.

📚 التهذیب ج۲ص۳۵۲

زراره گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی در اذان شک می کند در حالیکه به إقامه وارد شده است؟ فرمود : می گذرد (توجهی نمی کند)
گفتم‌ : شخصی در اذان و إقامه شک می کند در حالیکه تکبیرة الإحرام را گفته است؟ فرمود : می گذرد (توجهی نمی کند)
گفتم : شخصی در تکبیرة الإحرام #شک می کند در حالیکه وارد قرائت شده است؟ فرمود : می گذرد (توجهی نمی کند)
گفتم : در قرائت شک می کند در حالیکه به رکوع رفته است؟ فرمود : می‌گذرد (توجهی نمی کند)
گفتم : در رکوع شک می کند در حالیکه به سجده رفته است؟ فرمود : به نمازش ادامه می دهد!
سپس فرمود : ای زراره! هنگامی که از چیزی خارج شدی و در غیر آن داخل شدی، شک تو چیزی نیست (به آن توجه نمی شود)


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر کسی هر موقعي #یقین نماید که تکبیرة الإحرام نماز را نگفته است یا یقین کند که فراموش نموده است، باید نماز خود را از ابتدا آغاز نماید و اعاده کند.
و اگر بعد از آغاز قرائت #شک کند که آیا تکبیرة الاحرام را گفتم یا خیر، توجهی نمی کند و به نمازش ادامه می دهد و مشکلی ندارد، مگر اینکه به ترک آن یقین نماید که در صورت یقینِ به ترک، نمازش را اعاده می کند.

✅ روشن است وقتی که در محل تکبیرة الاحرام قرار دارد و هنوز به قرائت داخل نشده است، اگر شک نمود که آیا تکبیرة الإحرام را گفته ام يا خير، موظف است تکبیرة الإحرام را بگوید تا نسبت به گفتن آن یقین پیدا کند زیرا هنوز از محل آن نگذشته است و در مورد بعدی داخل نشده است و فقط شک بعد از محل است که به آن توجهی نمی شود نه شک در محل.

✅ لازم به ذکر است که دعای توجه که قبل از قرائت خوانده می شود، جزو سنت‌های افتتاح است و خروج از محل تکبیرة الإحرام محسوب نمی شود و اگر کسی در بین دعای توجه در تکبیرة الإحرام شک کرد، موظف به گفتن تکبیر و آغاز مجدد نماز است، زیرا هنوز به قرائت داخل نشده است.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹