#سوال_1517_ اگر کسی در حال احرام به ماشین سقف دار سوار شده باشد ولی کفاره آن را در منا یا مکه نتوانسته یا انجام نداده باشد وظیفه اش چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُغِیرَةِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی الْحَسَنِ الْأَوَّل أُظَلِّلُ وَ أَنَا مُحْرِمٌ قَالَ لَا قُلْتُ أَ فَأُظَلِّلُ وَ أُکَفِّرُ قَالَ لَا قُلْتُ فَإِنْ مَرِضْتُ قَالَ ظَلِّلْ وَ کَفِّرْ
📚 التهذیب ج۵ص۳۱۳
عبدالله گوید : به امام کاظم صلوات اللَّه علیه گفتم : آیا من در حال احرام سایه بان بر سر خود بگیرم؟ فرمود : خیر! گفتم : سایه بان بگیرم و کفاره بدهم؟ فرمود : خیر! گفتم : اگر بیمار شدم چطور؟! فرمود : سایه بان بگیر و کفاره بده!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِیلَ بْنِ بَزِیعٍ عَنِ الرِّضَا قَالَ: سَأَلَهُ رَجُلٌ عَنِ الظِّلَالِ لِلْمُحْرِمِ مِنْ أَذَی مَطَرٍ أَوْ شَمْسٍ وَ أَنَا أَسْمَعُ فَأَمَرَهُ أَنْ یَفْدِیَ شَاةً وَ یَذْبَحَهَا بِمِنًی.
📚 الکافی ج۴ص۳۵۱
مردی از امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد سایه بان برای مُحرم به خاطر آزار #باران یا #آفتاب سوال کرد و من نیز می شنیدم ؛ پس امام به او امر فرمود که گوسفندی فدیه دهد و آن را در #منا ذبح کند!
3⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْمُحْرِمِ یَرْکَبُ فِی الْقُبَّةِ قَالَ مَا یُعْجِبُنِی إِلَّا أَنْ یَکُونَ مَرِیضاً قُلْتُ فَالنِّسَاءُ قَالَ نَعَمْ.
📚 تهذیب ج۵ص۳۱۲
حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که بر (مرکب) سقفدار سوار شود سوال کردم؛ امام فرمودند : خوش نمی دارم مگر اینکه بیمار باشد! گفتم : زنان چطور؟ فرمود : بله!
4⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ یَخْرُجُ [یجرح] مِنْ حَجَّتِهِ شَیْئاً یَلْزَمُهُ مِنْهُ دَمٌ یُجْزِئُهُ أَنْ یَذْبَحَهُ إِذَا رَجَعَ إِلَی أَهْلِهِ فَقَالَ نَعَمْ وَ قَالَ فِیمَا أَعْلَمُ یَتَصَدَّقُ بِهِ قَالَ إِسْحَاقُ وَ قُلْتُ لِأَبِی إِبْرَاهِیمَ الرَّجُلُ یَخْرُجُ مِنْ حَجَّتِهِ مَا یَجِبُ عَلَیْهِ الدَّمُ وَ لَا یُهَرِیقُهُ حَتَّی یَرْجِعَ إِلَی أَهْلِهِ فَقَالَ یُهَرِیقُهُ فِی أَهْلِه...
📚الکافی ج4ص488
اسحاق گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : مردی در حج خود چیزی انجام می دهد که قربانی بر او لازم می شود. آیا کفایت می کند که هنگامی که به نزد خانواده خود برگشت آن را ذبح کند؟ فرمود : بله! و تا جایی که می دانم فرمود : آن را صدقه بدهد.
اسحاق گوید : به امام کاظم صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی در حج خود چیزی مرتکب می شود که قربانی بر عهده او می آید ولی آن را قربانی نمی کند تا اینکه به نزد خانواده خود برمی گردد. امام فرمود : پیش اهل و در وطن خود آن را قربانی کند...
5⃣عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: مَنْ وَجَبَ عَلَیْهِ هَدْیٌ فِی إِحْرَامِهِ فَلَهُ أَنْ یَنْحَرَهُ حَیْثُ شَاءَ إِلَّا فِدَاءَ الصَّیْدِ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ هَدْیاً بالِغَ الْکَعْبَة
📚 الکافی
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که در احرامش بر او قربانی واجب شده است، می تواند آن را هر جا که خواست قربانی کند مگر فداء (کفاره) صید، زیرا اللَّه عَزَّوَجَلَّ (در سوره مائده آیه 95 در مورد صید) می فرماید : «به صورت قربانی که به کعبه برسد»!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، #مردی که در إحرام حج یا عمره قرار دارد نباید سایه بان بر سر خود بگیرد و بر مرکب قبه دار و سقف دار نباید سوار شود و اگر چنین کرد لازم است کفاره آن که یک قربانی است انجام دهد، ولی برای زنان اشکالی ندارد.
البته اگر مرد به خاطر علتی یا بیماری یا آزار باران یا آزار آفتاب ناچار به سایه بان و مرکب سقفدار باشد معذور است ولی کفاره آن را باید بدهد.
✅ عدم جواز تظلیل و سایهبان گرفتن و عدم جواز سوار شدن به مرکب دارای قبه و سقف برای مرد مطلق است و اختصاص به روز ندارد و سایه بان نگرفتن، هم از آفتاب است و هم از باران و هم از سرما، و لذا سوار شدن به ماشین سقف دار در شب، لزوم کفاره و نهی این کار را را ساقط نمی کند!
✅ اگر کسی کفاره سایه بان و سوار شدن بر مرکب سقف دار را در منا یا مکه انجام نداد یا نتوانست انجام دهد، طبق روایت 4⃣ و 5⃣، این کفاره را بعد از مراجعت به وطن پرداخت می کند و برای این منظور گوسفندی ذبح می کند و گوشت آن را #صدقه می دهد.
✅ وسعت و رخصت قربانی کفاره إحرام در وطن، شامل کفاره صید نمی شود و کفاره صید لازم است بر حسب إحرام حج یا عمره بودن در منا یا مکه انجام شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)