Loading...

#سوال_1493_ وظیفه کسی که در تعداد تسبیحات اربعه در رکعت سوم یا چهارم نماز شک کند چیست؟





✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣ عَنْ رَجَاءِ بْنِ أَبِی الضَّحَّاکِ أَنَّهُ صَحِبَ الرِّضَا مِنَ الْمَدِینَةِ إِلَی مَرْوَ فَکَانَ یُسَبِّحُ فِی الْأُخْرَاوَیْنِ یَقُولُ سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ ثُمَّ یَرْکَعُ

📚عیون اخبار الرضا ج2ص182

رجاء بن ابی ضحاک که از مدینه تا مرو مصاحب امام رضا علیه السلام بود،در حدیثی روایت کرده که امام رضا علیه السلام در دو رکعت دوم نماز تسبیح می گفتند؛ #سه_بار می گفتند :

سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ

و سپس به رکوع می رفتند.



2⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِیسَی عَنْ حَرِیزٍ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ مَا یُجْزِئُ مِنَ الْقَوْلِ فِی الرَّکْعَتَیْنِ الْأَخِیرَتَیْنِ قَالَ أَنْ تَقُولَ سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ وَ تُکَبِّرَ وَ تَرْکَعَ

📚کافی ج3ص319

زراره گوید : به امام باقر علیه السلام گفتم: در رکعت سوم و چهارم نماز چه مقدار از گفتار و ذکر کفایت می کند؟ امام فرمودند : کافی است بگوئی :

سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ

و سپس تکبیر(رکوع) را بگوئی و به رکوع بروی.


3⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قَالَ لِی أَبُو الْحَسَنِ الْأَوَّلُ إِذَا شَکَکْتَ فَابْنِ عَلَی الْیَقِینِ قَالَ قُلْتُ : هَذَا أَصْلٌ قَالَ نَعَمْ.

📚 الفقیه ج۱ص۳۵۱

اسحاق بن عمار گوید : امام کاظم صلوات اللَّه علیه به من فرمود : در صورتی که #شک کردی، بنا را بر #یقین بگذار. من گفتم : این یک #اصل است؟ فرمود : بله!



4⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِی یَعْفُورٍ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّهِ فی حدیث قَالَ:.. إِنَّمَا الشَّکُّ إِذَا کُنْتَ فِی شَیْءٍ لَمْ تَجُزْهُ.

📚 التهذیب ج۱ص۱۰۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : همانا شک در چیزی (معتبر) است که از آن گذر نکرده باشی (هنوز نزد انجام آن هستی و محل و مکان آن نگذشته است)!



✅ با توجه به روایت 1⃣ و 2⃣ و غیره، در رکعت سوم و چهارم نمازهای فریضه، #سه_بار یا #یکبار تسبیحات اربعه، یعنی : «سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ أَکْبَرُ» گفته می شود.


✅ طبق روایت 4⃣ و غیره، اگر کسی بعد از گذشتن از محل گفتن تسبیحات اربعه در مورد تعداد تسبیحات اربعه #شک کند، شک او اعتباری ندارد و توجهی نمی کند و وظیفه ای ندارد.


✅ اما اگر در حال قیام در رکعت سوم و چهارم در مورد تسبیحات اربعه شک کند، چون هنوز محل آن نگذشته است، به شک خود توجه می کند و با توجه به اصل وارده در روایت 3⃣ و غیره و روایات فوق، در حالات زیر اینگونه انجام وظیفه می کند :

1_ اگر شک کند که تسبیح گفته است یا نه، بنا را بر یقین گذاشته و یکبار یا سه بار تسبیحات اربعه را می گوید و به رکوع می رود.


2_ اگر شک کند که یکبار تسبیحات اربعه را گفتم یا دو بار، بنا را بر یکبار گفتن می گذارد و یا با توجه به حدیث 2⃣، به همین مقدار اکتفا می کند و به رکوع می رود و یا اگر خواست به حدیث 1⃣ عمل کند، دو بار دیگر تسبیحات اربعه را می گوید و به رکوع می رود.


3_ اگر شک کرد که یکبار تسبیحات اربعه را گفتم یا سه بار، در صورت عمل به حدیث 2⃣ بنا را بر یکبار می گذارد و به رکوع می رود و اگر خواست به حدیث 1⃣ عمل کند دو بار دیگر تسبیحات اربعه را می گوید و به رکوع می رود.

4_ اگر شک کند که تسبیحات اربعه را دو بار گفتم یا سه بار، بنا را بر یقین که دو بار است می گذارد و یکبار دیگر تسبیحات اربعه را می گوید و به رکوع می رود.


✅ با توجه به اینکه تعداد گفتن تسبیحات اربعه در رکعت سوم و چهارم نماز در روایات موجود، یکبار و سه بار است، دو بار گفتن و بیش از سه بار گفتن عمدی جایگاهی ندارد و شکیات خود را نیز بر مبنای یکبار و سه بار وظیفه سنجی می کند.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹