Loading...

#سوال_1420_ نحوه توزین جنس جهت فروش چگونه است؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
وَيْلٌ لِّلْمُطَفِّفِينَ
الَّذِينَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ
وَإِذَا كَالُوهُمْ أَو وَّزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ

ترجمه :
وای بر کم فروشان!
آنان كه چون از مردم پيمانه می گیرند ، تمام و کامل می گیرند ؛
امّا هنگامی که می‌خواهند برای دیگران پیمانه یا وزن کنند، کم می‌گذارند!

📖سوره مطففین


1⃣عَنْ صَفْوَانَ بْنِ مِهْرَانَ الْجَمَّالِ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ فِیکُمْ خَصْلَتَیْنِ هَلَکَ بِهِمَا مَنْ قَبْلَکُمْ مِنَ الْأُمَمِ قَالُوا وَ مَا هُمَا یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ قَالَ الْمِکْیَالُ وَ الْمِیزَانُ.

📚 قرب الإسناد ص۲۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : دو خصلت در شما هست که امتهای قبل از شما با آن هلاک شدند : پیمانه و ترازو!



2⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: مَرَّ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِین عَلَی جَارِیَةٍ قَدِ اشْتَرَتْ لَحْماً مِنْ قَصَّابٍ وَ هِیَ تَقُولُ زِدْنِی فَقَالَ لَهُ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ زِدْهَا فَإِنَّهُ أَعْظَمُ لِلْبَرَکَةِ.

📚 الکافی ج۵ص۱۵۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به کنیزی عبور کردند که مشغول خرید گوشت از قصاب بود و می‌گفت : برایم زیادتر کن! امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به آن قصاب فرمودند : برایش زیادتر کن! زیرا این موجب برکت بیشتر می شود!



3⃣عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ غَیْرِ وَاحِدٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: لَا یَکُونُ الْوَفَاءُ حَتَّی یَرْجَحَ.

📚 الکافی ج۵ص۱۶۰

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کامل دادن نیست مگر اینکه سنگین‌تر شود!


4⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ بَشِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: لَا یَکُونُ الْوَفَاءُ حَتَّی یَمِیلَ الْمِیزَانُ.

📚 الکافی ج۵ص۱۵۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کامل دادنی نیست تا اینکه ترازو میل کند!


5⃣ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قَالَ: مَنْ أَخَذَ الْمِیزَانَ بِیَدِهِ فَنَوَی أَنْ یَأْخُذَ لِنَفْسِهِ وَافِیاً لَمْ یَأْخُذْ إِلَّا رَاجِحاً وَ مَنْ أَعْطَی فَنَوَی أَنْ یُعْطِیَ سَوَاءً لَمْ یُعْطِ إِلَّا نَاقِصاً.

📚 الکافی ج۵ص۱۵۹

امام صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که ترازو را با دست خودش بگیرد تا برای خودش کامل بردارد، برنمی دارد مگر سنگین تر و کسی که عطا می کند و نیت و قصد دارد که دقیقا برابر بدهد، نمی دهد مگر ناقص!


6⃣عَنْ عُبَیْدِ بْنِ إِسْحَاقَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّه إِنِّی صَاحِبُ نَخْلٍ فَخَبِّرْنِی بِحَدٍّ أَنْتَهِی إِلَیْهِ فِیهِ مِنَ الْوَفَاءِ فَقَالَ أبو عبداللّه انْوِ الْوَفَاءَ فَإِنْ أَتَی عَلَی یَدِکَ وَ قَدْ نَوَیْتَ الْوَفَاءَ نُقْصَانٌ کُنْتَ مِنْ أَهْلِ الْوَفَاءِ وَ إِنْ نَوَیْتَ النُّقْصَانَ ثُمَّ أَوْفَیْتَ کُنْتَ مِنْ أَهْلِ النُّقْصَانِ.

📚 الکافی ج۵ص۱۵۹

عبید گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من صاحب درخت خرما هستم. پس حدی از کامل دادن به من خبر دهيد تا به آن عمل کنم. پس امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : نیت کامل دادن کن، پس اگر در حالی که نیت و قصد کامل دادن داری (ناخواسته و سهواً) نقصانی بر دست تو جاری شد، از اهل کامل دادن محسوب می شوی و اگر نیت و قصد کم‌فروشی کنی و کامل بدهی، از اهل کم‌فروشی محسوب می شوی!



✅ طبق روایات فوق و غیره، کم‌فروشی در پیمانه و ترازو یکی از اسباب هلاکت می باشد و ما موظف به کامل دادن در پیمانه و ترازو هستیم و کامل دادن این است که اولاً نیت و قصد کامل دادن داشته باشیم و قصد و نیت ما این نباشد که دقیقاً برابر و اندازه بدهیم و ثانیاً بار را از وزن مورد نظر کمی سنگین تر کنیم تا بر وزنه بچربد و زبانه ترازو به آن طرف میل کند.
به عنوان مثال اگر قصد فروش یک کیلو نخود داریم، با نیت کامل دادن مشغول توزین شویم و نیت نداشته باشیم که دقیقا 1000 گرم بدهیم و چند گرم بیشتر وزن کنیم و به مشتری بدهیم.

لذا اگر بار دقیقاً به اندازه وزن مورد نظر توزین شود، وفاء و کامل دادن محسوب نمی شود و لازم است اندکی افزوده شود تا سنگین تر از وزن مورد نظر شود و زبانه ترازو به طرف دیگر میل کند.

✅ امروزه کسانی که با این ترازوهای دیجیتال، یک کیلو بار را همان 1000 گرم تحویل مشتری می دهند، جزو اهل وفاء و کامل دادن محسوب نمی شوند و شایسته است که نسبت به این مسئله توجه خاص داشته باشند.

✅با توجه به روایت 5⃣، کسی که کالای فرد دیگری را می خواهد برای خرید خودش وزن کند، نباید نیت کامل وزن کردن داشته باشد تا بیشتر وزن نکند.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹