Loading...

#سؤال_1391 آیا تقلّب کردن در امتحانات تحصیلی اشکال دارد؟

غش و دغل و مکر و نیرنگ ، چه مذمتی در روایات دارد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣أَبِی مُحَمَّدٍ الْعَسْکَرِیِّ علیه السلام فِی خَبَرٍ طَوِیلٍ قَالَ إِنَّهُ لَا أَحَدَ مِنْ مُحِبِّی عَلِیٍّ علیه السلام نَظَّفَ قَلْبَهُ مِنْ قَذَرِ الْغِشِّ وَ الدَّغَلِ وَ الْغِلِّ وَ نَجَاسَةِ الذُّنُوبِ إِلَّا لَکَانَ أَطْهَرَ وَ أَفْضَلَ مِنَ الْمَلَائِکَةِ...

📚 بحار ج11ص136


امام حسن عسکری صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : همانا هیچ کسی از محبین علی علیه السلام نیست که قلبش را از پلیدی نیرنگ و مکر و حیله و تقلّب و فریب و از نجاست گناهان پاک کند، مگر اینکه طاهر تر و افضل از ملائکه می باشد!



2⃣عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ عَلِیِّ بْنِ مُوسَی الرِّضَا عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ مَنْ کَانَ مُسْلِماً فَلَا یَمْکُرُ وَ لَا یَخْدَعُ فَإِنِّی سَمِعْتُ جَبْرَئِیلَ یَقُولُ إِنَّ الْمَکْرَ وَ الْخَدِیعَةَ فِی النَّارِ

📚 أمالی الصدوق ص۲۲۳

امام رضا صلوات اللَّه علیه از پدرش از اجدادش از رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و روایت نموده است که فرمودند : هر کس مسلمان است #مکر نکند و #نیرنگ نزند، زیرا من شنیدم جبرئیل علیه السلام می فرمود : همانا مکر و نیرنگ در آتش است!



3⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ آبَائِهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ لَیْسَ مِنَّا مَنْ مَاکَرَ مُسْلِماً.

📚 الکافی ج۲ص۳۳۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده و که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : کسی که با مسلمانی مکر کند از ما نیست!


4⃣عَنْ عَمْرِو بْنِ أَبِي الْمِقْدَامِ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي وَصِيَّتِهِ لِوَلَدِهِ الْحَسَنِ وَ لَا تَعْمَلْ بِالْخَدِيعَةِ فَإِنَّهَا خُلُقُ لَئِيمٍ

📚 البحار ج ۷۷ ص ۲١١

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در وصیت به فرزندش فرمود : به نیرنگ عمل نکن زیرا اخلاق پستی است!


5⃣عَنِ السَّکُونِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ أَلْقَی صِبْیَانُ الْکُتَّابِ أَلْوَاحَهُمْ بَیْنَ یَدَیْهِ لِیَخِیرَ بَیْنَهُمْ فَقَالَ أَمَا إِنَّهَا حُکُومَةٌ وَ الْجَوْرُ فِیهَا کَالْجَوْرِ فِی الْحُکْمِ

📚 الکافی ج۷ص۲۶۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کودکان ابتدایی برگه های مشق خود را جلوی امیرالمؤمنین علیه السلام گذاشتند تا از بین آنها یکی را (به عنوان بهتر) انتخاب کند! حضرت فرمود : آگاه باشید که این حکم و قضاوت محسوب می شود و جور ورزیدن در آن، جور ورزیدن در قضاوت محسوب می شود!


6⃣قال رسول الله.. یَا أَبَا ذَرٍّ إِنَّ الْمُتَّقِینَ الَّذِینَ یَتَّقُونَ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مِنَ الشَّیْءِ الَّذِی لَا یُتَّقَی مِنْهُ خَوْفاً مِنَ الدُّخُولِ فِی الشُّبْهَةِ.

📚 بحار ج77ص88

رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در وصیت به اباذر فرمود : ای اباذر! همانا متقین کسانی هستند که از چیزی که پرهیز نمی شود، به خاطر ترس از وارد شدن به شبهه، تقوای الهی پیشه می کنند و پرهیز می کنند!



7⃣قَالَ الرِّضَا علیه السلام : الصَّغَائِرُ مِنَ الذُّنُوبِ طُرُقٌ إِلَی الْکَبَائِرِ وَ مَنْ لَمْ یَخَفِ اللَّهَ فِی الْقَلِیلِ لَمْ یَخَفْهُ فِی الْکَثِیرِ

📚 عیون أخبار الرضا ص180

امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : گناهان صغیره راه و طریق به سوی گناهان کبیره است و کسی که در مورد چیز اندک از اللَّه نترسد، در مورد چیز بزرگ از او نخواهد ترسید!


✅ تقلُّب کردن در امتحانات نوعی غل و غش و دغل و مکر و فریب است که هر چند نمی توان به صورت یقینی آن را از مصادیق غل و غشّ مذموم به حساب آورد، ولی با توجه به توصیه های مؤکد اهل بیت علیهم السلام به احتیاط و ترک شبهه و توصیه های مکرر به پرهیز از خدعه و نیرنگ، سزاوار است که از تقلّب در امتحانات پرهیز شود و حتی در صورت گناه صغیره محسوب شدن این کار، با توجه به روایت 7⃣ و غیره، چنین کاری راه را برای رفتن به سوی تقلّب ها و غل و غش های بزرگ فراهم می کند و مکر و حیله های بزرگ و مذموم را برای فرد عادی و آسان می کند.

✅ در صورتی که مدرک تحصیلی اخذ شده بر مبنای این تقلّب ها مبنای کسب و کار قرار گیرد و بر حسب آن به فرد حقوق و مزایا داده شود، درآمد حاصله در معرض شبهه واقع می شود مگر اینکه برای کارفرما تبیین گردد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe
اللّهـم صـلّ علی محمـد و آل محمـد
#و_عجـل_فرجـهـم
و الـعَـن اَعـدائـهـم

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹