Loading...

#سوال_1364_ حکم استفاده از کالایی که با عین مال حرام خریداری شده است چیست؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣مُحَمَّدُ بْنُ یَحْیَی قَالَ کَتَبَ مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ إِلَی أَبِی مُحَمَّدٍ رَجُلٌ اشْتَرَی مِنْ رَجُلٍ ضَیْعَةً أَوْ خَادِماً بِمَالٍ أَخَذَهُ مِنْ قَطْعِ الطَّرِیقِ أَوْ مِنْ سَرِقَةٍ هَلْ یَحِلُّ لَهُ مَا یَدْخُلُ عَلَیْهِ مِنْ ثَمَرَةِ هَذِهِ الضَّیْعَةِ أَوْ یَحِلُّ لَهُ أَنْ یَطَأَ هَذَا الْفَرْجَ الَّذِی اشْتَرَاهُ مِنَ السَّرِقَةِ أَوْ مِنْ قَطْعِ الطَّرِیقِ فَوَقَّعَ لَا خَیْرَ فِی شَیْءٍ أَصْلُهُ حَرَامٌ وَ لَا یَحِلُّ اسْتِعْمَالُهُ.

📚 الکافی ج5ص125

محمد بن حسن صفار گوید : به امام حسن عسکری صلوات اللَّه علیه نوشتم : شخصی از دیگری ملک یا خادمی را با مالی که از راهزنی یا دزدی به دست آورده است خریداری می کند. آیا آنچه از ثمره این مِلک بر او داخل می شود بر او حلال است و آیا برای او حلال است که با این کنیزی که با مال راهزنی و دزدی خریده است مقاربت کند؟ امام در پاسخ نوشتند : در چیزی که اصل آن #حرام است خیری نیست و استعمال آن حلال نیست!



2⃣عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ مُوسَی الْحَنَّاطِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا أَصَابَ مَالًا مِنْ حَرَامٍ لَمْ یُقْبَلْ مِنْهُ حَجٌّ وَ لَا عُمْرَةٌ وَ لَا صِلَةُ رَحِمٍ حَتَّی أَنَّهُ یَفْسُدُ فِیهِ الْفَرْجُ.

📚 أمالی الطوسیّ ج۲ص۲۹۳

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر شخصی از #حرام مالی به دست آورد، حج و عمره و صله رحم (از آن مال حرام) از او قبول نمی شود تا جایی که حتی زن و کنیزِ نکاح یا خریداری شده را #فاسد و حرام می کند!



3⃣عَنْ أَبِی الْحُسَیْنِ مُحَمَّدِ بْنِ جَعْفَرٍ الْأَسَدِیِّ قَالَ کَانَ فِیمَا وَرَدَ عَلَیَّ مِنَ الشَّیْخِ أَبِی جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عُثْمَانَ الْعَمْرِیِّ قَدَّسَ اللَّهُ رُوحَهُ فِی جَوَابِ مَسَائِلِی إِلَی صَاحِبِ الدَّارِ وَ أَمَّا مَا سَأَلْتَ عَنْهُ مِنْ أَمْرِ مَنْ یَسْتَحِلُّ مَا فِی یَدِهِ مِنْ أَمْوَالِنَا وَ یَتَصَرَّفُ فِیهِ تَصَرُّفَهُ فِی مَالِهِ مِنْ غَیْرِ أَمْرِنَا فَمَنْ فَعَلَ ذَلِکَ فَهُوَ مَلْعُونٌ... إلی أَنْ قَالَ فَلَا یَحِلُّ لِأَحَدٍ أَنْ یَتَصَرَّفَ فِی مَالِ غَیْرِهِ بِغَیْرِ إِذْنِهِ

📚 إکمال الدین ص۵۲۰

محمد بن جعفر اسدی گوید : در آنچه از جواب سوالاتم از امام زمان علیه السلام از طرف محمد بن عثمان عَمْری وارد شد از جمله این بود : اما آنچه از امر کسی که بدون اجازه ما آنچه از اموال ما در دست اوست را حلال می شمارد و مانند مال خودش در آن تصرف می کند سوال کردی، پس کسی که چنین کند ملعون است... تا آنجا که فرمود : برای هیچ کس حلال نیست که در مال دیگری بدون اجازه اش تصرف نماید!



4⃣عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ الْأَحْمَرِ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّهِ قَالَ: أَرْبَعٌ لَا یَجُزْنَ فِی أَرْبَعٍ الْخِیَانَةُ وَ الْغُلُولُ وَ السَّرِقَةُ وَ الرِّبَا لَا یَجُزْنَ فِی حَجٍّ وَ لَا عُمْرَةٍ وَ لَا جِهَادٍ وَ لَا صَدَقَةٍ.

📚 الخصال ص۲۱۶ح۳۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : چهار چیز در چهار چیز جائز نیست : مال خیانت و اختلاس و دزدی و ربا، در حج و نه در عمره و نه در جهاد و نه در صدقه جائز نیستند!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، تصرف در مالی که از طریق حرام مانند راهزنی یا دزدی یا غصب یا ربا و غیره به دست آمده است حلال نیست و طبق روایت اول و غیره، استعمال و استفاده از شیئ خریداری شده‌ی با #عین آن، حلال نمی باشد و خیری در آن نیست.


همچنین طبق روایات فوق و غیره، انفاق از عین مال حرام جائز نیست و مورد قبول واقع نمی شود.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹