Loading...

#سؤال_659_ #روزه_سه_روز_در_ماه در چه روزهایی گرفته می شود؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّه سُئِلَ عَنْ صَوْمِ خَمِيسَيْنِ بَيْنَهُمَا أَرْبِعَاءُ- فَقَالَ أَمَّا الْخَمِيسُ فَيَوْمٌ تُعْرَضُ فِيهِ الْأَعْمَالُ وَ أَمَّا الْأَرْبِعَاءُ فَيَوْمٌ خُلِقَتْ فِيهِ النَّارُ- وَ أَمَّا الصَّوْمُ فَجُنَّةٌ

📚 الفقيه ج۲ص۸۳
📚 الكافي ج۴ص۹۴

امام صادق علیه السلام فرمود :از رسول الله (صلی الله علیه و آله) در مورد روزه دو پنجشنبه که چهارشنبه ای بین آن است سؤال شد؛ فرمود : اما پنجشنبه روزی است که اعمال در آن عرضه می شود و اما چهارشنبه روزی است که جهنم در آن خلقت شده است و اما خود روزه سپر (از آتش جهنم) می باشد!

2⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو عَبْدِ اللَّه إِذَا كَانَ فِي أَوَّلِ الشَّهْرِ خَمِيسَانِ فَصُمْ أَوَّلَهُمَا فَإِنَّهُ أَفْضَلُ وَ إِذَا كَانَ فِي آخِرِ الشَّهْرِ خَمِيسَانِ فَصُمْ آخِرَهُمَا فَإِنَّهُ أَفْضَلُ.

📚 الفقيه ج۲ص۸۳

ابن سنان گوید :امام صادق علیه السلام به من فرمود : وقتی در اول ماه #دو_پنجشنبه وجود داشت، اولین آن را روزه بگیر که این افضل است و وقتی در آخر ماه دو پنجشنبه وجود داشت، آخرین آن را روزه بگیر، چرا که افضل است!


3⃣قَالَ الصَّدُوقُ وَ رُوِيَ عَنِ الْعَالِمِ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ خَمِيسَيْنِ يَتَّفِقَانِ فِي آخِرِ الْعَشْرِ فَقَالَ صُمِ الْأَوَّلَ فَلَعَلَّكَ لَا تَلْحَقُ الثَّانِيَ.

📚 الفقيه ج۲ص۸۵

شيخ صدوق گوید : از عالم علیه السلام روایت شده است که در مورد دو پنجشنبه ای که در آخر ماه اتفاق می افتد سؤال شد؛ پس فرمود : اولی را روزه بگیر چرا که شاید به دومی نرسی!

4⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه بِمَا جَرَتِ السُّنَّةُ مِنَ الصَّوْمِ فَقَالَ ثَلَاثَةُ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ الْخَمِيسُ فِي الْعَشْرِ الْأُوَلِ- وَ الْأَرْبِعَاءُ فِي الْعَشْرِ الْأَوْسَطِ- وَ الْخَمِيسُ فِي الْعَشْرِ الْآخِرِ قَالَ فَقُلْتُ هَذَا جَمِيعُ مَا جَرَتْ بِهِ السُّنَّةُ فِي الصَّوْمِ قَالَ نَعَمْ.

📚 الفقيه ج۲ص۸۴

زراره گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : در مورد روزه، #سنت به چه چیزی جاری شده است؟ فرمود : سه روز در هر ماه : پنجشنبه از دهه اول ماه و چهارشنبه از دهه میانی و پنجشنبه در دهه آخر!
گفتم : این همه آن چیزی است که سنت در مورد روزه به آن جاری شده است؟ فرمود :بله!

5⃣عَنِ الْأَعْمَشِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّد فِي حَدِيثِ شَرَائِعِ الدِّينِ قَالَ: وَ صَوْمُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ فِي كُلِّ شَهْرِ سُنَّةٌ وَ هُوَ صَوْمُ خَمِيسَيْنِ بَيْنَهُمَا أَرْبِعَاءُ- الْخَمِيسُ الْأَوَّلُ مِنَ الْعَشْرِ الْأُوَلِ- وَ أَرْبِعَاءُ مِنَ الْعَشْرِ الْأَوْسَطِ- وَ الْخَمِيسُ الْأَخِيرُ مِنَ الْعَشْرِ الْأَخِيرِ.

📚 الخصال ص۶۰۶

امام صادق علیه السلام فرمود : روزه سه روز در هر ماه #سنت است و آن روزه دو پنجشنبه ای است که در بین آن یک چهارشنبه است : پنجشنبه اول از دهه اول ماه و چهارشنبه از دهه وسط و پنجشنبه آخری از دهه آخر!

✅در روایات بسیار فراوانی، روزه سه روز در ماه به عنوان روزه های سنت معرفی شده است که اجر و فضائل فراوانی برای آن ذکر شده است.


✅نحوه انجام آن این است که ابتدا پنجشنبه دهه اول ماه روزه گرفته می شود و اگر در دهه اول دو پنجشنبه باشد، هر چند هر کدام را بخواهیم می توانیم روزه بگیریم، اما پنجشنبه اول آن افضل دانسته شده است.

سپس چهارشنبه وسط ماه روزه گرفته می شود و در صورت وجود دو چهارشنبه در دهه وسط، طبق روایت 📚 الفقيه ج ۲ص۸۲، امام صادق علیه السلام فرمود :

وَ أَوَّلُ أَرْبِعَاءَ بَعْدَ الْعَشْرِ مِنْهُ

يعني اولین چهارشنبه ای که بعد از ده روز اول است را روزه بگیر.

که با این حساب در صورت وجود دو چهارشنبه در دهه وسط ماه، اولین آن روزه گرفته می شود.

سپس پنجشنبه دهه آخر روزه گرفته می شود و اگر در دهه آخر #دو_پنجشنبه باشد، گرفتن پنجشنبه دوم آن #افضل دانسته شده است، هر چند در حدیث 3⃣، روزه گرفتن پنجشنبه اول، به علت احتمال نرسیدن به پنجشنبه دوم #ترغیب شده است!


✅ احکام و اجر ها و فضائل فراوانی برای روزه سه روز در ماه در روایات آمده است که در قسمت‌های بعد بخشی از آنها آورده می شود تا مورد استفاده قرار گیرد. إن شاءالله

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹