Loading...

#سؤال_647_ آیا اگر کسی خوراکی چندین ماه خود را بخرد و ذخیره کند مذمتی دارد؟


#فقر
#قحطی
#قحطی_ساختگی

✅پاسخ :

1⃣مُعَمَّرِ بْنِ خَلَّادٍ أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا الْحَسَنِ الرِّضَا عَنْ حَبْسِ الطَّعَامِ سَنَةً فَقَالَ أَنَا أَفْعَلُهُ يَعْنِي بِذَلِكَ إِحْرَازَ الْقُوت

📚فقيه ج۳ص۲۶۶

معمر بن خلاد از امام رضا علیه السلام در مورد نگه داشتن طعام برای یک سال سؤال کرد؛ امام فرمودند : من خودم این کار را انجام می دهم، منظور ایشان فراهم کردن و ذخیره کردن قوت و خوراک بود.

2⃣الْحَسَنِ بْنِ الْجَهْمِ قَالَ سَمِعْتُ الرِّضَا يَقُولُ إِنَّ الْإِنْسَانَ إِذَا أَدْخَلَ طَعَامَ سَنَةٍ خَفَّ ظَهْرُهُ وَ اسْتَرَاحَ وَ كَانَ أَبُو جَعْفَرٍ وَ أَبُو عَبْدِ اللَّه لَا يَشْتَرِيَانِ عُقْدَةً حَتَّى يُدْخِلَا [یحرزا] طَعَامَ سَنَةٍ

📚كافي ج۵ص۸۹

حسن بن جهم گوید : شنیدم امام رضا علیه السلام می فرمود : همانا وقتی انسان طعام سال را وارد کند، پشتش سبک می شود و آرامش می یابد و امام باقر و امام صادق علیهما السلام هیچ مِلکی نمی خریدند تا اینکه طعام و غذای سال را فراهم و ذخیره کنند!

3⃣ابْنِ بُكَيْرٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِنَّ النَّفْسَ إِذَا أَحْرَزَتْ قُوتَهَا اسْتَقَرَّتْ

📚كافي ج۵ص۸۹

امام کاظم علیه السلام فرمود :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : همانا نفس، وقتی قوت و خوراک او فراهم و ذخیره می شود قرار و آرام می گیرد!

4⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الزَّكَاةِ مَا يَأْخُذُ مِنْهَا الرَّجُلُ.. إلی أن قال إِنَّ النَّاسَ إِنَّمَا يُعْطَوْنَ مِنَ السَّنَةِ إِلَى السَّنَةِ فَلِلرَّجُلِ أَنْ يَأْخُذَ مَا يَكْفِيهِ وَ يَكْفِي عِيَالَهُ مِنَ السَّنَةِ إِلَى السَّنَة

📚معاني الأخبار ص۱۵۲ح۱

شخصی از امام صادق علیه السلام در مورد #زکات سؤال کرد که شخص (فقیر) چقدر از آن را بگيرد؟ تا آنجا که فرمود : همانا به مردم (به اندازه) سال تا سال داده می شود، پس شخص (محتاج) می تواند به اندازه ای که برای خود و عیال و نان خورانش از امسال تا سال دیگر کفایت کند بگیرد!

5⃣جعفر بن محمد قال: ثُمَّ مَنْ قَدْ عَلِمْتُمْ فِي فَضْلِهِ وَ زُهْدِهِ سَلْمَانُ وَ أَبُو ذَرٍّ رَحِمَهُمَا اللَّهُ فَأَمَّا سَلْمَانُ فَكَانَ إِذَا أَخَذَ عَطَاءَهُ رَفَعَ مِنْهُ قُوتَهُ لِسَنَتِهِ حَتَّى يَحْضُرَ عَطَاؤُهُ مِنْ قَابِلٍ فَقِيلَ لَهُ يَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ أَنْتَ فِي زُهْدِكَ تَصْنَعُ هَذَا وَ أَنْتَ لَا تَدْرِي لَعَلَّكَ تَمُوتُ الْيَوْمَ أَوْ غَداً فَكَانَ جَوَابَهُ أَنْ قَالَ مَا لَكُمْ لَا تَرْجُونَ لِيَ الْبَقَاءَ كَمَا خِفْتُمْ عَلَيَّ الْفَنَاءَ أَ مَا عَلِمْتُمْ يَا جَهَلَةُ أَنَّ النَّفْسَ قَدْ تَلْتَاثُ عَلَى صَاحِبِهَا إِذَا لَمْ يَكُنْ لَهَا مِنَ الْعَيْشِ مَا تَعْتَمِدُ عَلَيْهِ فَإِذَا هِيَ أَحْرَزَتْ مَعِيشَتَهَا اطْمَأَنَّتْ

📚كافي ج۵ص۶۸

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند : سپس کسانی که فضیلت و زهدشان را می دانید، سلمان و اباذر رحمة الله علیهما می باشند :
اما سلمان هنگامی که عطای خود را می گرفت قوت و خوراک سال خود را از آن برمی داشت تا اینکه عطای سال آینده او فرا برسد!
پس به سلمان گفته شد : ای اباعبدالله! تو با وجود زهدت این کار را انجام می دهی در حالیکه نمی دانی، شاید امروز یا فردا بمیری!
پس جواب سلمان به آنها این بود که گفت : شما را چه می شود که همانطور که خوف فنا و مردن مرا دارید، امید بقاء و ماندن مرا ندارید؟!
ای جاهلان! مگر نمی دانید که نفس هنگامی که آنچه از معاش و خوراک بر آن تکیه کند نباشد، بر صاحب خود مضطرب و غیر همراه است، اما هنگامی که معیشت و روزی و وسائل او فراهم و ذخیره شود آرام می گیرد!

6⃣امام کاظم علیه السلام در مورد نحوه تقسیم #خمس توسط امام در بین سادات فرمود :
يَقْسِمُ بَيْنَهُمْ فِي مَوَاضِعِهِمْ بِقَدْرِ مَا يَسْتَغْنُونَ بِهِ فِي سَنَتِهِمْ بِلَا ضِيقٍ وَ لَا تَقْتِيرٍ

خمس را در مواضعش به میزانی که در سالشان بی نیاز شوند، بدون تنگی و تنگ گرفتن در بین آنها تقسیم می کند!

📚كافي ج۱ص۵۴۱

7⃣علي بن اسماعيل گوید :از امام کاظم علیه السلام در مورد سائلی که خوراک یک روز نزد او هست، سؤال کردم که آیا براي او حلال است که درخواست کند و اگر قبل از سؤال چیزی به او داده شود آیا حلال است که قبول کند؟ امام فرمود:(حتی) در صورتی که قوت یکماه نزد او هست، به مقداری که برای یکسال او کفایت کند از زکات می گیرد، زیرا معیار از این سال تا سال دیگر (یعنی یکسال) می باشد!

📚 علل الشرائع ص371

✅ فراهم کردن و ذخیره کردن معاش یکسال، علاوه بر اینکه مذمتی ندارد، در روایات مختلفی مورد مدح قرار گرفته است و به عنوان عمل خود اهل بیت علیهم السلام هم معرفی شده است.

#ذخیره_غذای_یک_سال

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹