سؤال_536_ آیا می توان به خاطر حضور اقوام، #تشییع_جنازه میت را به روزهای آینده تأخیر انداخت؟
#مذمت_تأخیر_انداختن_دفن_میت
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَمْرِو بْنِ شِمْرٍ عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّه يَا مَعْشَرَ النَّاسِ لَا أَلْقَيَنَ [أُلْفِیَنَ] رَجُلًا مَاتَ لَهُ مَيِّتٌ لَيْلًا فَانْتَظَرَ بِهِ الصُّبْحَ وَ لَا رَجُلًا مَاتَ لَهُ مَيِّتٌ نَهَاراً فَانْتَظَرَ بِهِ اللَّيْلَ لَا تَنْتَظِرُوا بِمَوْتَاكُمْ طُلُوعَ الشَّمْسِ وَ لَا غُرُوبَهَا عَجِّلُوا بِهِمْ إِلَى مَضَاجِعِهِمْ يَرْحَمُكُمُ اللَّهُ قَالَ النَّاسُ وَ أَنْتَ يَا رَسُولَ اللَّهِ يَرْحَمُكَ اللَّهُ.
📚التهذيب ج۱ص۴۲۷
📚کافی ج۳ص۱۳۷
امام باقر علیه السلام فرمود : رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : ای گروه مردم، هرگز ملاقات نکنم و نیابم مردی از شما را که مَیِّتی از او شبانه از دنیا رفته باشد و (برای دفن او) منتظر صبح بماند و هرگز نیابم شخصی که مَیِّتی از او در روز از دنیا رفته باشد و منتظر شب بماند! برای مردگان خود منتظر طلوع و غروب خورشید نمانید. نسبت به رساندن آنها به خوابگاهش شتاب ورزید، خداوند شما را رحمت نماید!
مردم گفتند :و شما را نیز خداوند رحمت کند یا رسول الله( صلی الله علیه و آله)!
2⃣عَنْ عَمْرِو بْنِ شِمْرٍ عَنْ جَابِرٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ إِذَا حَضَرَتِ الصَّلَاةُ عَلَى الْجِنَازَةِ فِي وَقْتِ مَكْتُوبَةٍ فَبِأَيِّهِمَا أَبْدَأُ فَقَالَ عَجِّلِ الْمَيِّتَ إِلَى قَبْرِهِ إِلَّا أَنْ تَخَافَ أَنْ يَفُوتَ وَقْتُ الْفَرِيضَةِ وَ لَا تَنْتَظِرْ بِالصَّلَاةِ عَلَى الْجِنَازَةِ طُلُوعَ الشَّمْسِ وَ لَا غُرُوبَهَا.
📚 التهذيب ج۳ص۳۲۰
جابر گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم : در صورتی که نماز بر ميت در وقت نماز فریضه فرا برسد، به کدامیک آغاز کنیم؟
امام فرمودند : در رساندن ميت به قبرش #شتاب ورز مگر اینکه خوف داشته باشی که #وقت_نماز_فریضه از دست برود و برای نماز خواندن بر جنازه ميت، منتظر طلوع و غروب خورشید مباش!
3⃣عَنْ هَارُونَ بْنِ الْجَهْمِ عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ إِذَا مَاتَ الْمَيِّتُ أَوَّلَ النَّهَارِ فَلَا يَقِيلُ إِلَّا فِي قَبْرِهِ.
📚 الكافي ج۳ص۱۳۸
امام صادق علیه السلام فرمود :رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند : هنگامی که مَیِّت در اول روز از دنیا رفت، پس قیلوله و خواب نیمروز را نکند مگر در قبرش!
4⃣عَنْ عِيصٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِيه قَالَ: إِذَا مَاتَ الْمَيِّتُ فَخُذْ فِي جَهَازِهِ وَ عَجِّلْهُ
📚التهذيب ج ۱ص۴۳۳
امام باقر علیه السلام فرمود : وقتی که مَیِّت از دنیا رفت، به تجهیز و آماده سازی او آغاز کن و در مورد آن #تعجیل و شتاب کن!
5⃣ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ كَرَامَةُ الْمَيِّتِ تَعْجِيلُهُ.
📚 الفقيه ج۱ص ۱۴۰
شيخ صدوق گوید :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود : اکرام و احترام میت، شتاب ورزیدن در مورد(تجهیز و دفن) اوست.
✅همانطور که در روایات فوق روشن است به تعجیل و شتاب ورزیدن در تجهیز و دفن ميت تأکید شده است و تأخیر دفن ميت برای آمدن اقوام از شهرستان و یا آمدن آنها از کشورهای دیگر یا برای رسیدن به روزهای خاص مثل روز جمعه ، عذر موجه محسوب نمی شود و نباید برای دفن میّت منتظر رسیدن به شب یا منتظر صبح شدن ماند و بعد از مرگ شخص باید مشغول تجهیز و غسل و کفن و نماز و دفن او شویم.
✅به روایت زیر نیز که موارد استثناء را بیان می کند توجه فرمایید :
#سه_روز_تأخیر_در_دفن_پنج_دسته
6⃣عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ عَبْدِ الْخَالِقِ ابْنِ أَخِي شِهَابِ بْنِ عَبْدِ رَبِّهِ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه خَمْسٌ يُنْتَظَرُ بِهِمْ إِلَّا أَنْ يَتَغَيَّرُوا الْغَرِيقُ وَ الْمَصْعُوقُ وَ الْمَبْطُونُ وَ الْمَهْدُومُ وَ الْمُدَخَّنُ
📚 الكافي ج۳ص۲۱۰
امام صادق علیه السلام فرمود : پنج کس در مورد آنها انتظار کشیده می شود (و دفن نمی شوند) مگر اینکه تغییر کنند ( بدن آنها تغییر کند که مرگ آنها مُسَلَّم گردد) : شخص #غرق_شده و شخص #صاعقه_زده و شخص #مبطون (یعنی کسی که با درد بطن یا انتفاخ بطن مرده باشد) و شخصی که دیوار و ساختمان بر سر او خراب شده است ( #مهدوم ) و شخص #دود_گرفته
✅ اشخاصی که با اسباب فوق از دنیا می روند، دفن آنها به تأخیر انداخته می شود و حد آن در برخی روایات #سه_روز مشخص شده است ، مگر اینکه قبل از آن #تغییر کنند و مرگ آنها قطعی گردد.
در مورد علت آن در روایت 📚کافی ج۳ ص ۲۰۹، از امام صادق علیه السلام روایت شده است که چه بسا گمان می رود که این شخص مرده است در حالیکه هنوز نمرده است!
نظرات (0)