#سوال_521_ شخصی هر روز به خاطر محل کار خود که در بیرون شهر است ، چهل کیلومتر از شهر خارج می شود. حکم #نماز و #روزه او چیست؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید:
1⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ الْحَكَمِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: الْمُكَارِي وَ الْجَمَّالُ الَّذِي يَخْتَلِفُ وَ لَيْسَ لَهُ مُقَامٌ يُتِمُّ الصَّلَاةَ وَ يَصُومُ شَهْرَ رَمَضَانَ.
📚الكافي ج۴ص۱۲۸
امام صادق علیه السلام فرمود :مُکاری يعني کرایه دهنده مرکب (یعنی کسی که مرکب خود را برای انتقال بار و مسافر اجاره می دهد) و شتربانی که رفت و آمد می کند و #اقامت_ندارد، #نماز را #تمام به جا می آورد و ماه رمضان را #روزه می گیرد.
2⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ أَرْبَعَةٌ قَدْ يَجِبُ عَلَيْهِمُ التَّمَامُ فِي سَفَرٍ كَانُوا أَوْ حَضَرٍ الْمُكَارِي وَ الْكَرِيُّ وَ الرَّاعِي وَ الْأَشْتَقَانُ لِأَنَّهُ عَمَلُهُمْ.
📚الكافي ج۳ ص۴۳۶
امام باقر علیه السلام فرمود :چهار دسته چه در سفر باشند و چه در وطن باشند، کامل کردن( نماز و روزه) بر آنها #واجب است : #مکاری یعنی کرایه دهنده مرکب و کری یعنی کرایه کننده آن (یا کرایه دهنده) و چوپان و نامه رسان (یا نگهبان و امین خرمن ها) زیرا اینها (سفر)، کار و #عمل آنهاست.
3⃣ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ رَفَعَهُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: خَمْسَةٌ يُتِمُّونَ فِي سَفَرٍ كَانُوا أَوْ حَضَرٍ الْمُكَارِي وَ الْكَرِيُّ وَ الْأَشْتَقَانُ وَ هُوَ الْبَرِيدُ وَ الرَّاعِي وَ الْمَلَّاحُ لِأَنَّهُ عَمَلُهُمْ.
📚الخصال ص ۳۰۲
امام صادق علیه السلام فرمود : پنج دسته چه در سفر باشند و چه در وطن، (نماز و روزه) را کامل به جا می آورند : مُکاری یعنی کرایه دهنده مرکب و کری یعنی کرایه کننده و اُشتقان که همان نامه رسان است و چوپان و کشتیبان، زیرا (سفر)، #عمل و کار و پیشه آنهاست.
4⃣عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أَبِي زِيَادٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: سَبْعَةٌ لَا يُقَصِّرُونَ الصَّلَاةَ الْجَابِي الَّذِي يَدُورُ فِي جِبَايَتِهِ وَ الْأَمِيرُ الَّذِي يَدُورُ فِي إِمَارَتِهِ وَ التَّاجِرُ الَّذِي يَدُورُ فِي تِجَارَتِهِ مِنْ سُوقٍ إِلَى سُوقٍ وَ الرَّاعِي وَ الْبَدَوِيُّ الَّذِي يَطْلُبُ مَوَاضِعَ الْقَطْرِ وَ مَنْبِتَ الشَّجَرِ وَ الرَّجُلُ الَّذِي يَطْلُبُ الصَّيْدَ يُرِيدُ بِهِ لَهْوَ الدُّنْيَا وَ الْمُحَارِبُ الَّذِي يَقْطَعُ السَّبِيلَ.
📚التهذيب ج۳ص۲۱۴
امام باقر علیه السلام فرمود :هفت کس #نماز را شکسته نمی خوانند :
جمع آوری کننده مالیات که در محدوده خود دور می زند
و امیری که در امارت خود دور می زند
و تاجری که در محدوده تجارت خود از این بازار به آن بازار دور می زند
و چوپان
و شخص صحرا نشین که در طلب مکانهای بارش باران و رویش درختان است
و شخصی که در طلب صيد است و قصد او از صيد سرگرمی دنیا است
و شخص محارب که راهزنی می کند.
5⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ فُضَيْلٍ عَنْ أَبِي الْحَسَن قَالَ: كُلُّ مَا افْتَتَحَ الرَّجُلُ بِهِ رِزْقَهُ فَهُوَ تِجَارَةٌ.
📚 الكافي ج۵ص۳۰۵
امام کاظم علیه السلام فرمود :هر آنچه که شخص به وسیله آن، رزق خویش را می گشاید، پس آن #تجارت است.
✅در روایات فوق و امثال آن،اشخاصی که مداوم در رفت و آمد هستند و #اقامت ندارند و سفر کردن، عمل و کار آنها محسوب می شود، مأمور به کامل نمودن نماز و روزه هستند.
از طرف دیگر، برخی از اقسام نامبرده شده در روایات فوق، مانند «التاجر»، دارای برخی از معانی عمومی نیز هست که در برگیرنده سائر اسباب طلب رزق نیز می باشد.
✅در مجموع کسانی که به خاطر طلب معیشت به کارگاه ها و کارخانه جات و شرکت هایی که در بیرون شهر و در محدوده بیش از چهار فرسخ قرار دارد می روند و مداوم به محل کار خود رفت و آمد می کنند، نماز و روزه آنها کامل است زیرا اینها #اقامت ندارند و سفر #عمل و پیشه آنهاست و همه یا اکثر روزها به جهت طلب رزق به سفر می روند و مشمول معنای عام «تاجر»، که در حدیث 5⃣ ذکر شده است نیز هستند.
✅منظور از «اقامت»، این است که شخص در شهر یا مکانی، ده روز یا بیشتر بماند.
✅امروزه بسیاری از کارخانه ها در خارج از شهرها ساخته شده است و کارگران آنها همه روزهای کاری برای رفتن به محل کار خود از شهر خارج می شوند و اگر چهار فرسخ به بالا از شهر خود فاصله بگیرند در حکم مسافر هستند ولی به دلائلی که ذکر شد نماز و روزه آنها #کامل است.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)