Loading...

#سوال_474_ معیار #وقت_نماز_مغرب و جواز #افطار چیست؟


✅پاسخ:

1⃣عَن أَبِي عَبْد اللَّه قَالَ: وَقْتُ سُقُوطِ الْقُرْصِ وَ وُجُوبِ الْإِفْطَارِ مِنَ الصِّيَامِ أَنْ تَقُومَ بِحِذَاءِ الْقِبْلَةِ و تَتَفَقَّدَ الْحُمْرَةَ الَّتِي تَرْتَفِعُ مِنَ الْمَشْرِقِ فَإِذَا جَازَتْ قِمَّةَ الرَّأْسِ إِلَى نَاحِيَةِ الْمَغْرِبِ فَقَدْ وَجَبَ الْإِفْطَارُ وَ سَقَطَ الْقُرْصُ

📚الكافي ج۴ص۱۰۰

امام صادق علیه السلام فرمود :وقت سقوط خورشید و وجوب افطار از روزه، این است که رو به قبله بِایستی و آن سرخی و حمره ای که از طرف مشرق بالا می آید را جستجو و پیگیری کنی، پس وقتی آن سرخی از بالای سر به طرف مغرب عبور کرد، افطار واجب می شود و خورشید #غروب کرده است.

2⃣عَبْد اللَّه بن وَضَّاح قَالَ: كَتَبْتُ إِلَى الْعَبْدِ الصَّالِحِ يَتَوَارَى الْقُرْصُ وَ يُقْبِلُ اللَّيْلُ ثُمَّ يَزِيدُ اللَّيْلُ ارْتِفَاعاً وَ تَسْتَتِرُ عَنَّا الشَّمْسُ وَ تَرْتَفِعُ فَوْقَ الجبل حُمْرَةٌ وَ يُؤَذِّنُ عِنْدَنَا الْمُؤَذِّنُونَ فَأُصَلِّي حِينَئِذٍ وَ أُفْطِرُ إِنْ كُنْتُ صَائِماً أَوِ أَنْتَظِرُ حَتَّى تَذْهَبَ الْحُمْرَةُ الَّتِي فَوْقَ الجبل فَكَتَبَ إِلَيَّ أَرَى لَكَ أَنْ تَنْتَظِرَ حَتَّى تَذْهَبَ الْحُمْرَةُ وَ تَأْخُذَ بِالْحَائِطَةِ لِدِينِكَ

📚التهذيب ج۲ص ۲۵۹

عبدالله گوید:به امام کاظم علیه السلام نامه نوشتم :خورشید پنهان می شود و شب رو می آورد، سپس بالا آمدن شب بیشتر می شود و خورشید از ما پنهان می گردد و سرخی و حمرة بالای کوه می آید و مؤذن ها در نزد ما اذان می گویند،آیا در این هنگام #نماز (مغرب) را بخوانم و اگر روزه دار بودم #افطار کنم یا اینکه منتظر بمانم تا سرخی بالای کوه از بین برود؟ امام در جواب نوشتند :صلاح تو را این می بينم که منتظر بمانی تا حمره و سرخی (طرف مشرق) برود و در دین خود به #احتیاط عمل نمائی!

3⃣ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ أَتِمُّوا الصِّيامَ إِلَى اللَّيْلِ قَالَ سُقُوطُ الشَّفَق

📚 مستطرفات السرائرص۵۱

امام صادق علیه السلام در مورد آیه (البقرة آیه 187)«روزه را تا شب به اتمام برسانید»، فرمود :(یعنی) تا سقوط و از بین رفتن حمره و سرخی (مشرقیه)

4⃣عَنْ أَبِي جَعْفَر قَالَ: إِذَا غَابَتِ الْحُمْرَةُ مِنْ هَذَا الْجَانِبِ يَعْنِي مِنَ الْمَشْرِقِ فَقَدْ غَابَتِ الشَّمْسُ مِنْ شَرْقِ الْأَرْضِ وَ غَرْبِهَا

📚 الكافي ج۳ص۲۷۸

امام باقر علیه السلام فرمود :هنگامي که سرخی از این طرف، یعنی طرف مشرق غائب شود، خورشید از شرق و غرب عالَم #غروب کرده است.

5⃣بعض أَصحابناعَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ وَقْتُ الْمَغْرِب إِذَا ذَهَبَتِ الْحُمْرَةُ مِنَ الْمَشْرِق و تَدْرِي كَيْفَ ذَلِكَ قُلْتُ لَا قَال لِأَنَّ الْمَشْرِقَ مُطِلٌّ عَلَى الْمَغْرِب هَكَذَا و رَفَعَ يَمِينَهُ فَوْقَ يَسَارِهِ فَإِذَا غَابَتْ هاهُنَا ذَهَبَتِ الْحُمْرَةُ مِنْ هَاهُنَا

📚 الكافي ج۳ص۲۷۸

راوی گوید:شنیدم امام صادق فرمود : #وقت_مغرب هنگامی است که حمره و سرخی از طرف مشرق برود و می دانی که این چگونه است؟ گفتم :خیر، فرمود :زیرا مشرق اینچنین مُشرف بر مغرب است و دست راستش را بالای دست چپ برد، پس وقتی خورشید از اینجا(یعنی طرف غرب) غائب شود،حمره و سرخی از این طرف(یعنی مشرق) غائب می شود.

6⃣محمدبن شريح عن أَبِي عَبداللَّه قَال: سَأَلْتُهُ عن وَقْت الْمَغْرِب فقال إِذَا تَغَيَّرَتِ الْحُمْرَةُ في الْأُفُق و ذَهَبَتِ الصُّفْرَةُ وَ قَبْلَ أَنْ تَشْتَبِكَ النُّجُومُ

📚التهذيب ج۲ص ۲۵۷

محمد گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد #وقت_مغرب سؤال کردم؛ فرمود :وقتی که حمره در افق (مشرق) تغییر کند و زردی برود و قبل از اینکه ستارگان مشتبک شوند.

7⃣يعقوب بن شعيب عن أبي عبد اللَّه قال:قال لي مَسُّوا بِالْمغرب قَليلًا فَإِنَّ الشَّمس تَغِيبُ مِنْ عِنْدكُمْ قَبْلَ أَنْ تَغِيبَ مِنْ عِنْدنا

📚تهذيب ج۲ص۲۵۸

یعقوب گوید:امام صادق علیه السلام به من فرمود :اندکی نماز مغرب را تأخیر اندازید تا در مساء(اول شب) داخل شوید، زیرا خورشید از نزد شما پنهان می شود، قبل از اینکه نزد ما غائب شده باشد.

✅در روایات، وقت نماز مغرب و شروع زمان افطار یکی است و وقت آن رفتن حمره مشرقیه می باشد.

✅عده‌ای بر حسب چند روایت که ظاهر آن غروب ظاهری خورشید را به عنوان وقت نماز مغرب معرفی می کند، نماز خود را حدود ۱۷ تا ۲۰ دقیقه قبل از رفتن حمره مشرقیه می خوانند که این روایات #مجمل هستند و نشانه حقیقی غروب خورشید در روایات محکم، رفتن حمره مشرقیه معرفی شده است، نه ندیدن ظاهری قرص خورشید!

و نیز روایات مورد استناد آنها، با آن معنا،مخالف با #احتیاط و #موافق_با_عامه می باشد و معیار غروب خورشید طبق روایات محکم، ناپدید شدن حمره مشرقیه و گذشتن سرخی از بالای سر است.

بسم الله الرحمن الرحیم


✅ در قسمت قبل برخی از روایات شروع وقت نماز مغرب که با زمان شروع افطار همزمان است، ذکر شد.

✅بر حسب این روایات، اگر چه غروب خورشید معیار دخول وقت نماز مغرب است، اما مسئله مهم این است که از کجا متوجه شویم که خورشید غروب نموده است؟

آیا وقتی است که در ظاهر ببینیم قرص خورشید دیده نمی شود یا اینکه غروب خورشید معیار و نشانه دیگر دارد؟

امروزه مخفی شدن ظاهری قرص خورشید را « #غروب_آفتاب » می گویند که حدود ۱۷ تا ۲۰ دقیقه با وقت نماز مغرب فاصله دارد.

اما معیار روائی وقت نماز مغرب، همانطور که در روایات قسمت قبل تبیین گردید، از بین رفتن حُمْره و سرخی طرف #مشرق می باشد.

توضیح بیشتر اینکه بعد از پنهان شدن قرص خورشید، اطراف آسمان را حمره و سرخی فرا می گیرد که به آن «شفق» گفته می شود و بعد از دقایقی، این سرخی ابتدا از سمت مشرق جمع می شود و این جمع شدن سرخی و تبدیل شدن به تیرگی ابتدائی شب، به طرف غرب آسمان حرکت می کند.

هنگامی که این جمع شدن سرخی تا وسط آسمان انجام شد و از بالای سر شخص گذشت، طبق روایت امام صادق علیه السلام، وقت نماز مغرب داخل شده است و در این هنگام و با این نشانه است که خورشید حقیقتا غروب نموده است که تقریبا مصادف و همزمان با اذانی است که امروزه به طور رسمی گفته می شود.


مخالفان شیعه به خاطر دوری از تعالیم اهل بیت علیهم، به محض پنهان شدن ظاهری خورشید، روزه خود را افطار می کنند و نماز مغرب خود را می خوانند که از جمله کسانی که به حج و عمره مشرف شده اند این مطلب را از عمل آنها دیده اند ولی شیعیان اهل بیت علیهم السلام با توجه به معیاری که برای غروب کردن خورشید توسط اهل بیت علیهم السلام برایشان بیان شده است، منتظر می مانند که حمره و سرخی مشرقیه از بین برود و سپس نماز مغرب را می خوانند و روزه خود را افطار می کنند که حدود ۲۰ دقیقه بعد از غروب ظاهری آفتاب می باشد.

پس اذان مرسوم در بلاد شیعه معمولا به وقت گفته می شود و البته گاهی یکی دو دقیقه دیرتر یا یکی دو دقیقه زودتر گفته می شود که قابل توجه نیست و البته معیار شرعی همان جمع شدن حمره و سرخی از طرف مشرق می باشد زیرا حمره و سرخی طرف مغرب مدتی باقی می ماند که در روایات ،از بین رفتن حمره مغربيه، به عنوان پایان وقت اصلی نماز مغرب قرار داده شده است.

✅این فاصله حدود ۲۰ دقیقه ای که بین غروب آفتاب تا موقع نماز مغرب می باشد، در روایات نیز مطرح شده است. به روایت زیر توجه فرمایید :


8⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَيْنِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أَبِي سَارَةَ عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَيَّةُ سَاعَةٍ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ يُوتِرُ فَقَالَ عَلَى مِثْلِ مَغِيبِ الشَّمْسِ إِلَى صَلَاةِ الْمَغْرِبِ.

📚الكافي ج۳ ص ۴۴۸

ابان بن تغلب گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم :رسول الله صلی الله علیه و آله در چه ساعتی #نماز_وتر خود را می خواندند؟ فرمود :
زمانی مثل از مخفی شدن خورشید تا موقع #نماز_مغرب !

✅در روایت فوق علاوه بر اینکه زمان نماز وتر خواندن رسول الله صلی الله علیه و آله بیان شده است، بودن فاصله بین مخفی شدن ظاهری خورشید تا نماز مغرب نیز مطرح شده است.
یعنی رسول الله صلی الله علیه و آله، وقتی به مقداری که از غروب آفتاب تا نماز مغرب فاصله است، به موقع طلوع فجر و موقع نماز صبح باقی مانده بود، نماز وتر خود را می خواندند که حدود ۲۰ دقیقه مانده به طلوع فجر می باشد و همچنین بین غروب آفتاب تا زمان حقیقی نماز مغرب حدود ۲۰ دقیقه فاصله هست.

✅اما متأسفانه برخی از محبین اهل بیت علیهم السلام،به این نکات دقت نکرده اند و بر حسب ظاهر چند روایت مجمل، به محض غروب آفتاب، روزه خود را افطار می کنند و نماز مغرب را می خوانند و اینچنین نماز و روزه خود را در معرض خطر شدید قرار می دهند و به احتیاط و روایات مفسر و محکم اهل بیت علیهم السلام که در قسمت قبل ذکر شد، توجهی نمی کنند.

توصیه می شود روایات قسمت قبل، یک بار دیگر با دقت فراوان خوانده شود تا سفارش خاص امام صادق علیه السلام به منتظر ماندن تا رفتن حمره مشرقیه و أخذ به احتیاط در دین را در روایات 2⃣و غیره ببینند و نماز و روزه خود را در معرض خطر شدید قرار ندهند.

✅توضیحات فوق به جهت مشتبه شدن امر بر برخی از کاربران بیان شد زیرا توهم نموده بودند که بین اذان شرعی مغرب و اذان رسمی امروزی فاصله وجود دارد که با توضیحات فوق روشن شد که به حمد الهی، اذان رسمی #تقریبا به موقع گفته می شود و صحیح است، اگر چه معیار همان است که در روایات ذکر شده است.

https://t.me/porseshvapasokhe/657

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹