Loading...

#سوال_467_ شخصی که #بیمار شود و تا آخر عمر به خاطر بیماری نمی تواند #روزه بگیرد، وظیفه اش چیست؟


✅پاسخ:

1⃣مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ أَدْرَكَهُ رَمَضَانُ وَ هُوَ مَرِيضٌ فَتُوُفِّيَ قَبْلَ أَنْ يَبْرَأَ قَالَ لَيْسَ عَلَيْهِ شَيْ ءٌ وَ لَكِنْ يُقْضَى عَنِ الَّذِي يَبْرَأُ ثُمَّ يَمُوتُ قَبْلَ أَنْ يَقْضِيَ

📚 الكافي ج۴ص۱۲۳

محمد بن مسلم گوید :از یکی از دو امام باقر و امام صادق علیهما السلام در مورد شخصی که #ماه_رمضان او را در می یابد در حالیکه #مریض است و قبل از سلامتی یافتن از دنیا می رود، سؤال کردم؛ امام فرمودند :چیزی بر عهده او نیست ولی آن کسی که از بیماری سلامتی می یابد و قبل از قضا کردن روزه هایش از دنیا می رود، از جانب او روزه های او #قضا می شود.


2⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا صَامَ الرَّجُلُ شَيْئاً مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ ثُمَّ لَمْ يَزَلْ مَرِيضاً حَتَّى مَاتَ فَلَيْسَ عَلَيْهِ شَيْ ءٌ وَ إِنْ صَحَّ ثُمَّ مَرِضَ ثُمَّ مَاتَ وَ كَانَ لَهُ مَالٌ تُصُدِّقَ عَنْهُ مَكَانَ كُلِّ يَوْمٍ بِمُدٍّ وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ لَهُ مَالٌ صَدَّقَ عَنْهُ وَلِيُّهُ

📚التهذيب ج۴ ص۲۴۸

امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که شخص چیزی از #ماه_رمضان را روزه بگیرد و سپس همواره بیمار باشد تا اینکه از دنیا برود، چیزی بر او نیست و اگر سالم شود و مجددا بیمار شود و از دنیا برود و مال داشته باشد، به ازای هر یک روز، یک مد طعام از جانب او #صدقه داده می شود و اگر مال نداشت، وَلِیِّ او از جانب او این صدقه را می دهد.

3⃣منصور گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد کسی که در ماه رمضان بیمار است و سلامتی پیدا نمی کند تا اینکه از دنیا می رود، سؤال کردم؛ امام فرمودند : (روزه هایش) از جانب او قضاء نمی شود و در مورد زن #حائض که در ماه رمضان از دنیا می رود، فرمود :از جانب او هم #قضا نمی شود.

📚التهذيب ج۴ ص۲۴۷

4⃣ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الرَّجُلِ يُسَافِرُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَيَمُوتُ قَالَ يُقْضَى عَنْهُ وَ إِنِ امْرَأَةٌ حَاضَتْ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَمَاتَتْ لَمْ يُقْضَ عَنْهَا وَ الْمَرِيضُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ لَمْ يَصِحَّ حَتَّى مَاتَ لَا يُقْضَى عَنْهُ

📚 التهذيب ج۴ص۲۴۹

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در ماه رمضان به #مسافرت می رود و از دنیا می رود، فرمود :روزه های او از جانب او #قضا می شود و اگر زنی در ماه رمضان #حیض شد و از دنیا رفت، از جانب او قضا نمی شود و بیمار در ماه رمضان که سلامتی پیدا نمی کند و از دنیا می رود از جانب او روزه هایش قضا نمی شود.

5⃣ امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در ماه رمضان می میرد فرمود :بر عهده وَلِيِّ او نیست که مابقی ماه رمضان را برایش قضا کند و اگر #مریض شد و ماه رمضان را روزه نگرفت تا اینکه ماه رمضان تمام شد در حالیکه هنوز مریض بود و در همان بیماری از دنیا رفت، بر عهده وَلِيِّ او نیست که روزه هایش را از جانب او قضا کند و اگر مریض شد و ماه رمضان را روزه نگرفت و بعداً سلامتی یافت و آن را قضاء نکرد و سپس بیمار شد و از دنیا رفت، بر عهده وَلِيِّ اوست که روزه های او را قضا کند، زیرا او سلامتی یافته بود و با وجودی که بر او واجب بود، روزه هایش را قضا نکرد.

📚 التهذيب ج۴ص۲۴۹

6⃣سمَاعة بْن مِهْرَان قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ.... قُلْتُ فَامْرَأَةٌ نُفَسَاءُ دَخَلَ عَلَيْهَا شَهْرُ رَمَضَانَ و لَمْ تَقْدِرْ عَلَى الصَّوْمِ فَمَاتَتْ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ أَوْ فِي شَوَّالٍ فَقَالَ لَا يُقْضَى عَنْهَا

📚التهذيب ج۴ص۲۴۷

سماعه گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم :زن نُفَساء(که در خونریزی ایام ولادت فرزند می باشد) ماه رمضان بر او داخل می شود و بر روزه گرفتن قدرت ندارد و در ماه رمضان یا ماه شوال (بدون اینکه قدرت قضا پیدا کند) از دنیا می رود، فرمود :از جانب او قضاء نمی شود.

✅از روایات فوق روشن است که اگر کسی بیمار شود و تا آخر عمر بیمار باشد، در مورد روزه هایش چیزی بر عهده او و وَلِيِّ او نیست و اگر بعد از بیماری سلامت یافت واجب است که روزه های خود را بگیرد و اگر سستی نمود، وَلِيِّ او علاوه بر قضاء روزه هایش، به ازای هر یک روز، یک مد طعام از مال آن ميت صدقه می دهد و اگر آن ميت مال نداشت از مال خودش برای میت آن صدقه را می دهد.

✅زن حائض و نُفَساء که در ماه رمضان یا قبل از توانایی از دنیا بروند طبق روایات فوق قضاء ندارند ولی کسی که در ماه رمضان مسافر بوده است و از دنیا رفته است از جانب او قضا می شود.

✅در روایت 2⃣در نسخه کافی به جای «صَدَّقَ»،«صَامَ» آمده است که بر حسب آن، در مورد شرایط وارده در آن حدیث، صدقه یک مد طعام ساقط می شود و فقط روزه های ميت قضاء می شود اما به جهت احتیاط و برخی مؤیدات روائی، نسخه تهذیب ذکر شد.

بسم الله الرحمن الرحیم

#سؤال_468_ #اذاعه_حدیث چیست؟


✅پاسخ : #إذاعه، از نظر لغت به معنای فاش کردن و آشکار کردن و پراکنده کردن می باشد و #اذاعه_حدیث، به فاش کردن و آشکار کردن و گفتن احادیث به اشخاصی که اهلیت آن را ندارند، گفته می شود.

✅این مطلب دارای اهمیت بسیار فراوانی می باشد و لازم است کلیه کسانی که با حدیث سروکار دارند، آداب آن را بدانند و آن را مراعات نمایند.

✅به برخی از روایات این مطلب بسیار مهم توجه فرمایید :


1⃣ عَنْ مُدْرِکِ بْنِ الْهَزْهَازِ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ علیهما السلام یَا مُدْرِکُ إِنَّ أَمْرَنَا لَیْسَ بِقَبُولِهِ فَقَطْ وَ لَکِنْ بِصِیَانَتِهِ وَ کِتْمَانِهِ عَنْ غَیْرِ أَهْلِهِ أَقْرِئْ أَصْحَابَنَا السَّلَامَ وَ رَحْمَةَ اللَّهِ وَ بَرَکَاتِهِ وَ قُلْ لَهُمْ رَحِمَ اللَّهُ امْرَأً اجْتَرَّ مَوَدَّةَ النَّاسِ إِلَیْنَا فَحَدَّثَهُمْ بِمَا یَعْرِفُونَ وَ تَرَکَ مَا یُنْکِرُونَ

📚امالی طوسی ص 121

مدرک بن هزهاز گوید: امام صادق علیه السلام فرمود: ای مدرک ! امر ما فقط به قبول کردن آن نیست، بلکه به نگهداری و پوشاندن آن از غیر اهلش نیز هست.
به اصحاب ما سلام و رحمت خدا و برکاتش را برسان و به آنها بگو : خدا رحمت کند کسی را که دوستی مردم را به سوی ما بکشاند (به این صورت که) به آنها حدیثی را بگوید که آن را می‌شناسند(برایشان منکر و ناشناخته نباشد) و ترک کند گفتن آنچه را که منکر می شوند و برایشان ناشناخته است.

💥💥💥

2⃣ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام أُمِرَ النَّاسُ بِخَصْلَتَیْنِ فَضَیَّعُوهُمَا فَصَارُوا مِنْهُمَا عَلَی غَیْرِ شَیْ ءٍ کَثْرَةِ الصَّبْرِ وَ الْکِتْمَانِ.

📚محاسن ص۲۵۵

امام صادق علیه السلام فرمود: مردم به دو خصلت و ویژگی امر شدند اما هر دو را تباه کردند و از آن دو بر چیز دیگری قرار گرفتند : یکی #صبر فراوان و دیگری #کتمان (پوشاندن و رازداری)

💥💥💥

3⃣ عَنْ أَبِی سَعِیدٍ الْمَدَائِنِیِّ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام أَقْرِئْ مَوَالِیَنَا السَّلَامَ وَ أَعْلِمْهُمْ أَنْ یَجْعَلُوا حَدِیثَنَا فِی حُصُونٍ حَصِینَةٍ وَ صُدُورٍ فَقِیهَةٍ وَ أَحْلَامٍ رَزِینَةٍ وَ الَّذِی فَلَقَ الْحَبَّةَ وَ بَرَأَ النَّسَمَةَ مَا الشَّاتِمُ لَنَا عِرْضاً وَ النَّاصِبُ لَنَا حَرْباً أَشَدَّ مَئُونَةً مِنَ الْمُذِیعِ عَلَیْنَا حَدِیثَنَا عِنْدَ مَنْ لَا یَتَحَمَّلُهُ.

📚 اختصاص ص ۲۵۲

ابوسعید مدائنی گوید: امام صادق علیه السلام فرمود: دوستانم را سلام برسان و به آنها اعلام کن که احادیث ما را در حصار های محکم و سینه‌هایی فقیه و عقل هایی متین و استوار قرار دهند. قسم به کسی که دانه را شکافت و جان ها را آفرید،
کسی که به آبروی ما دشنام می دهد و کسی که جنگ با ما را برپا می کند ، از #فاش_کننده_احادیث ما نزد کسی که تحمل آن را ندارد، پر هزینه تر و پر دردسر تر نیست!

💥💥💥

4⃣ عَنِ ابْنِ مُسْکَانَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: قَوْمٌ یَزْعُمُونَ أَنِّی إِمَامُهُمْ وَ اللَّهِ مَا أَنَا لَهُمْ بِإِمَامٍ لَعَنَهُمُ اللَّهُ کُلَّمَا سَتَرْتُ سِتْراً هَتَکُوهُ أَقُولُ کَذَا وَ کَذَا فَیَقُولُونَ إِنَّمَا یَعْنِی کَذَا وَ کَذَا
إِنَّمَا أَنَا إِمَامُ مَنْ أَطَاعَنِی.

📚غیبة نعمانی ص ۲۳

ابن مسکان گوید: امام صادق علیه السلام ‌فرمود: گروهی مرا امام خود می‌پندارند، به خدا قسم من امام آنان نیستم! خدا آنان را لعنت کند! که هر چه را من پرده پوشی می‌کنم، آنان پرده اش را می‌درند (آشکارش می‌کنند). من چیزی می‌گویم، آنان می‌گویند:منظورش فلان چیز بود! من فقط امام کسی هستم که مرا #اطاعت کند!

💥💥💥

5⃣ عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ علیه السلام یَقُولُ سِرٌّ أَسَرَّهُ اللَّهُ إِلَی جَبْرَئِیلَ وَ أَسَرَّهُ جَبْرَئِیلُ إِلَی مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله وَ أَسَرَّهُ مُحَمَّدٌ صلی الله علیه و آله إِلَی عَلِیٍّ علیه السلام وَ أَسَرَّهُ عَلِیٌّ علیه السلام إِلَی مَنْ شَاءَ اللَّهُ وَاحِداً بَعْدَ وَاحِدٍ وَ أَنْتُمْ تَتَکَلَّمُونَ بِهِ فِی الطُّرُقِ.

📚غیبة نعمانی ص23

ابو بصیر گوید : شنیدم امام باقر علیه السلام می ‌فرمود :
سرّی را خداوند به طور سرّی به جبرئیل گفت و جبرئیل نیز سرّی به محمّد (صلّی اللَّه علیه و آله) گفت و محمّد (صلّی اللَّه علیه و آله) سرّی به علیّ (علیه السلام) گفت و علی (علیه السلام) نیز سرّی به هر کس که خدا بخواهد ، یکی پس از دیگری ، گفت، آنگاه شما در راه ها و مسیرها آن را بیان می کنید و به آن سخن می گوئید!

💥💥💥

اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَجَ وَ العافیَةَ وَ النَّصرَ



6⃣ابْنُ فَضَّالٍ عَنْ یُونُسَ بْنِ یَعْقُوبَ عَمَّنْ ذَکَرَهُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: مَا قَتَلَنَا مَنْ أَذَاعَ حَدِیثَنَا خَطَأً وَ لَکِنْ قَتَلَنَا قَتْلَ عَمْدٍ.

📚 محاسن ص۲۵۶

امام صادق علیه السلام فرمود :
کسی که حدیث ما را #اذاعه کند (نزد غیر اهل آن فاش کند) ما را به #خطا به قتل نرسانده، و لیکن ما را #عمداً به قتل رسانده است!

💥💥💥

7⃣ابْنُ عُقْدَةَ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَیْنِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ عُبَیْسِ بْنِ هِشَامٍ عَنِ ابْنِ جَبَلَةَ عَنْ مَعْرُوفِ بْنِ خَرَّبُوذَ عَنْ أَبِی الطُّفَیْلِ عَامِرِ بْنِ وَاثِلَةَ قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ علیه السلام أَ تُحِبُّونَ أَنْ یُکَذَّبَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ حَدِّثُوا النَّاسَ بِمَا یَعْرِفُونَ وَ أَمْسِکُوا عَمَّا یُنْکِرُونَ.

📚 غیبة نعمانی ص21

ابو الطّفیل گوید: امیر المؤمنین علیه السلام فرمود: آیا دوست دارید خدا و رسولش تکذیب شوند؟؟!
مردم را به آنچه که می‌شناسند (و می فهمند و می پذیرند) حدیث کنید و برایشان بگوئید و از (نقل) آنچه انکار می کنند ، دست نگه دارید و خودداری کنید.

💥💥💥

8⃣قَالَ الصَّادِقُ علیه السلام لَیْسَ مِنَّا مَنْ أَذَاعَ حَدِیثَنَا فَإِنَّهُ قَتَلَنَا قَتْلَ عَمْدٍ لَا قَتْلَ خَطَإٍ

📚اختصاص شیخ مفید ص32

امام صادق علیه السلام فرمود: از ما نیست کسی که حدیث ما را #اذاعه کند (نزد غیر اهلش بازگو کند) چرا که او، عمداً ما را به قتل رسانده است نه از روی خطا و اشتباه!

💥💥💥

9⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ يُونُسَ عَنْ مُحَمَّدٍ الْخَزَّازِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنْ أَذَاعَ عَلَيْنَا حَدِيثَنَا فَهُوَ بِمَنْزِلَةِ مَنْ جَحَدَنَا حَقَّنَا قَالَ وَ قَالَ لِلْمُعَلَّى بْنِ خُنَيْسٍ- الْمُذِيعُ لِحَدِيثِنَا كَالْجَاحِدِ لَهُ.

📚 الكافي ج۲ص۳۷۰

امام صادق علیه السلام فرمود: هر کس سخن ما را علیه ما (و به زیان ما) #اذاعه و فاش کند ، همانند کسی است که حقّ ما را آگاهانه انکار کند! و به مُعَلَی بن خُنَيْس فرمود : فاش کننده حدیث ما ( برای غیر اهل آن ) مانند انکار کننده آن از روی علم و آگاهی است!

💥💥💥

🔟 عَنِ الْبَطَائِنِیِّ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ السَّرِیِّ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنِّی لَأُحَدِّثُ الرَّجُلَ الْحَدِیثَ فَیَنْطَلِقُ فَیُحَدِّثُ بِهِ عَنِّی کَمَا سَمِعَهُ فَأَسْتَحِلُّ بِهِ لَعْنَهُ وَ الْبَرَاءَةَ مِنْهُ.

📚الغیبة النعمانی ص21

حسن بن سری گوید: امام صادق علیه السلام فرمود: گاهی حدیثی را به یک نفر می‌گویم و او روانه می شود و می‌رود و آن حدیث را به همان صورت که شنیده، از قول من روایت می‌کند، و در نتیجه من لعنت و بیزاری از وی را حلال می‌شمارم!

✅بنگریم که چقدر حفظ احادیث اهل بیت علیهم السلام از نااهلان مهم است و در این مورد خویشتن را اصلاح نمائیم و به جایگاه درست برسانیم. إن شاءالله

💥💥💥

اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَجَ وَ العافیَةَ وَ النَّصرَ




1⃣1⃣عَنِ ابْنِ تَغْلِبَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَةٌ وَ کِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِی سَبِیلِ اللَّهِ ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام یَجِبُ أَنْ یُکْتَبَ هَذَا الْحَدِیثُ بِمَاءِ الذَّهَبِ.

📚امالی مفید ص۳۳۸

امام صادق علیه السلام فرمود: نفس کشیدن شخص محزون در مظلومیت ما، #تسبیح است و غمناک بودن او به خاطر ما #عبادت است، پوشاندن #اسرار ما، #جهاد در راه خداست. سپس امام صادق علیه السلام فرمود: واجب است این حدیث با آب طلا نوشته شود!


2⃣1⃣عَنْ یُونُسَ عَنْ غَیْرِ وَاحِدٍ عَنِ الصَّادِقِ علیه السلام قَالَ: قَامَ عِیسَی ابْنُ مَرْیَمَ علیه السلام خَطِیباً فِی بَنِی إِسْرَائِیلَ فَقَالَ یَا بَنِی إِسْرَائِیلَ لَا تُحَدِّثُوا الْجُهَّالَ بِالْحِکْمَةِ فَتَظْلِمُوهَا وَ لَا تَمْنَعُوهَا أَهْلَهَا فَتَظْلِمُوهُمْ.

📚 امالی صدوق ص۳۴۳، م ۶۵، ح ۱۷

امام صادق علیه السلام فرمود: عیسی بن مریم علی نبینا و آله و علیه السلام در میان بنی اسرائیل به خطبه ایستاد و فرمود: ای بنی اسرائیل، #حکمت را برای نادانان بیان نکنید تا به آن ستم کرده باشید و آن را از اهلش دریغ نکنید تا به آنان ستم کرده باشید.


3⃣1⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ وَ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: خَالِطُوا النَّاسَ بِمَا یَعْرِفُونَ وَ دَعُوهُمْ مِمَّا یُنْکِرُونَ وَ لَا تَحْمِلُوا عَلَی أَنْفُسِکُمْ وَ عَلَیْنَا إِنَّ أَمْرَنَا صَعْبٌ مُسْتَصْعَبٌ لَا یَحْتَمِلُهُ إِلَّا مَلَکٌ مُقَرَّبٌ أَوْ نَبِیٌّ مُرْسَلٌ أَوْ عَبْدٌ مُؤْمِنٌ امْتَحَنَ اللَّهُ قَلْبَهُ لِلْإِیمَانِ.

📚بصائر الدرجات۴۶، ج ۱، ب۱۲،ح۲

ابی عبدالله علیه السلام فرمود: با مردم به آنچه شناخت دارند معاشرت کنید و از آنچه شناخت ندارند دوری کنید و باعث سختی بر ما و خودتان نشوید، براستی که امر ما سخت و مشکل است و نیروی حمل آن را جز فرشته ای مقرب یا نبی مرسل و یا بنده مؤمنی که خدا قلبش را از نظر ایمان امتحان نموده باشد ، ندارد.



4⃣1⃣ عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ قَالَ: قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنَّ أَمْرَنَا هَذَا مَسْتُورٌ مُقَنَّعٌ بِالْمِیثَاقِ مَنْ هَتَکَهُ أَذَلَّهُ اللَّهُ.

📚بصائرالدرجات: ۴۸، ج ۱، ب ۱۲، ح ۱۳

ابان گوید :امام صادق علیه السلام به من فرمود: به راستی این امر ما مستور و پوشیده شده به میثاق است که هر کسی آن را بدرد و پاره کند، خداوند او را ذلیل و خوار می کند.



5⃣1⃣ دَاوُدَ الرَّقِّیِّ وَ مُفَضَّلٍ وَ فُضَیْلٍ قَالَ: کُنَّا جَمَاعَةً عِنْدَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام فِی مَنْزِلِهِ یُحَدِّثُنَا فِی أَشْیَاءَ فَلَمَّا انْصَرَفْنَا وَقَفَ عَلَی بَابِ مَنْزِلِهِ قَبْلَ أَنْ یَدْخُلَ ثُمَّ أَقْبَلَ عَلَیْنَا فَقَالَ رَحِمَکُمُ اللَّهُ لَا تُذِیعُوا أَمْرَنَا وَ لَا تُحَدِّثُوا بِهِ إِلَّا أَهْلَهُ فَإِنَّ الْمُذِیعَ عَلَیْنَا سِرَّنَا أَشَدُّ عَلَیْنَا مَئُونَةً مِنْ عَدُوِّنَا انْصَرِفُوا رَحِمَکُمُ اللَّهُ وَ لَا تُذِیعُوا سِرَّنَا.

📚. محاسن ص ۲۵۵

داوود و مفضل و فضیل می‌گویند: ما گروهی در منزل امام صادق علیه السلام نزد ایشان بودیم، درباره چیزهایی با ما سخن گفت؛ وقتی خواستیم برگردیم، ایشان بر در منزلش ایستاد و قبل از اینکه وارد خانه شود رو به ما کرده و فرمود: خدا شما را رحمت کند، امر ما را فاش نکنید و جز با اهلش بیان نکنید، زیرا کسی که آن را بر علیه و به زیان ما فاش کند، رنج و مشقت او از دشمنانمان بر ما بیشتر است، خدا شما را رحمت کند، بروید و راز ما را فاش نکنید!



6⃣1⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: تَلَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام هَذِهِ الْآیَةَ

«ذلِکَ بِأَنَّهُمْ کانُوا یَکْفُرُونَ بِآیاتِ اللَّهِ وَ یَقْتُلُونَ النَّبِیِّینَ بِغَیْرِ الْحَقِّ ذلِکَ بِما عَصَوْا وَ کانُوا یَعْتَدُونَ»

فَقَالَ وَ اللَّهِ مَا ضَرَبُوهُمْ بِأَیْدِیهِمْ وَ لَا قَتَلُوهُمْ بِأَسْیَافِهِمْ وَ لَکِنْ سَمِعُوا أَحَادِیثَهُمْ فَأَذَاعُوهَا فَأُخِذُوا عَلَیْهَا فَقُتِلُوا فَصَارَ ذَلِکَ قَتْلًا وَ اعتِدَاءً وَ مَعْصِیَةً.

📚کافی ج۲ ص۳۷۱

امام صادق علیه السلام این آیه را تلاوت نمودند:

«چرا که آنان به آیات خدا کفر ورزیدند و پیامبران را بناحق می‌کشتند؛ این، از آن روی بود که معصیت نمودند ، و تجاوزگری کردند»

سپس فرمود: به خدا سوگند آنان انبیاء را با دست هایشان نزده و با شمشیرهایشان نکشته بودند، بلکه احادیثشان را شنیده و افشا می‌کردند، و در نتیجه افشای آنها، انبیاء دستگیر و کشته می‌شدند و در نتیجه کار آنها قتل و سرکشی و معصیت گردید!





7⃣1⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام عَنْ حَدِیثٍ کَثِیرٍ فَقَالَ هَلْ کَتَمْتَ عَلَیَّ شَیْئاً قَطُّ فَبَقِیتُ أَتَذَکَّرُ فَلَمَّا رَأَی مَا بِی قَالَ أَمَّا مَا حَدَّثْتَ بِهِ أَصْحَابَکَ فَلَا بَأْسَ إِنَّمَا الْإِذَاعَةُ أَنْ تُحَدِّثَ بِهِ غَیْرَ أَصْحَابِکَ

ابوبصیر می‌گوید: از امام صادق علیه السلام حدیث زیادی پرسیدم، فرمود: آیا تاکنون حدیثی را هم پنهان کرده ای؟! من ماندم تا به یاد آورم ، وقتی امام آن حالت را در من دید فرمود: آنچه برای اصحاب نقل کرده ای، اشکالی ندارد، همانا #إذاعه و فاش کردن حدیث ما این است که حدیث را برای غیر اصحاب گفته باشی.

📚محاسن ص258

8⃣1⃣محمد بن عجلان گوید: شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند گروهی را به خاطر افشاکاری سرزنش کرده است :
«وَ إِذا جاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذاعُوا بِهِ»
«و چون خبری [حاکی] از ایمنی یا ترس به آنان برسد، آن را فاش کنند» پس از #إذاعه و افشای راز بپرهیزید.


📚 تفسیر عیاشی ج۱ص۲۸۶

9⃣1⃣عَنْ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ علیه السلام أَنَّهُ قَالَ لِحُذَیْفَةَ بْنِ الْیَمَانِ یَا حُذَیْفَةُ لَا تُحَدِّثِ النَّاسَ بِمَا لَا یَعْلَمُونَ فَیَطْغَوْا وَ یَکْفُرُوا إِنَّ مِنَ الْعِلْمِ صَعْباً شَدِیداً مَحْمَلُهُ لَوْ حُمِّلَتْهُ الْجِبَالُ عَجَزَتْ عَنْ حَمْلِهِ إِنَّ عِلْمَنَا أَهْلَ الْبَیْتِ یُسْتَنْکَرُ وَ یُبْطَلُ وَ تُقْتَلُ رُوَاتُهُ وَ یُسَاءُ إِلَی مَنْ یَتْلُوهُ بَغْیاً وَ حَسَداً لِمَا فَضَّلَ اللَّهُ بِهِ عِتْرَةَ الْوَصِیِّ وَصِیِّ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله.

امیر المؤمنین علیه السلام به حذیفة بن یمان فرمود: ای حذیفه، به مردم آنچه را نمی دانند (نمی فهمند) نگو که در نتیجه طغیان کنند و کفر ورزند، همانا پاره ای از دانشها سخت و گرانبار است که اگر کوهها آن را بر دوش کشند، از بردن آن ناتوان باشند. همانا علم ما اهل بیت در آینده نزدیک مورد انکار و ابطال مردم قرار می‌گیرد و راویانش کشته خواهند شد و با کسی که آن را بخواند بد رفتاری خواهد شد، از روی ظلم و حسد نسبت به آنچه که خدا به عترت وصیّ، یعنی وصیّ پیامبر صلّی اللَّه علیه و آله بدان وسیله برتری داده است.

📚غیبة نعمانی ص۹۳

0⃣2⃣عَنْ حَفْصٍ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَی أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام فَقَالَ لِی یَا حَفْصُ حَدَّثْتُ الْمُعَلَّی بِأَشْیَاءَ فَأَذَاعَهَا فَابْتُلِیَ بِالْحَدِیدِ إِنِّی قُلْتُ لَهُ إِنَّ لَنَا حَدِیثاً مَنْ حَفِظَهُ عَلَیْنَا حَفِظَهُ اللَّهُ وَ حَفِظَ عَلَیْهِ دِینَهُ وَ دُنْیَاهُ وَ مَنْ أَذَاعَهُ سَلَبَهُ اللَّهُ دِینَهُ وَ دُنْیَاهُ یَا مُعَلَّی إِنَّهُ مَنْ کَتَمَ الصَّعْبَ مِنْ حَدِیثِنَا جَعَلَهُ اللَّهُ نُوراً بَیْنَ عَیْنَیْهِ وَ رَزَقَهُ الْعِزَّ فِی النَّاسِ وَ مَنْ أَذَاعَ الصَّغِیرَ مِنْ حَدِیثِنَا لَمْ یَمُتْ حَتَّی یَعَضَّهُ السِّلَاحُ أَوْ یَمُوتَ مُتَحَیِّراً

حفص گوید: من نزد امام صادق علیه السلام رفتم، پس به من فرمود: ای حفص، من پاره ای چیزها به معلّی گفته بودم، او آنها را منتشر کرد و به آهن و تیغ مبتلا شد . به او گفته بودم ما را سخنی است که هر که آن را نگهدارد، خداوند نیز او را حفظ می‌کند و دین و دنیای او را از آسیب نگه می‌دارد و هر کس آن را فاش کند، خداوند دین و دنیایش را از او می‌گیرد. ای معلّی، هر کس حدیث صعب و دشوار و مشکل ما را پنهان نگهدارد، خداوند آن را نوری در بین چشمانش قرار می‌دهد و عزّت در میان مردم را نصیب او می‌کند، و هر کس کوچک از حدیث ما را فاش کند، نمی میرد تا اینکه اسلحه او را دریابد (با سلاح بقتل برسد) یا اینکه سرگردان از دنیا می رود.

📚 غیبة نعمانی ص ۲۴

✅در پایان این مبحث توجه همه مؤمنين را به حدیثی مهم جلب می کنم :

عن الصادق فی حدیث... فَوَ اللَّهِ لَقَدْ قَرُبَ هذَا الْأَمْرُ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ فَأَذَعْتُمُوهُ فَأَخَّرَهُ اللَّهُ و اللَّهِ مَا لَكُمْ سِرٌّ إِلَّا و عَدُوُّكُمْ أَعْلَمُ بِهِ مِنْكُمْ

📚تحف العقول ص۲۲۸

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :... به خدا قسم سه بار أمر (فرج) نزدیک شده است و شما أمر ما را فاش کردید و خداوند آن را تأخیر انداخت! به خدا قسم شما هیچ رازی ندارید مگر اینکه(به خاطر إذاعه) دشمن شما به آن داناتر است!

✅ای دوستان اهل بیت علیهم السلام، فاش کردن امر و راز و احادیث اهل بیت علیهم السلام در نزد نااهلان، چیزی بوده است که امر فرج را تا زمان امام صادق علیه السلام سه بار به تأخیر افکنده است و چیزی است که به منزله انکار اهل بیت و قتل عمدی آنهاست، پس بیاییم بیش از گذشته نسبت به مستور نمودن آن از انکار کنندگان و کم ظرفیتان و نااهلان اهتمام بورزیم تا مبادا از این گناه شدیداً متضرر شویم.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹