Loading...

#سوال_463_ آیا شخص #روزه_دار می تواند #مسواک بزند؟



1⃣عَنِ ابْنِ سِنَانٍ يَعْنِي عَبْدَ اللَّهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: يَسْتَاكُ الصَّائِمُ أَيَّ سَاعَةٍ مِنَ النَّهَارِ أَحَبَّ.

📚التهذيب ج۴ص۲۶۱

امام صادق علیه السلام فرمود:
روزه دار هر ساعتی از روز که دوست داشته باشد، می تواند #مسواک کند.

2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَسْبَاطٍ عَنْ عَلَاءِ بْنِ رَزِينٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الصَّائِمِ أَيَّ سَاعَةٍ يَسْتَاكُ مِنَ النَّهَارِ قَالَ مَتَى شَاءَ.

📚 التهذيب ج۴ ص۲۶۲

محمد بن مسلم گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد شخص روزه دار سؤال کردم که چه زمانی از روز #مسواک بزند؟ امام فرمودند : هر موقعی که خواست.

✅در چندین روایت، بدون وجود معارض، که دو نمونه آن ذکر شد، جواز مسواک زدن برای شخص روزه دار در تمام ساعات روز رسیده است.

✅اما در مورد مسواکی که خیس و مرطوب باشد، به روایت زیر توجه فرمایید :


3⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: يَسْتَاكُ الصَّائِمُ أَيَّ النَّهَارِ شَاءَ وَ لَا يَسْتَاكُ بِعُودٍ رَطْبٍ الْحَدِيثَ.

📚 التهذيب ج۴ص ۲۶۲

امام صادق علیه السلام فرمود:
روزه دار هر موقع روز که بخواهد #مسواک می کند و با #چوب_خیس مسواک نمی کند ...

✅مشاهده می شود که در روایت فوق از مسواک کردن با مسواک خیس و مرطوب نهی شده است. اما به رخصت زیر نیز در این مورد توجه فرمایید :

4⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ أَ يَسْتَاكُ الصَّائِمُ بِالْمَاءِ وَ بِالْعُودِ الرَّطْبِ يَجِدُ طَعْمَهُ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِهِ

📚التهذيب ج۴ص۲۶۲

حلبی گوید: از اباعبدالله، امام صادق علیه السلام پرسیدم که آیا #روزه_دار با #آب و با #چوب_خیس که طعم آن را می فهمد، مسواک می کند؟ فرمود: اشکالی ندارد.

✅با توجه به نهی از مسواک خیس برای روزه دار در روایت 3⃣ و جواز آن در روایت 4⃣، #کراهت مسواک کردن با مسواک خیس برای روزه دار ثابت می شود و این مطلب در روایت زیر به لسان امام علیه السلام بيان مي شود و راهکاری برای آن نیز بیان می شود :👇


5⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ كَرِهَ لِلصَّائِمِ أَنْ يَسْتَاكَ بِسِوَاكٍ رَطْبٍ وَ قَالَ لَا يَضُرُّ أَنْ يَبُلَّ سِوَاكَهُ بِالْمَاءِ ثُمَّ يَنْفُضَهُ حَتَّى لَا يَبْقَى فِيهِ شَيْءٌ

📚 الكافي ج۴ص۱۱۲

عبدالله بن سنان گوید: امام صادق (علیه السلام) برای روزه دار #مکروه می دانستند که با #مسواک_خیس، مسواک کند و فرمود: ضرر ندارد که مسواکش را با آب خیس کند، سپس آن را تکان بدهد تا اینکه چیزی در آن نماند.

✅ در روایت فوق #کراهت مسواک کردن با مسواک خیس و مرطوب روشن است و راهکار امام علیه السلام برای کسی که مسواکش را با آب، خیس و مرطوب نموده است این است که آن را تکان دهد تا چیزی از آب در آن باقی نماند و سپس شخص روزه دار با آن مسواک نماید اما مسواک خشک برای روزه دار کاملا جواز داده شده است و هیچ نهیی ندارد و در مورد مسواک خیس، اگر چه رخصت مسواک کردن با آن برای شخص روزه دار رسیده است ولی با توجه به نهی وارده در روایت 3⃣ و مکروه نامیده شدن آن در روایت 5⃣، برای رفع آن، مسواک خوب تکان داده می شود تا چیزی در آن باقی نماند. إن شاءالله

✅ برای شخص روزه دار، استفاده از خمیر دندان و نمک و سائر شوینده های دندان در هنگام مسواک زدن، جوازي در روایات ندارد و لذا لازم است شخص روزه دار، از انواع شوینده های دندان در هنگام مسواک زدن پرهیز کند زیرا آنچه رخصت داده شده است فقط مسواک است.


اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَجَ وَ العافیَةَ وَ النَّصرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹