#سوال_432_ آیا #سوغات، منبع روائی دارد؟
✅پاسخ : #سوغات کلمه ای ترکی است که به هدیه و ارمغان و ره آوردی که شخص مسافر برای أهل و آشنایان خود می آورد، گفته می شود. در این مورد به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ قَالَ: إِذَا سَافَرَ أَحَدُكُمْ فَقَدِمَ مِنْ سَفَرِهِ فَلْيَأْتِ أَهْلَهُ بِمَا تَيَسَّرَ وَ لَوْ بِحَجَرٍ فَإِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ إِذَا ضَاقَ أَتَى قَوْمَهُ وَ أَنَّهُ ضَاقَ ضَيْقَةً فَأَتَى قَوْمَهُ فَوَافَقَ مِنْهُمْ أَزْمَةً فَرَجَعَ كَمَا ذَهَبَ فَلَمَّا قَرُبَ مِنْ مَنْزِلِهِ نَزَلَ عَنْ حِمَارِهِ فَمَلَأَ خُرْجَهُ رَمْلًا إِرَادَةَ أَنْ يُسَكِّنَ مِنْ رُوحِ
سَارَةَ- فَلَمَّا دَخَلَ مَنْزِلَهُ أَخَذَ الْخُرْجَ عَنِ الْحِمَارِ وَ افْتَتَحَ الصَّلَاةَ فَجَاءَتْ سَارَةُ فَفَتَحَتِ الْخُرْجَ فَوَجَدَتْهُ مَمْلُوءاً دَقِيقاً فَاعْتَجَنَتْ مِنْهُ وَ اخْتَبَزَتْ ثُمَّ قَالَتْ لِإِبْرَاهِيمَ انْفَتِلْ مِنْ صَلَاتِكَ فَكُلْ فَقَالَ لَهَا أَنَّى لَكِ هَذَا قَالَتْ مِنَ الدَّقِيقِ الَّذِي فِي الْخُرْجِ فَرَفَعَ رَأْسَهُ إِلَى السَّمَاءِ فَقَالَ أَشْهَدُ أَنَّكَ الْخَلِيلُ.
📚 تفسير العيّاشيّ ج۱- ص۲۷۷
ابن سنان گوید : امام صادق علیه السلام فرمود: هر گاه کسی از شما به #سفر برود و از سفرش برگردد ، میبایست (به هنگام بازگشت) هر آنچه برایش میسّر است را برای خانواده اش بیاورد، هر چند یک #سنگ باشد؛ زیرا ابراهیم علیه السلام به هنگام ناچاری به سراغ قوم خود میآمد. یک بار که بسیار تنگ دست شده بود، نزد قومش آمد، اما دید که آنان نیز دچار سیه روزی و قحطی هستند. از این رو دست خالی برگشت و چون نزدیک خانه اش رسید، از اُلاغش پیاده شد و خورجینش را پُر از ماسه کرد تا با این کار به روح ساره آرامش ببخشد [تا با این کار همسرش ساره را تسکین دهد. ] . هنگامی که وارد منزلش شد، خورجین را از بالای الاغ به پایین نهاد و شروع به نمازگراردن کرد و ساره آمد و خورجین را گشود و دید که خورجین پر از آرد است؛ مقداری از آن را خمیر کرد و نان پخت. سپس به ابراهیم علیه السلام عرض کرد: نمازت را به پایان برسان و غذا بخور. ابراهیم علیه السلام از او پرسید: این غذا را از کجا آورده ای؟ ساره پاسخ داد: آن را از همان آردی که در خورجین بود، درست کرده ام. ابراهیم علیه السلام سرش را به سوی آسمان بالا گرفت و عرض کرد: گواهی میدهم که تو خلیل من هستی.
✅از روایت فوق روشن است که هدیه آوردن از سفر برای أهل و عيال، مورد دستور اهل بیت علیهم السلام است. امروزه به این هدیه سوغات گفته می شود. این امر ممدوح، در مورد حج گذارنده به طور خاص سفارش و تأیید شده است که در دو روایت زیر آن را مشاهده می کنید :
2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ يَحْيَى بْنِ الْمُبَارَكِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ جَبَلَةَ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: هَدِيَّةُ الْحَجِّ مِنَ الْحَجِّ.
📚 الكافي ج۴- ص۲۸۰
امام صادق علیه السلام فرمود :#هدیه_حج، از حج است.
3⃣ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ رَفَعَهُ إِلَى أَبِي
عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: الْهَدِيَّةُ مِنْ نَفَقَةِ الْحَجِّ.
📚الكافي ج۴- ص۲۸۰
امام صادق علیه السلام فرمود : #هدیه(حج) از #نفقه و هزینه های حج است.
✅ إن شاء الله، در همه زمینه ها، قول و گفتار اهل بیت علیهم السلام را یاد بگیریم و آن را مبنای عمل خویش قرار دهیم.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)