سؤال 399_ اگر کسی خودش برای خود #عقیقه کند می تواند از آن بخورد یا خیر؟
✅پاسخ: ابتدا در مورد کسانی که نمی توانند از #عقیقه بخورند، به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الْمَوْلُودِ قَالَ يُسَمَّى فِي الْيَوْمِ السَّابِعِ وَ يُعَقُّ عَنْهُ وَ يُحْلَقُ رَأْسُهُ وَ يُتَصَدَّقُ بِوَزْنِ شَعْرِهِ فِضَّةً وَ يُبْعَثُ إِلَى الْقَابِلَةِ بِالرِّجْلِ مَعَ الْوَرِكِ وَ يُطْعَمُ مِنْهُ وَ يُتَصَدَّقُ.
📚الكافي ج۶- ص۲۹
امام صادق علیه السلام در مورد #مولود فرمود :در #روز_هفتم نامگذاری می شود و برای او #عقیقه انجام میشود و سر او تراشیده می شود و به وزن مویش نقره #صدقه داده می شود و یک پا همراه با ران برای قابله فرستاده می شود و از آن خورده می شود و #صدقه داده می شود.
2⃣عَنْ أَبِي خَدِيجَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا يَأْكُلُ هُوَ وَ لَا أَحَدٌ مِنْ عِيَالِهِ مِنَ الْعَقِيقَةِ وَ قَالَ وَ لِلْقَابِلَةِ ثُلُثُ الْعَقِيقَةِ وَ إِنْ كَانَتِ الْقَابِلَةُ أُمَّ الرَّجُلِ أَوْ فِي عِيَالِهِ فَلَيْسَ لَهَا مِنْهَا شَيْ ءٌ وَ تُجْعَلُ أَعْضَاءً ثُمَّ يَطْبُخُهَا وَ يَقْسِمُهَا وَ لَا يُعْطِيهَا إِلَّا أَهْلَ الْوَلَايَةِ وَ قَالَ يَأْكُلُ مِنَ الْعَقِيقَةِ كُلُّ أَحَدٍ إِلَّا الْأُمَّ.
📚الكافي ج۶- ص۳۲
امام صادق علیه السلام فرمود :او (یعنی پدر مولود) و احدی از عيال او از #عقیقه نخورند و فرمود :یک سوم عقیقه برای قابله است و اگر قابله او مادر مرد باشد یا از عيال او باشد، چیزی از عقیقه برای او نیست و عقیقه عضو عضو می شود و آن را طبخ می کند و آن را تقسیم می کند و آن را عطا نمی کند مگر به #اهل_ولایت و فرمود : هر کسی از #عقیقه می خورد مگر #مادر
3⃣عَنْ زَكَرِيَّا بْنِ آدَمَ عَنِ الْكَاهِلِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الْعَقِيقَةِ قَالَ لَا تَطْعَمُ الْأُمُّ مِنْهَا شَيْئاً.
📚الكافي ج۶- ص۳۲
امام صادق علیه السلام در مورد #عقیقه فرمود :چیزی از آن را به #مادر نخوران.
4⃣عَنِ ابْنِ مُسْكَانَ عَمَّنْ ذَكَرَهُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا تَأْكُلُ الْمَرْأَةُ مِنْ عَقِيقَةِ وَلَدِهَا وَ لَا بَأْسَ بِأَنْ يُعْطِيَهَا الْجَارَ الْمُحْتَاجَ مِنَ اللَّحْمِ.
📚الكافي ج۶- ص۳۲
امام صادق علیه السلام فرمود:زن از #عقیقه فرزندش نخورد و اشکالی ندارد که به همسایه محتاج از گوشت آن داده شود.
5⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا وُلِدَ لَكَ غُلَامٌ أَوْ جَارِيَةٌ فَعُقَّ عَنْهُ يَوْمَ السَّابِعِ شَاةً أَوْ جَزُوراً وَ كُلْ مِنْهُمَا وَ أَطْعِمْ
📚الكافي ج۶- ص۲۸
امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که برای تو پسر یا دختری متولد شد، روز هفتم برای او گوسفند یا شتری #عقیقه کن و از آن بخور و به دیگران اطعام نما.
✅از روایات فوق مشخص است که کسانی که از خوردن عقیقه نهی شده اند، پدر و مادر مولود و مادر پدر مولود و کلیه عيال و نان خوران آن مرد هستند. البته به غیر از مادر مولود، بقیه اشخاص رخصت استفاده از عقیقه برایشان رسیده است ولی در کاملترین حالت، والدین و جميع نان خوران آن مرد و نیز مادر آن مرد از عقیقه استفاده نمی کنند.
اما در مورد حالتی که شخص به علت اینکه پدرش برای او عقیقه نکرده است، خودش برای خودش عقیقه می کند، روایتی خاص در جواز یا عدم جواز استفاده او از عقیقه نرسیده است و لذا در این حالت از قاعده #احتیاط که اهل بیت علیهم السلام به شیعیان خود القاء نموده اند استفاده می کنیم و خود شخص از عقیقه اش نمی خورد تا إن شاء الله به زودی با فرج مولایمان امام زمان صلوات الله علیه حکم دقیق آن را یاد بگیریم چرا که امام صادق علیه السلام در مورد دو مرد مُحْرِم که صیدی انجام داده بودند و نمی دانستند آیا هر دو باید کفاره بدهند یا یکی از آنها، فرمودند :
فَقَالَ إِذَا أَصَبْتُمْ مِثْلَ هَذَا فَلَمْ تَدْرُوا فَعَلَيْكُمْ بِالاحْتِيَاطِ حَتَّى تَسْأَلُوا عَنْهُ فَتَعْلَمُوا.
📚کافی ج4ص391
يعني :هنگامی که به مانند این امور برخورد کردید و ندانستید، پس بر شما باد به #احتیاط تا اینکه در مورد آن سؤال کنید و علم پیدا کنید.
پس برای تسریع در فرج آن حضرت، فراوان و مداوم بگوئیم :
اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَج
بسم الله الرحمن الرحیم
#سؤال_400 _ آیا #ناخن_گرفتن در شب #کراهت دارد؟
✅پاسخ: در مجامع حدیثی شیعه نهیی برای #ناخن_گرفتن در شب نیامده است اما اوقاتی برای ناخن گرفتن سفارش شده است که به برخی از آنها توجه فرمایید :
1⃣عَنْ مُوسَى بْنِ بَكْرٍ أَنَّهُ قَالَ لِلصَّادِقِ إِنَّ أَصْحَابَنَا يَقُولُونَ إِنَّمَا أَخْذُ الشَّارِبِ وَ الْأَظْفَارِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ- فَقَالَ سُبْحَانَ اللَّهِ خُذْهَا إِنْ شِئْتَ فِي يَوْمِ الْجُمُعَةِ- وَ إِنْ شِئْتَ فِي سَائِرِ الْأَيَّامِ.
📚الفقيه ج۱- ص۱۲۸
موسی بن بکر به امام صادق علیه السلام عرض کرد : اصحاب ما می گویند قطعا کوتاه کردن سبیل و ناخن ها (مختصِّ) روز #جمعه است. امام فرمود: سبحان الله ! اگر خواستی روز جمعه آن ها را بگیر و اگر خواستی در سایر روز ها بگیر.
2⃣قَالَ الصَّدُوقُ وَ قَالَ قُصَّهَا إِذَا طَالَتْ.
📚الفقيه ج۱- ص۱۲۸
شيخ صدوق گوید : و امام علیه السلام فرمود: آن ها را وقتی بلند شد ، بگیر!
3⃣قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه تَقْلِيمُ الْأَظْفَارِ وَ قَصُّ الشَّارِبِ وَ غَسْلُ الرَّأْسِ بِالْخِطْمِيِّ كُلَّ جُمُعَةٍ- يَنْفِي الْفَقْرَ وَ يَزِيدُ فِي الرِّزْقِ.
📚الكافي ج۶- ص۴۹۱
ابوعبدالله امام صادق علیه السلام فرمود: #ناخن_گرفتن_و_کوتاه_کردن_سبیل_و_شستن_سر_با_خطمی_در_هر_جمعه ، #فقر را از دور می کند و #رزق و روزی را زیاد می کند.
4⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: تَقْلِيمُ الْأَظْفَارِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ- يُؤْمِنُ مِنَ الْجُذَامِ وَ الْجُنُونِ وَ الْبَرَصِ وَ الْعَمَى فَإِنْ لَمْ تَحْتَجْ فَحُكَّهَا حَكّاً.
📚الفقيه ج۱- ص۱۲۶
امام صادق علیه السلام فرمود : ناخن گرفتن در روز جمعه از #جذام و #دیوانگی و #پیسی و #کوری ایمن می گرداند پس اگر احتیاج به کوتاه کردن نداشت ، مقداری آن را بِسای
5⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي يَعْفُورٍ أَنَّهُ قَالَ لِلصَّادِقِ يُقَالُ مَا اسْتُنْزِلَ الرِّزْقُ بِشَيْ ءٍ مِثْلِ التَّعْقِيبِ فِيمَا بَيْنَ طُلُوعِ الْفَجْرِ إِلَى طُلُوعِ الشَّمْسِ فَقَالَ أَجَلْ وَ لَكِنْ أُخْبِرُكَ بِخَيْرٍ مِنْ ذَلِكَ أَخْذِ الشَّارِبِ وَ تَقْلِيمِ الْأَظْفَارِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ.
📚 الفقيه ج۱- ص۱۲۷
عبدالله بن ابی یعفور به امام صادق علیه السلام می گوید: گفته می شود چیزی مثل #تعقیب_خواندن در بین طلوع فجر تا طلوع خورشید (بین الطلوعین) رزق و روزی را نازل نمی کند! فرمود: بله ، ولی تو را خبر می دهم به بهتر از آن ، که گرفتن سبیل و کوتاه کردن ناخن ها در روز جمعه است!
#دستورالعمل_برای_افزایش_رزق_و_روزی
6⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ أَبِي الْعَلَاءِ أَنَّهُ قَالَ لِلصَّادِقِ مَا ثَوَابُ مَنْ أَخَذَ مِنْ شَارِبِهِ وَ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ فِي جُمُعَةٍ- قَالَ لَا يَزَالُ مُطَهَّراً إِلَى الْجُمُعَةِ الْأُخْرَى.
📚 الفقيه ج۱- ص۱۲۷
حسین بن ابی علاء به امام صادق علیه السلام گفت: ثواب کسی که در #روز_جمعه سبیلش را بگیرد و ناخن هایش را کوتاه کند ، چیست؟
فرمود: پیوسته تا جمعه بعدی مُطَهَّر و پاکیزه خواهد بود.
7⃣قَالَ وَ قَالَ الصَّادِقُ مَنْ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ لَمْ تَشْعَثْ أَنَامِلُهُ
📚الفقيه ج۱- ص۱۲۷
امام صادق علیه السلام فرمود:
کسی که ناخن هایش را در روز جمعه بگیرد ، اطراف ناخن هایش (مانند سر مسواک) ریشه نمی کند و پراکنده نمی شود.
8⃣عَنْ أبي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلّی الله علیه و آله) : مَنْ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ- أَخْرَجَ اللَّهُ مِنْ أَنَامِلِهِ الدَّاءَ وَ أَدْخَلَ فِيهِ الدَّوَاءَ
📚ثواب الأعمال ص۴۱
امام صادق علیه السلام به نقل از پدرشان از پدرانش روایت می فرماید: که رسول الله (صلّی الله علیه و آله) فرمود: کسی که ناخن هایش را در روز جمعه بگیرد ، خداوند #درد را از انگشتانش خارج می کند و در آنها #دوا داخل می فرماید.
9⃣عَنْ أَبِي كَهْمَسٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلِّمْنِي دُعَاءً أَسْتَنْزِلُ بِهِ الرِّزْقَ فَقَالَ لِي خُذْ مِنْ شَارِبِكَ وَ أَظْفَارِكَ وَ لْيَكُنْ ذَلِكَ فِي يَوْمِ الْجُمُعَةِ.
📚ثواب الأعمال- ۴۲- ۷
ابو کهمس گوید: به امام صادق علیه السلام گفتم دعایی به من یاد بدهید که با آن رزق را فرود آورم (طلب روزی کنم) . فرمود: #شارب و #ناخنت را کوتاه کن و باید که این کار در #روز_جمعه باشد.
0⃣1⃣عَنْ خَلَفٍ قَالَ: رَآنِي أَبُو الْحَسَنِ بِخُرَاسَانَ- وَ أَنَا أَشْتَكِي عَيْنِي فَقَالَ أَ لَا أَدُلُّكَ عَلَى شَيْ ءٍ إِنْ فَعَلْتَهُ لَمْ تَشْتَكِ عَيْنَكَ فَقُلْتُ بَلَى قَالَ خُذْ مِنْ أَظْفَارِكَ فِي كُلِّ خَمِيسٍ- قَالَ فَفَعَلْتُ فَمَا اشْتَكَيْتُ عَيْنِي إِلَى يَوْمَ أَخْبَرْتُكَ.
📚الكافي ج۶- ص۴۹۱
خلف گوید: ابوالحسن الرضا علیه السلام مرا در خراسان دید در حالیکه از (درد) چشمم شکایت داشتم. (چشم درد داشتم). پس امام فرمود: آیا تو را به چیزی راهنمایی نکنم که اگر انجام دهی به چشم درد مبتلا نشوی؟ عرض کردم: بله،
فرمود: در هر پنجشنبه ناخنهایت را کوتاه کن . خلف گوید :پس فرموده ایشان را انجام دادم و تا به حال که به تو خبر دادم چشم درد نگرفته ام.
1⃣1⃣عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: مَنْ أَدْمَنَ أَخْذَ أَظْفَارِهِ كُلَّ خَمِيسٍ لَمْ تَرْمَدْ عَيْنُهُ
📚الكافي ج۶- ص۴۹۱
امام باقر علیه السلام فرمود : هر کس به گرفتن ناخن هایش در هر پنجشنبه مداومت کند ، چشم درد نگیرد.
2⃣1⃣قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ مَنْ أَخَذَ مِنْ أَظْفَارِهِ كُلَّ خَمِيسٍ لَمْ يَرْمَدْ وَلَدُهُ.
📚 الفقيه ج۱ص۱۲۷
ابوجعفر علیه السلام فرمود :
کسی که هر پنجشنبه ناخن هایش را کوتاه کند ، فرزندش چشم درد نگیرد.
3⃣1⃣ قَالَ الصَّادِقُ مَنْ قَصَّ أَظْفَارَهُ يَوْمَ الْخَمِيسِ وَ تَرَكَ وَاحِداً لِيَوْمِ الْجُمُعَةِ- نَفَى اللَّهُ عَنْهُ الْفَقْرَ.
📚 الفقيه ج۱ص۱۲۷
امام صادق علیه السلام فرمود : کسی که روز پنجشنبه #ناخن هایش را بگیرد و یکی را برای روز جمعه نگه دارد، خداوند فقر را از او دور کند و ببرد.
4⃣1⃣قَالَ وَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ مَنْ قَلَّمَ أَظْفَارَهُ يَوْمَ السَّبْتِ وَ يَوْمَ الْخَمِيسِ- وَ أَخَذَ مِنْ شَارِبِهِ عُوفِيَ مِنْ وَجَعِ الضِّرْسِ وَ وَجَعِ الْعَيْنِ.
📚الفقيه ج۱ص۱۲۸
رسول الله (صلّی الله علیه و آله) فرمود:
کسی که #ناخن هایش را روز #شنبه و روز #پنجشنبه بگیرد و شاربش را کوتاه کند از #درد_دندان و #درد_چشم ، عافیت یابد.
#اعمال_و_آداب_جمعه
✅برکات تبعیت از احاديث اهل بیت علیهم السلام قابل تصور نیست. مبادا با بی توجهی، خودمان را از خیر و برکت عمل به دستورات خاندان وحی محروم نماییم.
✅تشدید فتنه ها و تشدید سختی های دینی و دنیوی محبین اهل بیت علیهم السلام در کلیه نقاط دنیا، اقتضا می کند که دعای برای تعجیل فرج را مضاعف کنیم و هرگز در این امر کوتاهی نکنیم:
ألَلَهُم عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَج
نظرات (0)