Loading...

سؤال 341_ حکم #نماز_و_روزه_استیجاری چیست؟


✅پاسخ :نماز و روزه استیجاری اصطلاحی است که در زمان غیبت تامه مطرح شده است و بر حسب آن میتی که از دنیا می رود و نماز و روزه قضا بر گردن دارد، از مال او مبلغی را به شخصی می دهند تا به عنوان اجیر، نماز و روزه این ميت را قضا کند.
این امر هیچ سابقه علمی و عملی در طی حدود 250 سال حضور اهل بیت علیهم السلام،ندارد و حتی یک مورد هم از اهل بیت علیهم السلام و شیعیان آنها گزارش نشده است.

✅اولین کسی که این مسئله را مطرح کرده و گفته است که می‌توان کسی را برای ادای نماز و روزه از میت اجیر کرد تا ولی او خاطر جمع باشد، ابو جعفر شوهانی است! البته ایشان و امثالش این مسئله را گذری بحث کرده، اما شهید اول به طور مفصل در این زمینه بحث نموده است.

✅کسانی که از این حکم دفاع کرده اند هیچ مبنای روائی ندارند و به صورت اجتهادی در مسئله ورود می کنند و با ارائه تعریفی خاص و غیر روائی از اجاره و مستاجر، سعی می کنند این امر را داخل در تعریف غیر روائی اجاره کنند و به این حکم، لباس دینی در قالب اجیر و مستأجر بپوشانند.

✅این مسئله مانند سائر مسائل دینی، نیازمند رسیدن سنت و دستور شرعی از جانب اهل بیت علیهم السلام است زیرا :

1⃣عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ آبَائِهِ عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ لَا قَوْلَ إِلَّا بِعَمَلٍ وَ لَا قَوْلَ وَ لا عَمَلَ إِلَّا بِنِيَّةٍ وَ لَا قَوْلَ وَ لا عَمَلَ وَ لا نِيَّةَ إِلَّا بِإِصَابَةِ السُّنَّة

📚کافی ج1ص70

ترجمه :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود :هیچ گفتاری نیست مگر با عمل و هیچ گفتار و عملی نیست مگر با نیت و هیچ گفتار و عمل و نیتی نیست مگر با رسیدن از سنت

✅لذا تا زمانی که از شارع دستوری برای رخصت این کار به ما نرسد، اقدام به این کار وجه شرعی ندارد.

✅علاوه بر این، در روایات شیعه برای نماز و روزه قضای میت، دستور و سنت رسیده است که بر حسب آن عمل می شود نه بر حسب چیزی که ریشه ای در سنت اهل بیت علیهم السلام ندارد. از جمله :

2⃣الْبَخْتَرِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الرَّجُلِ يَمُوتُ وَ عَلَيْهِ صَلَاةٌ أَوْ صِيَامٌ قَالَ يَقْضِي عَنْهُ أَوْلَى النَّاسِ بِمِيرَاثِهِ قُلْتُ فَإِنْ كَانَ أَوْلَى النَّاسِ بِهِ امْرَأَةً فَقَالَ لَا إِلَّا الرِّجَالُ

📚کافی ج4ص123

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که از دنیا می رود و نماز یا روزه بر گردن اوست،فرمود :سزاوارترین مردم به میراثش آن را از جانب او #قضا می کند. گفتم :اگر سزاوارترین مردم به #میراث او زن باشد چه؟ فرمود :خیر، فقط مردان.

3⃣ رُوِيَ عَنِ الصَّادِقِ أَنَّهُ قَالَ: إِذَا مَاتَ الرَّجُلُ وَ عَلَيْهِ صَوْمُ شَهْرِ رَمَضَانَ- فَلْيَقْضِ عَنْهُ مَنْ شَاءَ مِنْ أَهْلِهِ

📚فقیه ج2ص153

امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که شخص بمیرد و روزه ماه رمضان بر گردن داشته باشد، هر کس از اهل او که خواست از جانب او قضا کند.

✅احادیث متعددی در مورد کیفیت و احکام قضای نماز و روزه میت رسیده است ولی در هیچ کدام صحبت از اجیر گرفتن برای انجام این کار نیست و به عبارت دیگر، اجیر گرفتن برای انجام نماز و روزه ميت، سنتی ندارد و اهل بیت علیهم السلام راههای دیگری برای انجام این کار معرفی نموده اند و به آنها عمل می شود.

4⃣قال امیرالمؤمنین في حديث... إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَمْ يَأْخُذْ دِينَهُ عَنْ رَأْيِهِ وَ لَكِنْ أَتَاهُ مِنْ رَبِّهِ فَأَخَذَ بِهِ الْحَدِيثَ

📚کافی ج2ص46

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود :همانا مؤمن دینش را از رأی خود نمی گیرد بلکه از جانب پروردگارش به او می رسد و به آن عمل می کند.

✅پس مؤمنين منتظر می مانند تا سنت و روشی از جانب پروردگار با واسطه اهل بیت علیهم السلام در جواز این کار به آنها برسد و گرنه همان سنت های رسیده از اهل بیت علیهم السلام را در مورد نماز و روزه قضای میت عمل می کنند و به رأی احتیاجی ندارند.


✅ به تنها مورد خاص زیر و تفاوت های آن با نماز و روزه قضای ميت توجه شود :


5⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي رَجُلٍ يَجْعَلُ عَلَيْهِ صِيَاماً فِي نَذْرٍ فَلَا يَقْوَى قَالَ يُعْطِي مَنْ يَصُومُ عَنْهُ فِي كُلِّ يَوْمٍ مُدَّيْن

📚 الكافي ج7ص457

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که روزه هایی در نذری بر خودش قرار می دهد و قوت بر آن پیدا نمی کند فرمود : برای هر روز آن دو مُد طعام به کسی بدهد تا از جانب او روزه بگیرد!


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹