#سوال_1940_ آیا برای انجام حج یا عمره می توان استخاره نمود؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْفَضْلِ أَبِی الْعَبَّاسِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی قَوْلِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ وَ أَتِمُّوا الْحَجَّ وَ الْعُمْرَةَ لِلَّهِ قَالَ هُمَا مَفْرُوضَانِ.
📚التهذیب ج۵ص۴۵۹
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد گفتار اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره بقرة آیه 196) که می فرماید : «حج و عمره را برای اللَّه کامل نمائید»، فرمود : این دو فریضه است!
2⃣عَنْ عِیسَی بْنِ أَبِی مَنْصُورٍ قَالَ: قَالَ لِی جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ یَا عِیسَی إِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ تَأْکُلَ الْخُبْزَ وَ الْمِلْحَ وَ تَحُجَّ فِی کُلِّ سَنَةٍ فَافْعَلْ.
📚التهذیب ج۵ص۴۴۲
عیسی بن أبي منصور گويد : امام صادق صلوات اللَّه علیه به من فرمود : ای عیسی! اگر می توانی نان و نمک بخوری و هر سال حج به جا آوری، این کار را انجام بده!
3⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَیْنِ عَنِ النَّضْرِ بْنِ شُعَیْبٍ عَنْ یُونُسَ بْنِ عِمْرَانَ بْنِ مِیثَمٍ عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ لِی مَا لَکَ لَا تَحُجُّ فِی الْعَامِ فَقُلْتُ مُعَامَلَةٌ کَانَتْ بَیْنِی وَ بَیْنَ قَوْمٍ وَ اشْتِغَالٌ وَ عَسَی أَنْ یَکُونَ ذَلِکَ خِیَرَةً فَقَالَ لَا وَ اللَّهِ مَا فَعَلَ اللَّهُ لَکَ فِی ذَلِکَ مِنْ خِیَرَةٍ ثُمَّ قَالَ مَا حُبِسَ عَبْدٌ عَنْ هَذَا الْبَیْتِ إِلَّا بِذَنْبٍ وَ مَا یَعْفُو أَکْثَرُ.
📚 الکافی ج۴ص۲۷۰
سماعة گويد : امام صادق صلوات اللَّه علیه به من فرمود : چه شد امسال این حد به جا نیاوردی؟ من گفتم : معامله ای بین من و قومی بود و مشغولیت داشتم و امید است که این خیر باشد! امام فرمودند : نه به اللَّه قسم! اللَّه در این أمر برای تو خیری انجام نداده است! سپس فرمود : هیچ بنده ای از این خانه (کعبه) حبس نمی شود، مگر به خاطر گناه و آنچه اللَّه عفو می کند بیشتر است!
4⃣عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ رَفَعَهُ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ لَیْسَ فِی تَرْکِ الْحَجِّ خِیَرَةٌ.
📚 الکافی ج۴ص۲۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در ترک حج خیری نیست!
5⃣جابر گوید : امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی امام سجّاد صلوات اللَّه علیه به أمر #حج یا #عمره یا فروش یا خرید یا برده آزاد کردن قصد می نمود، طهارت می گرفت (وضو می گرفت یا غسل می کرد) و سپس دو رکعت نماز استخاره را میخواند و در آن دو رکعت، سوره حشر و سوره الرحمن را قرائت می نمود (در رکعت اول بعد از حمد، سوره حشر و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره الرحمن را قرائت می نمود) و وقتی فارغ می شد، در حالیکه بعد از آن دو رکعت نشسته بود، سوره ناس و سوره فلق و سوره قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ را قرائت می کرد و سپس می گفت :
اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ «کَذَا وَ کَذَا» خَیْراً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیَایَ وَ عَاجِلِ أَمْرِی وَ آجِلِهِ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ یَسِّرْهُ لِی عَلَی أَحْسَنِ الْوُجُوهِ وَ أَجْمَلِهَا اللَّهُمَّ وَ إِنْ کَانَ «کَذَا وَ کَذَا» شَرّاً لِی فِی دِینِی وَ دُنْیَایَ وَ آخِرَتِی وَ عَاجِلِ أَمْرِی وَ آجِلِهِ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اصْرِفْهُ عَنِّی رَبِّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اعْزِمْ لِی عَلَی رُشْدِی وَ إِنْ کَرِهْتْ ذَلِکَ أَوْ أَبَتْهُ نَفْسِی
📚کافی ج۳ص۴۷۰
✅ به جای «کَذَا وَ کَذَا»، کار مورد نظر ذکر می شود یا با در نیت داشتن آن کار، به جای «کَذَا وَ کَذَا» می گوید : هَذَا الْأَمْرِ
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، حَجَّة الإسلام، يعني حج اول، در صورت استطاعت بر مکلف فریضه می باشد و جایگاهی ندارد که فرد به صورت متداول برای ادای آن با قرآن یا رقعه و غیره استخاره نماید.
همچنین اللَّه تعالی در ترک حج های نافله نیز خیری قرار نداده است و لذا استخاره به معنای متداول در بین عوام برای آن هم جایگاهی ندارد.
اما روش صحیح استخاره برای حج و عمره این است که وقتی فردی همت و قصد به حج یا عمره داشت، طبق روایت 5⃣، نماز استخاره بخواند و دعای بعد از آن را بخواند و نسبت به حج یا عمره اقدام عملی نماید تا طبق مفهوم دعای بعد از این نماز، در صورتی که این امر خیر دنیا و آخرت او هست، اللَّه تعالی به نیکویی آن را آسان نماید و در غیر این صورت آن را از او بگرداند.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)